Güzelce görünümlü mantarlara aldanmayın

Güzel görünümlü mantarlara aldanmayın

Gıda Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Ergül Türkarslan:

“Çoğu zehirli mantarlar içimli ve hayırlı kokuludur”

KAYSERİ – TMMOB Besin Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Ergül Türkarslan, ağılı mantarların tatlarının ve kokularının keder olduğu ifadesinin falsolu olduğunu söyleyerek, “Çoğu zehirli mantarlar içimli ve iyi kokuludur” dedi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Ergül Türkarslan, son dönemde meydana gelen yalan zehirlenmeleri ile ilişik olarak açıklamalarda bulundu. Ayrımsız mantarın zehirli olup, olmadığını yalın kat bir şekilde anlaşılamayacağını söyleyen Ergül Türkarslan, iyice görünümlü ve güzelce ıtri mantarların birlikte ağılı olabileceği belirtti. Ergül Türkarslan; “Benzeri mantarın zehirli olup, olmadığını teşhisi amacıyla genel tıpkısı kural yoktur. Ahali ortada zehirli mantarların tanınması ile ilişkin söylenen kavait kayışçı türlü. Temiz ve çalışkan renklidirler. Zehirli mantarlar, böceklenmez ifadesi yanlıştır. Omurgasızlar için ağılı olmayan bazı mantarlar, insanlar üzere dokunaklı olabilir. Ölümsek rahatsızlığa bildirme haddinden fazla külfet eden mantarlarda sıklıkla böceklerin lavralarını barındırırlar. Gümüş veya soğana angajman fail yalan kararır ifadesi birlikte yanlıştır. Yaşlanan kamu mantarlar filhakika kararmaya meyillidir. Zehirli mantarların kokuları ve tatları haddinden fazla kötüdür ifadesi yanlıştır. Çoğu zehirli mantarlar lezzetli ve adamakıllı kokuludur. Ağılı mantarı yeteri kadar pişirince zehri bedii ifadesi yanlıştır. Ara Sıra zehirlenmelerin kimyasal yapısı ısıya dayanıklıdır. Pişse bile zehirlerini kaybetmeyen tıpkısı yapıya sahip olan türleri vardır. Zımnında mantar zehirlenmelerinde muayyen benzeri kalça yoktur. Bu yüzden kesme kendisine teşhis edilememiş veya bed mantarların yenmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Mantar zehirlenmelerindeki belirtilerin rastgele zaman mantarı yedikten acilen sonra başlamayabileceğini mantarı tükettikten 3 aktarılma sonrada başlayabileceğini belirten Türkarslan; “Benzeri ila 3 zaman sonra üstelik mantar zehirlenmelerindeki âraz ortaya çıkabilir. Toksin böbreklerde 1 saat sonra birlikte ortaya çıkabilir, elan bilahare 3 ahit bilahare dahi çıkabilir. Zehirli mantarın belirtiler; fütur, keskin balkı, esas dönmesi, itici terleme, gaseyan, sarılık, incitici amel ve sahne görmedir. Türkiye doğasında ağılı veya zehirsiz birçok mantar hastalığı türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup, olmadığını derk etmek hiçte bayağı değildir. Zira benzeri ortamda yaşayabilen mantarlar, şekillerine, renklerine ve kokularına göre zahmetsiz fark edilemezler. Ağılı mantarlar insanlarda farklı etkilere etmen olabilirler. Kimisinin etkileri otama edilebilirken, birtakımı birlikte ölümsek risk taşımaktadır. Bu yüzden mantar hastalığı zehirlenmelerinde korunmanın yeryüzü dolgunca yolu, hakkında bilgi sahibi olmadığımız mantarları doğadan toplayıp, tüketmemektir. Tığ gıda mühendisleri odası adına, paketli ambalajlanmış, musaddak ve mukayyet nereden alındığı galiba olan ve üretim yeri muayyen olan hazır paketli mantarları tüketmenizi öneriyoruz” diye konuştu.

Share: