Heybet desteğiyle arıcılığa başlayan avrat, kovan sayısını artırdı

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde hayatiyetli iki yavru annesi Facia Banu Işıklı, Ekincilik ve Orman Bakanlığının atıfet desteğiyle başladığı aracılıkta devir geçtikçe kapçık sayısını arttırıyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden çıkışlı olduktan bilahare ayrımsız müddet Kayseri’de ücretli muallimlik eden ve türlü firmalarda çalışan 46 yaşındaki Kıyamet Banu Münevver, Tarım ve Orman Bakanlığının “Rustik Kalkınmada Ehlihibre Başkaları Projesi”ne başvurarak, Kırsal Kalkınma Yatırımları Sübvansiyon Programı kapsamında aldığı 100 bin liralık destekle arıcılığa başladı.

Rustik İlyaslı Mahallesi’nde 60 kapçık ile arıcılığa başlayan ve gelişmemiş sürede 40 kapçık elan alarak bu sayıyı 100’e çıkaran iki bala annesi Aydınlık, evvel sezonunda 50 bin liralık alacak elde etti.

“İnsanın sevdiği işi yapması haddinden fazla fena hâlde”

Kıyamet Banu Entelektüel, AA muhabirine, projenin kabulünün arkası sıra sıkıldığı site hayatından uzaklaşarak Yahyalı ilçesinde doğayla çöz içe bir dirim sürmeye başladığını söyledi.

Projeden internet üzerinden yapılan duyuruyla agâh olduğunu dile getiren Entelektüel, 100 bin teklik destek ile 60 kapçık aldığını belirtti. Görgülü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Desteğin ardından malzemelerimizi, arılarımız aldık, Aladağlar’a götürdük. Çokça sunturlu florası var. Oba kurduk, orada bakmaya başladık. Eşim dahi bindi oluyor, çocuklar de geliyor. Hem doğa hem da hayvanlarla iç içe tıpkı hayat sürüyoruz. Haddinden Fazla etken hayvan bilimi, kırk günlük ömürleri var ve bunu fiilen geçiriyorlar. Bu, beni cezbetti. Sağımlarını yaptık. Bire Bir tona mümasil bal üretimimiz oldu, 50 bin liralık büyüklüğünde kazanç elde ettik. Uzvi olduktan sonradan insanlar balı alıyor. Okkalı aynı irade var. 40 kovan henüz alarak 100’e tamamladık. bundan sonra üretimlerimiz yalnız bal konusunda olmayacak. Çiçek Tozu, propolis da üretmeyi düşünüyoruz.”

İnsanın sevdiği işi yapmasının ve öz parasını kazanmasının çokça domuzuna bire bir his olduğunu vurgulayan Aydın, “Öncesinde ben site hayatını çok dost biriydim. Buraya geldikten sonraları seçme öz haddinden fazla ayrıksı, tabiat, hayvanat, sessizlik, bozulmamış çekicilik haddinden fazla başka. Bu hayatı haddinden fazla sevdim. Artık şehre gittiğim devir kaldıramıyorum. 60 kovan haddinden fazla çok. İlk ilkin zorlandım ama bunu aştım. Uygulamalı ayırmak çokça farklı aynı özdek. Daha önceki 5 kovanımız vardı. Balımızı kendimiz üretiyorduk. Tabi kopya çok olunca say birlikte fazla oluyor. Zaten özlük bölümümden üstelik aşinayım amma kılgısal görmemiştim.” diye niteleyerek konuştu.

Facia Banu Aydınlık’ın Yahyalı ilçesi Ömer-Emine Akış Rum Lisesi’nde kimya öğretmenliği özne eşi Tarık Münevver ise saf sermayelerini kullanarak işlerini büyüttüklerini söyledi.

Güzelce benzeri zaman geçirdiklerini belirten Entelektüel, “Şansımıza bal sezonuymuş. Herhangi Bir sene hakeza bal olmazmış. Pir idrak sağladık. Sattığımız insanlardan çokça iyice dönüşler alıyoruz. Kayran bire bir daha alıyor zira biz bu işe iştiyak verdik. Natürel, örgensel olsun istiyoruz.” diyerek konuştu.

Münevver, sözlerini şöyle tamamladı:

“Devletimizin hayvancılık, rençperlik üstüne güvenilmez destekleri var. Hemen haberlerde duyduklarımızla kalmayalım. Muhakkak internetten araştıralım. İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü, İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlüklerine gidelim, oralardan vukuf alalım. Bu şekilde vukuf aldık, devam ettirdik. Karşılığını bile haddinden fazla adamakıllı aynı şekilde aldık. Yetkililer haddinden fazla apotr oldu, bizi yönlendirdi. Herkese tavsiye mektubu ediyorum. Yöre yargılı davranmasınlar. Araştırsınlar ve peşini bırakmasınlar. Devletimiz oldukça de çok adamakıllı bindi veriyor. Sistem faydalansın.”

Share: