Icra Vekili Hava: “Gerekirse imar değişikliği ile kat sayısını düşüreceğiz”

Osmaniye’ye gelen Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Gurur, bayındırlık değişikliğine her an, icabında kat sayısını düşüreceklerini tabir etti. Icra Vekili Çalım, “11 ilimizde senkronik namına Cumhuriyet tarihimizin yeryüzü balaban facia konutu seferberliğini gerçekleştireceğiz” dedi.

Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci ile Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Gaye Gelgel depremin vurduğu Osmaniye’ye geldi. İl Kurnaz Komutanlığında kurulan Facia Eş Güdüm ve Kriz Merkezi’nde gelgel yetkililerinden hikmet alan iki bakan peşi sıra açıklamalarda bulundu. Depremin etkilediği 11 ilde hasar tayin çalışmalarının sürdüğünü rapor fail Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Tasavvur Gelgel, “Deminden hızlıca hasar tespitlerimizi, 7 bin 328 ehlihibre personelimizle 11 ilimizin seçkin noktasında, seçme yapıyı titizce inceleyerek sürdürüyoruz. Zelzele bölgesindeki illerimizde toplam 3 milyon 9 bin 563 müstakil bölümden oluşan 684 bin 778 binayı inceledik. 332 bin 947 bağımsız milletvekili bölümden oluşan 84 bin 726 binayı viran, evgin yıkılacak ve kısık hasarlı adına belirleme ettik. Osmaniye’mizde ise 3 bin 157 binada 11 bin 300 hür bölümü perişan, ivedili yıkılacak ve korkulu hasarlı yerine belirleme ettik” dedi.

“Eskimemiş afet konutlarıyla bereketin coğrafyası baştan ayağa kalkacak”

Türkiye’nin sürekli zorlukları aşan tıpkı çap olduğunu belirten Nazır Çekicilik, milletin ise zorluklara cebin katiyen yılmaz bir budun olduğunu vurguladı. Mart ayında 30 bin konutun temellerini atacaklarını tabir eden Bakan Çalım, “Tığ bugüne büyüklüğünde, milletimizin sağlığı ve mutluluğu için; TOKİ’miz marifetiyle, 1 milyon 180 bin depreme dayanabilen göz yapmış, 20 yılda 3.3 milyon konutu dönüştürmüş bire bir milletiz. 24 milyon insanımızı eski yapılardan kurtardık. Hususi sektörümüzün yaptığı yüz binlerce göz ve faal yapı teftiş sistemimizle bu süreci kararlılıkla yürüttük. Demin bir hassasiyetle 11 ilimizde eş zamanlı yerine Cumhuriyet tarihimizin genişlik şişman kıyamet konutu seferberliğini gerçekleştireceğiz. beher afetzede kardeşimize, kullanılmamış, emniyetli, mutlu hayatının geçmiş anahtarını vereceğiz. İnşallah Mart ayında, 30 bin konutun temellerini atacağız. Bölgede yemeden içmeden konut yapmayacağız. Bu dönüşümle gelişigüzel şehirlerimizin geleceğini, 100 yılını planlayacak. Çevre düzenlemesiyle, parklarıyla, bahçeleriyle, camileriyle, okullarıyla, hars, konferans, spor salonlarıyla, toplumsal donatı alanlarıyla vatandaşlarımıza eskimemiş dirim alanları sunacak ve bunu 1 yıl süresince konfirmasyon edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Icabında ümran planlarında başkalık yapacağız ve mezuniyet sayılarını düşüreceğiz”

İnşa sürecinde yeni ve bozuk yerleşim alanlarının depremsellik haritasını çıkarttıklarını ve uzun mesnet etütlerinin yapıldığını tabir fail Nazır Hava, “Ustalık olarak mikro-bölgeleme denilen çalışmayı yürütüyoruz. Biz bugüne büyüklüğünde şevket yerine, TOKİ kendisine yaptığımız cemi düz yazı faaliyetlerinde az-bölgelemeyi gerçekleştirdik. Bugün milyonlarca kardeşimiz bu güvenli alanlarda sahn sürüyor. Esasen asrın felaketini yaşadığımız yekpare illerimizde zelzele sonrası eskimemiş fay kırıkları oluştuğu amacıyla halihazırdaki sıkıntılı-bölgeleme tetebbu raporlarını baştan aşağı gene inceliyoruz. Cemi bu incelemelerin arkası sıra çıkma sonuçlara göre; icabında mamure planlarında mübayenet yapacağız ve itmam sayılarını düşüreceğiz, yapılaşma yoğunluğunu azaltacağız, yerleşime haram alanları belirleyeceğiz. Evlerimizi düz yazı edene büyüklüğünde tek vatandaşımızı kıygın etmeyeceğiz. Yük, nakil, kira yardımı kadar yekpare yardımları yapacağız. Taşımalık kentlerde çalışmamak talip vatandaşlarımız üzere bile altyapı çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Milletimiz müsterih olsun. Maddesel-manevi vatandaşımızın bütün ihtiyaçlarını devletimizin bilcümle imkanlarıyla karşılayacağız” şeklinde konuştu.

Kirişci: “14 bin 149 personelimiz 12 gündür sahada canhıraş çalışmaktadır”

Büyüklük Su İşleri ve Orman Umumi Müdürlüğünü devreye soktuklarını rapor eden Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci ise, “4 bin 987 makine ve ekipmanı ve bunlarla beraber 14 bin 149 personelimiz 12 gündür sahada canhıraş çalışmaktadır. Amacımız buradaki insanların yaralarını tıpkı nebzede olsa buyurmak. 6 bin 364 yatak kapasitesine erbap misafirhanemizde depremzedelerimizi ağırlıyoruz. Onların beher ihtiyacını karşılıyoruz tabi sevimsiz bire bir zaman. Seçkin meydan Osmaniye kabilinden Adana kabilinden ak yazılı değil. Birçok ilimiz kışı haddinden fazla çetin geçiriyor. 25 bin 608 ton odunu bile istinas maksatlı vatandaşlarımıza dağıtmış bulunmaktayız. 2 bin 433 nüsha efsanevi çadırını dahi hayvanlarımızı bile bu depremde zarar gördüğünü düşünerek kırsala dağıtmış bulunmaktayız. Deri Benzen Kurumu 3 bin 500 ton sütü vatandaşlarımızdan toplamış. 7 bin 668 ton ağızotu vatandaşlarımıza menşur olup, bölgedeki üreticilerimize verilmiştir. Çıkmaz hayvanlarımıza da 45.5 ton mamayı dağıttık. Böyle zamanlarda gıdanın ve besin üreten işletmelerin kontrolü çokça mefret. 269 görevli ehlivukuf personel ile 6 bin 776 azık denetimi bile bu açacak ile gerçekleştirilmiştir. Koşullar hangi büyüklüğünde tehlikeli olursa olsun azık denetiminde ayrımsız zayıflık göstermemek üzere balaban bir çaba sarf ettik” dedi.

“Zirai üretimimizin aksamaması gerekiyor”

Osmaniye’nin aynı ekincilik kenti olduğunu rapor fail Nazır Kirişci, tarımın aksaması halinde azık sektörünün huysuz etkilendiğini söyledi. Besin noktasında tıpkı ayıp olmadığını belirten Icra Vekili Kirişci, “Çok şükür devlet adına besin noktasında seçme arıza bulunmayan. Bizim hep derdimiz kafile. Depremden kaynaklı yerinden bedbaht ve endişeli vatandaşlarımızı cesaretlendirici, söz gelişi Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız binaların hasar belirleme düzeylerini belirliyor. Vatandaşlarımız özlük takdirleridir amma amacımız bu binalara tekrar dönmeleri. Bizim birlikte tarımsal üretimimizin aksamaması gerekiyor. Kırsalda bu nüfusu tutmak için üstelik var gücümüzle çalışıyoruz. Herhangi Bir hangi büyüklüğünde 36 ahırda hasar oluşmuşsa üstelik 15 büyükbaş, 91 küçükbaş hayvanın telef olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra 40 kocabaş, 35 küçükbaş efsanevi için üstelik ait birimlerimiz gayret göstermiştir. 226 ton yemi bu ilimizin ilişkin köylerinde hayvancılık faaliyeti gösteren işletme sahiplerine dağıtılmıştır. Yerey Mahsulleri Ofisi’nin buradaki binası ağır sıklet hasar gördüğü halde bodur sürede bertaraf ve hizmetlerine bitmeme etmektedir. 71,5 milyon lira gücük ay sonuna kadar çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacaktır” diye konuştu.

Depremzede benzeri kıza kişi kıyafetlerini gönderen tıpkı kız çocuğu ile telefon görüşmesini anlatan Nazır Kirişci, “Dün Doğanşehir’deydik. Bolulu Defne isimli tıpkı kızımız Doğanşehir’üstelik kişi akranı olan benzeri kızımıza kendi eşyalarını hazırlayıp gönderiyor. Defne ile telefonda görüştük. ‘Ben eksantrik ne yapabilirim diye niteleyerek düşündüm’ diyor. Adeta tığ büyüklere birlikte öğütleme düzeyinde cümleler kuruyor. Ego bu yavrularımızı, geleceğimiz olan bu evlatlarımızı gördükçe geleceğe elan ümitli ve mutlu bakar ağıl geliyorum. Rabbim tıpkısı daha bu aziz millete bu çeşit felaketler, teessürat yaşatmasın. Osmaniye’mize esasen esbak olsun” dedi. – OSMANİYE

Share: