Bakan Aristokrat, Kırşehir’de 5 Boşluk Acun Gönüllüler Günü Programı’nda konuştu: (2)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bugün Türkiye’nin üç kademeli bütünleşik bire bir afet yönetim sistemi vardır. Kıyamet öncesi tedarik, kıyamet anı engelleme ve facia sonrası düzeltme olarak üç kademeli benzeri kıran yönetimi uyguluyoruz.” dedi.

Aristokrat, Kırşehir’da AFAD marifetiyle Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde 5 Fasıla Acun Gönüllüler Haset dolayısıyla planlı programda yaptığı konuşmada, kendilerinin sadece bu toprakların derdiyle dertlenmediklerini söyledi.

Van’ın Başkale ilçesinin hat köylerinde yaşanan depremi hatırlatan Aristokrat, şunları kaydetti:

“Biz depremin olduğu 3-4’üncü saat Van’ın Başkale ilçesinin çizi köylerindeydik. Orada tıpkı siyasi parti, yıldırı örgütüyle iltisaklı ve bağlantılı olanların yönetiminde olan siyasal parti, güya orayı öz egemenlik alanı yerine görüyordu. Arkadaşlarımızla bu arada Esenlik Bakanlığı, Kızılay, UMKE, AFAD bütün beraber oradaydık. Çadırlar kuruldu. İnsanlara havari olundu. Gittim, ‘geçmiş olsun’ dedim. Biri, ‘Ahırımda hayvanım var, çıkaramadım.’ dedi. Hayvanlarını çıkardım. Kendim çıkardım. Namına teyit ettim. Ahir bölüm o kendisini oranın sahibi zanneden güya siyasi partinin temsilcileri, milletvekilleri geldiler. ‘Buraya nazır geldi, bize yardımcı oldu, burada işiniz yok. Buradan defolun gidin.’ dediler. Bu büyüklüğünde süssüz. Istem alınması samimiyettir. Yurttaş devletine hizmet kırat. Devletin birliği ve beraberliği amacıyla bütünlüğü için her tip fedakarlığı ortaya koyar. Tıpkı öğün başı sıkıştığı antlaşma koruyucu peki. Devletin yardımını icap. Başı sıkıştığı zaman vatandaşının yanında olması onun beklentisidir.”

Aristokrat, iki yıl önce Hırvatistan’birlikte sarsıntı olduğunu, bu mutluluk ile geçmiş teması kuran, orada önceki konteyner kenti kuran ve çadırları gönderenin Türkiye olduğunu hatırlattı.

Tıpkısı yıl evvel Lübnan’ın tarihinin sunu şişman ekonomik krizinin yaşandığını anımsatan Aristokrat, şöyle bitmeme etti:

“Dediler ki bizim 0-2 yaşındaki çocuklarımız temel sütüne maatteessüf erişemiyorlar. Anneler bilirler ki torunlar süt alamazlarsa hayatları süresince eksikliğini yaşıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı’mız beni çağırdı. Dedi ki ‘Lübnan’daki bilcümle kısık yaştaki çocukların benzin ihtiyaçlarını biz karşılayacağız.’ O günden sonra hemen bu değil sivil toplumdan bile elde ettiğimiz desteklerle besin ihtiyaçlarını üstelik karşılamaya, iyiliklere bitmeme ediyoruz. Denizin karşısındaki iyilikler ülkesi. Denizin karşısındaki iyilikler nöbeti, denizin karşısındaki ferah eş Recep Tayyip Erdoğan. Geçmişimizden gelen, geçmişimizden bize anlamsız ayrımsız karakterdir. Bizim sorumluluğumuz bu. Karakteri, geleceği yetmektir. Siz ecdadınızın emanetini geleceğe taşıyan sağlık elçilerisiniz.”

“Hiçbir adımımız seçkin değildir”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “kıyamet yönetimine tamamen hazırız” demenin, buna inanmanın, rehavete kapılmanın bizatihi öz başına benzeri afet olduğunun altını çizdi.

Böyle benzeri yaklaşımın benzer olmadığını vurgulayan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama ciddi ve muvaffakiyetli ayrımsız süreç içerisindeyiz. Kocaman adımlar attık, vuzuh intaç ettik ve bunu daim geliştiriyoruz. Tek adımımız herhangi bir değildir. Zaman Türkiye’nin üç kademeli tümleşik tıpkısı kıran idare sistemi vardır. Kıyamet öncesi tedarik, kıran hatırat müdahale ve kıran sonrası düzeltme namına üç kademeli tıpkısı kıran yönetimi uyguluyoruz. beher etap üzere ayrı takip planlarımız var. Türkiye kıyamet müdahale planımız, mülk risk tenkis planımız, afet risk tenzil planımız, kıyamet engelleme planımız ve Türkiye kıyamet sonrası düzeltme planımız. Hoppadak kayıtlı belgeler değil, diri ve kendine ilgilendiren altyapıları olan belgelerdir. Bilcümle bu stratejilerin zarfında çıktı hepimizin bildik olduğu, devasa benzeri beşeri ve maharet kurumsal kapasitemiz bulunuyor. Bu stratejin içerisinde 1809 nefis 87 grubun akredite edildiği arama kurtarma ekiplerimiz var. Yani bire bir tümce içerisinde koordine olmamız, bu strateji içerisinde sadece 2022 yılında 94 bin 207 tatbikatı gerçekleştirebilen aynı büyüklük var. Bu takip içerisinde üniversitenin kıran ve ivedili genişlik merkezleri platformu var.”

Bakan Soylu, bunların birlikte kurum süresince de kebir yenilikler yaptıklarına dikkati çekerek, “Cümle bu yapının içerisinde 4 yıl önceki başladığımız ve zaman sayıları 597 bine andıran gönüllülerimiz, bu stratejinin asıl taşlarından birisi haline geldi. Hasbilik sistemi esasında dünyada ayrıntılı yıllardır meri bir tümce. Hele Avrupa ve Amerika Müttehit Devletleri’nde hasbilik sistemindeki yaş ortalamasının yüksekliği zaman ağız dalaşı konusudur. Gençler fahri almak istemiyor Günindi’dahi. Bizde hem nüsha hem boyut açısından müspet aynı çizgi bahis konusu. Bakın Elazığ ve İzmir depremlerinde yaşadık. Gün Batısı Karadeniz’bile baskın afetlerini yaşadık. Balaban orman yangınları yaşadık. Bu afetlerin hepsinde gönüllülerimizle birlikte hareket ettik.” diye niteleyerek konuştu.

“AFAD, bize ağırbaşlı ve atılganlık veren aynı topluluktur”

Bu afetlerin hepsinde gönüllülerin vatandaşların yarasına deva görünmek üzere canla başla savaşım ettiğin dile getiren Soylu, geçen haftalarda meydana gelen Düzce depreminde bile vatandaşların yararlarını gönüllülerle sardıklarını belirtti.

Vekil Aristokrat, AFAD Türkiye’nin hangi kadar iri aynı kurum kaynağı ise AFAD gönüllülerinin üstelik en bir iki o kadar iri aynı alım kaynağı olduğuna dikkati çekerek, “AFAD, bize sakil ve cesaret veren bir topluluktur. Afetle uğraş tıpkısı vatan savunmasıdır, meseleye hakeza bakıyoruz. AFAD gönüllülerimiz birlikte aha bu müdafaanın erleridir, Mehmetçikleridir. Huzurlarınızda tam AFAD gönüllülerimize, sizlere, burada olmayan arkadaşlarımıza, ailelerinize defalarca teşekkür ediyorum. Cenabıhak sizden razı olsun. Türkiye’yi facia yönetiminde bugün çok ayrımlı tıpkı yere getirdik.” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişigüzel geçen periyot büyüyen bir sülale olduklarını anlatım fail Aristokrat, ülkenin tamamında afete mukavemetli şehirler sağlamak zorunda olduklarını kaydetti.

Bakan Soylu, bu alanda akıbet yılların arz açık kapsamlı akademik çalışmalarından birisini gerçekleştirdiklerini aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

“81 ilimiz için İRAP adını verdiğimiz seçme ilimiz üzere İlk Facia Riziko Azaltma Planlarımızı tamamladık. Bunları ayrımsız araya getirerek TARAP adını verdiğimiz, Türkiye Facia Riziko Tenzil Planını oluşturduk ve bu traksiyon önümüzdeki sürecin temel el haritası olacaktır. Zira afetler, 20 yılda tıpkısı kayıplar vermeyi sineye çekerek yönetebileceğiniz tıpkı alan değildir. Müdahale kapasitesini hangi noktaya getirirsek getirelim afete dirençli şehirler üretmeden, şehirlerimizi afete mukavemetli arkaç getirmeden hakikat ve kalımlı tıpkı başarıya ulaşmamız benzer değildir. Bunu hemen vatandaşlarımıza söylüyor değiliz. Ululuk yerine amme binalarımızı yenilerken bile afetlere, mukavemetli şehirler yaklaşımını öne almak tabii ki zorundayız.”

Konuşmasının ardından AFAD gönüllülerinin stantlarını ve foto sergisini görüşme eden Aristokrat, 81 ilden gelen AFAD gönüllülerine ortaklık belgesi verdi. Kırşehir’bile AFAD gönüllüsü olan muhtarlar bile belgelerini Soylu’nun elinden aldı.

Programa, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, SELIM Öğür Kırşehir Saylav Mustafa Kendirli ve AK Tümen İl Başkanı Seher Ünsal ile AFAD gönüllüleri katıldı.

(Bitti)

Share: