CHP’Lİ ÖZTRAK: ATATÜRK’ÜN EMANETİ HATAY’A SAHİP ÇIKACAĞIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, “Tığ bu ülkeyi akılla bilimle liyakatle yöneteceğiz. Tığ Atatürk’ün emaneti Hatay’a erbap çıkacağız. Demografik yapısının değişmemesi için her tedbiri alacağız. Yıkılan şehirlerimizi, depreme dayanacak şekilde baştan ayağa kaldıracağız” dedi.

CHP’li Üstün Öztrak, fırka umumi merkezinde matbuat toplantısı düzenledi. Öztrak, hükumetin yer sarsıntısı amacıyla müstelzim tedbirleri almadığını savunarak, “Meğerse veri insanları uyarmış. Arlı bürokratlar raporlar hazırlamış. Devleti yönetenlere vukuf vermiş. Eksiksiz bilgiler, ülkeyi yönetenlerin elinde; amma yolsuzluğa batmış yöneticiler tamam bu uyarılara kulak tıkamışlar. Devletin raporlarını sümen altı etmişler. Getirim için milletin canına kastetmişler. Depremde kavuşum alanlarını bile ranta peşkeş çekmişler. Demin bu cinayetin müsebbipleri ortaya balkon, ‘Asrın felaketi’ diyerek, ‘Dünyada hiçbir ülkenin böylesine tıpkı felakete kapasitesi yetmez’ diye asrın ihmalkarlığının, asrın cinayetinin, asrın ihanetinin sorumluluğunu üstlerinden atmaya çalışıyor” diye konuştu.

‘ÖZEL TAHARRI KURTARMA TABURU NEREDEYDİ?’

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) emrin geç verildiğini söyleyen Öztrak, “Gölcük depreminden bir lahzada sonra kurulan çokça gür eğitilmiş askerlerden oluşan Özel Arama Istirdat Taburu neredeydi? Kontrol kurtarmada tecrübeli madencilerimizi bir zamanlar sahaya hastalık sürmedin? Kontrol istirdat ekipleri ve araçları, enkazın başına hastalık geç gitti? Sahada sebep yeterli sayıda termal detektör görüntüleme cihazı yoktu? Çöküntü altında artan yurttaşlarımızın elindeki tek iletişim ara bulucu olan sosyal medyayı bozukluk kararttın? Depremde ‘altın saatler’ adına aşina önceki 72 saati ayn göre bakarak sebep heba ettin? Erdoğan, depremden sonraki 72 saatte görevini kusursuz yapsaydı birey kayıplarımız bu kadar bati olmayacaktı. Kentleri depreme dayanıklı hale getirme üzerine görevlerini ihmal edenler, savsaklayanlar, kıyamet sonrasında yapılması gerekenler üzerine de gereğini yapmamışlar. Hareket bağıra bağıra mevrut; amma Erdoğan sarayından duymamış. Görevini berrak ihmal etmiş. Maliyeti de 38 bin 44 vatandaşımızın hayatı reşit. O de şimdilik” dedi.

‘HATAY’IN DEMOGRAFİK YAPISININ DEĞİŞMEMESİ İÇİN HERHANGI BIR TEDBİRİ ALACAĞIZ’

Öztrak, CHP Genel Merkezi’ndeki Kıran Koordinasyon Merkezi ile milletin yanı sıra olduklarını belirterek, “Bu hükumetin açtığı yaraları milletimizle birlikte biz saracağız. Biz bu ülkeyi akılla bilimle liyakatle yöneteceğiz. Tığ Atatürk’ün emaneti Hatay’a sahip çıkacağız. Demografik yapısının değişmemesi amacıyla her tedbiri alacağız. Yıkılan şehirlerimizi, depreme dayanacak şekilde baştan ayağa kaldıracağız. Seçimden bir lahzada sonraları ‘Güvenli Evler’ seferberliğini başlatacağız. Fay hatları üzerindeki parçalanmamış çatı stokunun riziko analizlerini yapacağız. İstanbul depremine alın ‘Hayat İstanbul’ projesini uygulamaya koyacağız. ‘Şehircilik ve Kıran Yönetimi Bakanlığı’nı kuracağız. Afet mevzuatını tüm yönleriyle yeniden düzenleyeceğiz. ‘Mekansal Ivedili Buut Planları’nı yapacağız. Ehliyetli deprem içtima alanlarını oluşturacağız. Facia yönetimini etkisizleştiren imar aflarına serencam vereceğiz” diyerek konuştu.

Share: