His Gölü buz pistine döndü, ortaya kartpostallık görüntüler bundan sonra

Duygu Gölü buz pistine döndü, ortaya kartpostallık görüntüler çıktı

2 bin 948 rakımlı zirvede bulunan göller buz pistine döndü

Bitlis’te soğuk hava etkisini gösterdi: Nemrut’ta göller dondu

BİTLİS – Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası’nın 2 bin 948 rakımlı zirvesinde kâin göllerden biri olan “Ruh Gölü” itici havanın etkisiyle ağız ağıza dondu.

Hatır başkenti namına bilinen Bitlis’te bu sene beklenen kar yağışının olmaması kentte ilkbahar havasını yaşanırken, ayrıksı yandan sevimsiz havanın etkisini sürdürdüğü yüksek kesimler etkisini sürdürüyor. Mükemmellik ödülüne layık görülen Nemrut Kalderası’nın kendine hayran bırakan göllerinden biri olan ve bölgede hayvanların içmece suyu ihtiyacını birlikte karşılayan Önsezi Gölü dondurucu soğukların etkisiyle tamamen buz tuttu. Tatvan ilçesine yaklaşık 21 kilometre uzaklıktaki Nemrut Kalderasında bulunan Kalp Gölü, yılın gelişigüzel dönemi çok sayıda yerel ve yabancı turisti ağırlıyor. Doğa tutkunlarının bölgedeki uğrak noktaları arasında düzlük düz Nemrut Kalderasında mevcut göl, son günlerde Sibirya soğuklarının etkisiyle ağız ağıza bankiz kaplandı. Adeta buz pistine dönen gölü musahabe eden vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Araçlarında bulunan kürek yardımıyla buz kütlesini kırmaya çalışan ziyaretçiler göldeki suya ulaşamayınca gölde oluşan kalın buz tabakasının üzerinde yürümenin keyfini çıkardı.

“15 santimetreye andıran buzu kırdık amma akarsu çıkmadı”

Göldeki buz kütlesinin haddinden fazla çok olduğunu ve gölün yüzeyinde yürüdüğünü dile getiren Medet Dayan adlı yurttaş, “Yıllardır Nemrut’a geliyorum. Nemrut’ta birkaç göl var. Göllerden biri tamamen dondu ve şu anda gölün üstünde geziyoruz. Bu yıl karda fazla olmadığından antipatik çekicilik çok fazla. Arabamda tıpkı kürek vardı ve 15 santimetreye andıran buzu kırdık amma su çıkmadı. Buz kitlesi çokça balaban ve üstünde geziyoruz. Buna karşın seçme intizar ve çatlama olmadı. Bu yıl ilk kez gölün dolduğunu gördüm. Şansımıza bu sene kar bulunmayan ama antipatik var ve bundan muhit göl dondu. Bu sene sanırım on paralık kış görmeyeceğiz ya de geriden gelecek” şeklinde konuştu.

“Gölün yüzeyi tamamen buzla kaplandı ve korkunç tıpkı kaynak sergiliyor”

Kalderayı gezen yurttaş ise, “Şu zaman Nemrut Yanardağ Ağzı Gölü’nün zirvesindeyiz. Burada pençeli benzeri kaynak var. Gerçekte burada mevcut göle yukarıdan bakıldığı devir kalbi yakın tıpkı göl. Bundan muhit adı de Kalp Gölü olarak biliniyor. Antipatik havaların etkisiyle yüzeyi tamamen dondu. Alelhusus yazın sıklıkla gelip mülakat ediyordum ama bu sene ilk defa gelip girmek nasip oldu. Gölün yüzeyi tamamen buzla kaplandı ve üstelik bir kaynak sergiliyor” diye konuştu.

Share: