Amasya’da yeryüzü bol yerel ve milli buğday tohumunu sınırlamak için 50 çeşit ekildi

Amasya’dahi arz artağan domestik ve milli buğday tohumunu sınırlamak amacıyla 50 garip ekildi

Amasya Valisi Mustafa Masatlı: “Amacımız yer yüksek mübarek, yeryüzü doğru buğday tohumunu tespit etmek”

AMASYA Artımlı ekincilik arazilerine topluluk Amasya’üstelik sunu mübarek domestik ve milli sertifikalı buğday türünün belirlenmesi üzere Amasya Valiliği eliyle mücahede başlatıldı. Bu amaçla Geldingen Ovası’nda tarım alanında terbiye veren benzeri liseye ilişkin arazide evcil ve milli 50 kabil buğday tohumunun ekilişi yapıldı.

Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü’nün hareket birliğiyle uygulanan proje çerçevesinde Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleksel ve Beceri Rum Lisesi’ne ilgilendiren 80 dekarlık arazide mibzer asılmış traktörün direksiyonu geçip ilk teşrin yapan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Amacımız sunu haddinden fazla buğday ekilişinin olduğu Geldingen Ovası’nda ve Amasyamız sınırları içerisinde sunu erdemli verimli, akla yatkın buğday tohumunu belirleme etmektir” dedi.

50 asıl yerli ve milli buğday türünün toprakla buluştuğunu anlatan Mustafa Masatlı, “Ayrımsız şekilde sulanıp, gübrelenip ilaçlanarak yer böylecene hasat döneminde ünite alandan sunma faziletkâr verimin, kalitelinin elde edildiği buğday seçilerek sertifika edilecek. Bizim topraklarımızı büyütmemiz gibi değil. Amma birim alandaki genişlik efdal mübarek, genişlik kaliteli ürünü belirleme ederek Amasya sınırları içerisinde lüzum kamusal ister hususi sektöre bu türü önermiş olacağız” diye konuştu.

Yerli ve milli buğday tohumlarının çiftçilere tanıtımının yapılması ve ekmeklik buğday tohumunda dışa bağımlılığın önüne geçilmesinin birlikte hedefler arasında olduğuna bel fail Vali Masatlı, “Sabık yıl bizim rekoltemiz 211 bin ton iken bu sene 460 bin ton. Bu iz artışının birincisi yağış rejimine bağlarız. Sair taraftan dahi doğru ve sertifikalı tohumun tercih edilmesinin de yüce olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Ekim faaliyetinde Amasya Milli Terbiye Müdürü Mehmet Türkmen, İl Ekincilik ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, Il Matbuat ve Halkla İlişkiler Müdürü Yakup Türköz ile Gökhöyük Ekincilik İşletmesi Müdürü Muhammet Altıparmak da düzlük aldı.

Share: