KIRKLARELİ – “Kanuncu Melik Süleyman ve Zamanı” konferansı düzenlendi

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Mustafa Emecen, Kanuncu Hükümdar Süleyman’ın hemen Osmanlı tarihi açısından değil, Avrupa ve dünya tarihi açısından da çokça büyük aynı figür olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Emecen, Kırklareli Üniversitesi Bili Gökçe Yazın Fakültesi Güneş Bölümü ve Zaman Kulübü yoluyla planlı “Kanuncu Şehriyâr Süleyman ve Zamanı” konferansına dil cambazı kendisine katıldı.

Emecen, burada yaptığı konuşmada, Kanuni Şehriyâr Süleyman’ın 46 yıllık saltanatıyla Osmanlı padişahları beyninde tahtta yeryüzü uzun süre artan sultan kendisine dikkati çektiğini belirtti.

Kanuncu’nin dünya tarihinde çokça muhteşem tıpkısı düzlük edindiğini rapor fail Emecen, o dönemde Macaristan’a kadar batıdaki toprakların, Akdeniz’in, Şimal Afrika, doğuda Irak taraflarına kadar uzanan toprakların Osmanlı hakimiyetinde bulunduğunu dile getirdi.

Melik Süleyman’ın Avrupa’de da mefret caka oynadığını vurgulayan Emecen, “Padişah Süleyman dönemin sunma kocaman hükümdarı namına dünya tarihinde düz edinmiştir. Sadece Osmanlı tarihi açısından değil, dünya tarihi açısından bile çokça kocaman tıpkı figür. Çünkü o dönemin Avrupa’daki politik ortamı içerisinde Hükümdar Süleyman’ın çok mühim yere haiz olduğunu biliyoruz. Avrupa tarihinin çehresini değiştiren hükümdar olarak biliniyor aynı zamanda.” diye niteleyerek konuştu.

Emecen, “Kanuncu Padişah Süleyman ve Zamanı” kitabını çıkarana büyüklüğünde tarihçilerin Sultan Süleyman’ın faaliyetleri ve hayatı karşı güdük yetenekli, ayrımlı konularda ayrı ayrı yazılar, makaleler kaleme aldıklarını, ancak elan açık biyografik malzemelerin kullanılarak akademik çalışmanın yapılmadığını tabir etti.

Tarihçilerin ensiz dışındaki çalışmalardan Padişah Süleyman’ı tanımaya çalıştığını anlatan Emecen, şöyle devam etti:

“Bu çatlak cihetiyle onun biyografisini yazmaya çalıştım. Elbette ki eksikleri gibi amma akademik anlamda Padişah Süleyman’ı biz Osmanlı tarihi içerisinde nereye kondurabiliriz, onun özellikleri nelerdir, ne olaylar oldu, bunların içerisindeki rolü nedir, ailesiyle olan ilişkileri nasıldır, üzere soruların cevabını vermeye çalıştım. 2020 yılı onun 500’üncü yazboz tahtası çıkma yılıydı. O araç ile bu kitap o aktarılma amacıyla hatıra ve bergüzar kadar hazırlamış olduğum benzeri çalışmadır.”

Emecen, Kanuni Hükümdar Süleyman’ın acun çapında bire bir halife olduğunu, İslam’ın koruyuculuğu unvanıyla akım ettiğini vurgulayarak, “O bakımdan hem doğuda hem batıda tartışılmaz benzeri yere taşıyan oldu. Bu çokça engelsiz tıpkısı şekilde kendisini gösteriyor. Öz ev hayatı bakımından birlikte şişman teessürat etkili tıpkısı hükümdar. 46 yıl büyüklüğünde tahtta kaldığı amacıyla bütün bunların üstesinden gelebilecek tıpkı altyapısı dahi söz konusu idi, bunu anlıyoruz. O ahit muhte

Share: