Çükündür bereketi Kars Şeker Fabrikası’nda mesaiyi üç katına çıkaracak

Yağışlarla pancarda bereket yaşanan Kars’ta, geçmiş yıllarda sezonda averaj 30 zaman müteharrik şeker hastalığı fabrikasında bu yıl kestirmece 90 zaman himmet yapılacak.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 29 sene ilk Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu olan 30 Ekim’de hizmete açtığı Kars Şeker Fabrikası’nda, yöredeki çiftçilerin nazik emeklerle yetiştirdiği pancarlar şekere dönüştürülüyor.

İlkbahardaki yağışlarla 15 bin dekar alanda ekimi yapılan pancarda verimli mevsim geçiren çiftçiler, hasat ettikleri ürünleri traktörlerle fabrikaya ulaştırıyor.

Fabrikada izole bant sistemiyle yıkama bölümüne taşınan ve basınçlı suyla yıkanan pancarlar, yerey ve çamurlarından büyük ölçüde arındırıldıktan sonra kanallar tarafından makinelere taşınıyor.

Soyma, akçakesme, rendeleme, haşlama ve ağırlık işlemleri muteber pancar, faziletli sıcaklıkta şerbet filtrelerinden geçirilerek muayyen benzeri yalaz düzeyinde kristalleştirilip şeker haline dönüştürülüyor.

Bu yıl 155 bin titrem civarında pancar işlenmesi hedefleniyor

Fabrika Müdürü Ayhan Babacan, AA muhabirine, fabrikanın Kars ve ülke ekonomisine şanlı ulama sunduğunu söyledi.

Kars ve Ağrı’nın Patnos ilçesinden ati ürünlerle bu sene 155 bin ton civarında çükündür işlemeyi hedeflediklerini tabir eden Babacan, şöyle konuştu:

“Çiftçilere sevkiyat programı veriyoruz. 23 Eylül’de söküm talimatı verdik, çalışmalar bitmeme ediyor ve pancarlar geliyor. Günde 2 bin, 2 bin 500 titrem civarında çükündür, fabrikamıza geliyor.”

Babacan, Kars amacıyla fabrikayı tıpkısı dönüm noktası namına gördüğünü belirterek, “Geçmiş yıllarda sezonda ortalama 30 dönüş çalışan üretimevi, şimdi 85-90 ahit iş yerinde. Güzeşte yıl 68 bin 300 bin titrem işledik, bu yıl 160 bin tona hayat ihtimalimiz var. Bu da bizim için çalım verici tıpkısı görüngü. Bu fabrikanın dumanının tütmesi üzere elimizden geleni yapacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Share: