Amasra’daki eroin kazasıyla ilişkin ilk mahkeme tarihi galiba oldu

Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK Amasra Organizasyon Müdürlüğünde 42 eroin işçisinin hayatını kaybettiği, 10 maden işçisinin birlikte yaralandığı eroin kazasına ilişik geçmiş mahkeme tarihi 25 Nisan 2023 adına belirlendi.

14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumuna vabeste Amasra Gösteriş Müdürlüğünde eksi 300 kodunda meydana gelen grizu kaynaklı patlamada 42 beyaz zehir işçisi hayatını kaybederken 10 eroin işçisi de yaralandı.

Eroin kazasının hemencek peşi sıra Bartın Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca olayın tüm yönleriyle soruşturulması için çok sayıda müddeiumumi görevlendirilirken beyaz zehir sahası ve çevresindeki danışma cihazları, araç cihazları, evrak ve dokümanlara da ahali konuldu.

Olayla ait ölçülü sormaca çerçevesinde 24 münasebetsiz gözaltına alınırken aralarında TTK Amasra Çalım Müdürü Cihat Özdemir, TTK Amasra İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Yetişek Başmühendisi Volkan Aristokrat ve Başmühendis Mehmet Tural’ında aralarında bulunduğu 8 şüpheli üzere tutukluluk kararı verildi. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtasıyla hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinin ardından Bartın 1. Güç Ceza Mahkemesinde görülecek ilk mahkeme tarihi 25 Nisan 2023 adına belirlendi.

Adliye Binasındaki mevcut duruşma salonlarının yetersiz kalabileceği öngörülürken davanın Bartın’dahi mevcut benzeri sınırlı spor salonunda gerçekleşmesinin planlandığı öğrenildi. İddianamede TTK Amasra Çalım Müdürü Cihat Özdemir, TTK Amasra İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Bilimi Başmühendisi Volkan Aristokrat ile Başmühendis Mehmet Tural’ın olasılı kastla öldürme-mümkün kastla yaralama suçlarından 844 sene 16’şar aydan 1062’şer yıla kadar mahpushane cezası ile yargılanmaları murat edildi.

4’ü vakfedilmiş gayrı 19 nahoş içinse şuurlu taksirle rappadak aşkın kişinin ölümüne ve yaralanmasına etmen olma suçlarından 2 yıl 8’şer aydan 22 yıl 6’şar ayak tabanı büyüklüğünde mahbes cezası ile yargılanmaları dilek edildi.

İddianamede patlamanın yaşandığı beyaz zehir ocağındaki metan gazı değerlerinin ikaz ve alarm seviyesini yüz kere kez aştığı, patlamanın meydana geldiği kısımdaki fanın arızalı olduğu amacıyla çalışmadığı, madenci kıyafetlerinin yanma ve ısıya cebin korunaksız olduğu, makbul doğal gaz maskelerinin ise vardiyalı kullanım göz önünde bulundurulduğunda sergen ömürlerini tamamladığı tespitlerine birlikte düzlük verildi. – BARTIN

Share: