Kamusal alandaki zeytinler gerekseme sahipleri üzere toplanıyor

GÜLME DURMUŞ/TAHİR TURAN EROĞLU – Kocaeli’nin Haliç ilçesinde, kamusal alanda bulunan ağaçlardan toplanan zeytinlerinden elde edilecek yağ, gerekseme sahiplerine dağıtılacak.

Belediyenin Otopark Bahçeler Müdürlüğünce başlatılan projede, ilçe genelinde ilkin otopark, bahçe ve kere kenarları gelmek için kamuya ilgili arazilerdeki tahminî 500 ağaçtan 1,5 ton zeytin toplandı.

Uray personelince hasadı yapılan zeytinler, yağ bürümek amacıyla sıkımhaneye gönderildi.

Elde edilecek yağ, toplumsal yardımda bulunulan ailelerin sofralarına ulaştırılacak.

“Makul olan değme alana zeytin fidanı dikeceğiz”

Körfez Belediye Komutan Yardımcısı İbrahim Çırpan, AA muhabirine, Park Bahçeler Müdürlüğünce ölçülü projeyle kamusal alandaki zeytinlerden yararlanmak istediklerini söyledi.

Çırpan, ekiplerin, otopark ve kamusal alanlardaki zeytin ağaçlarının bakımını yaptığını, bu yıl ilk defa toplayıp gerekseme sahiplerine korumak amacıyla yağ kullanmak istediklerini kaydetti.

Kirazıyla ünlü ilçede kâr ve zeytin yetiştiriciliğinin yüce yer tuttuğuna değinen Çırpan, posta kenarları, park ve özge kamu arazilerinin de bundan nasibini aldığını, çok sayıda sahipsiz zeytin ağacı bulunduğunu dile getirdi.

Çırpan, bu ağaçlardan toplanan zeytinleri yağa dönüştürerek toplumsal müzaheret yapılan vatandaşlara yaymak istediklerini anlatarak, şöyle bitmeme etti:

“Park Bahçeler Müdürlüğümüzle yaptığımız bir proje ortaya daha çok. Alelhusus denize icra vekili Hereke, Yarımca bölgelerinde zeytin ağaçlarımız var. Bu sene 1,5 titrem zeytin hasadı aldık. Seneye bunu artırarak sürmek istiyoruz. Bakımlarını yaptığımız ağaçlardan seneye henüz bereketli benzeri hasat alacağımız ümidindeyiz. Zeytinlerimizi topladık ve bunları bire bir çekimhaneye gönderdik. Yağ olarak ürünlerimizi alacağız, paketleyerek inşallah içtimai arkalama yaptığımız ailelerle buluşturacağız.”

Mahsul ve elde edilecek yağın ulaştırılacağı gömlek sayısının artırılmasına müteveccih adımlar attıklarından bahseden Çırpan, mufassal yıllar yaşayan ve semere veren zeytinin önemli bir zirai yapıt olduğunu, akla yatkın olan değme alana zeytin fidanı dikmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Share: