Korunması Lazım Ekin Varlığı tescilli Zincirli Camii restorasyonu tamamlandı

Korunması Lüzumlu Kültür Varlığı tescilli Zincirli Camii restorasyonu tamamlandı

Ekin ve Turizm Bakanı Ersoy: “5 bin 500’den çok binanın restorasyonu tamamlandı”

ANKARA – Tarihi 17. yüzyıla müstenit hars varlığı tescilli Zincirli Camii’nin ibadete küşat törenine Ekin ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Valisi Vasip Atmaca katıldı. Evkaf Genel Müdürlüğü’nün vahim çalışmaları ile birçok tarihi binanın yapımının tamamlandığını belirten Bakan Ersoy, “Hemen camiler değil, 5 bin 500’den aşkın binanın restorasyonu, hizmet ve onarımı tamamlandı” dedi.

Ankara’nın Altındağ ilçesi Hacıbayram Mahallesi’nde kâin, Korunması Gerekli Firez Varlığı tescilli Zincirli Camii restorasyonu tamamlanmasının peşi sıra törenle ibadete açıldı. Ekin ve Turizm Bakanı Ersoy, Ankara Valisi Delice dahi camide ikindi vaktinde namazlarını kılmalarının peşi sıra ibadete açılışını törenle gerçekleştirdi.

Mülkiyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ilişkin olan caminin 17. Yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği argüman ediliyor. 3 Mesafe 2020 tarihinde imzalanan yenileme sözleşmesinde tarihi caminin onarımı, yeniden yapımı, kasaba düzenlemesi ve tuvalet yapım işi tamamlandı. Cami tamirat çerçevesinde 10 milyon teklik harcama yapıldı.

“Hem namazımızı kıldık hem üstelik açılışını gerçekleştiriyoruz”

Cumhuriyet Altını tarihinde üstelik dulda tescilli caminin ayrımsız yol hizmet ve onarımı yapıldığını hatırlatan Nazır Ersoy, “Zaman Ankara’nın çok koca camilerinden birinin restorasyonun tamamlanarak gine hizmete girmesi amacı ile hem namazımızı kıldık hem de açılışını gerçekleştiriyoruz. Tarihi çarkıt olan benzeri camimiz. 17. Yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı sav ediliyor. O zamanın Şeyhül İslam’ı Mehmed Kibar vasıtasıyla yaptırılmış. Kendisinin vakfı eliyle bakımı gerçekleştirilmiş. Elan eski bakım onarımı 1937 yılında, Evkaf Genel Müdürlüğü tarafından mufassal aynı bakımı yaptırılmış” ifadelerine kayran verdi.

2020 yılında esasen bire bir tören düzeni ile caminin restorasyon çalışmalarına değişmeyen verildiğini dile getiren Bakan Ersoy, 2 almanak aynı sürede tamamlandığını söyledi. Vakit Kaybetmeden aut cephesinde değil içre bile henüz evvel yapılmış hatalı yenileme çalışmaları temizlendiğini nâkil Ersoy, “Ahşap işçiliği ile öne çıkan bire bir cami. İçerisinde yeniden yapılması gerekenler tamamlanıyor. Bugün üstelik açılışı bize kader oldu” diyerek konuştu.

“5 bin 500’den çok binanın restorasyonu tamamlandı”

Son 20 yılda Evkaf Umumi Müdürlüğü’nün bati çalışması ile birçok tarihi binanın restorasyonunun tamamlandığını aktaran Nazır Ersoy, “Elden camiler değil, 5 bin 500’den çok binanın restorasyonu, hizmet ve onarımı tamamlandı. Daha esbak dönemlere kıyasla 46 tane olan restore edilmiş bina sayısı akıbet 20 yılda 5 bin 500’ü esbak durumda. Sadece Türkiye’da kapalı değil, sıkı dışında, alelhusus Osmanlı döneminden kalan kazanç malları restorasyonu üstüne dahi çok ceht gösteriliyor” dedi.

Share: