İçişleri Bakanı Soylu’dan deprem açıklaması: “Bu 25-26 günde Türkiye zat gücünü gösterdi”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin şişman aynı kıyamet olduğunu ve 25-26 günde Türkiye’nin öz gücünü gösterdiğini belirterek, “Türkiye’nin toparlayabilme kabiliyeti ve kapasitesi vardır. Bu masa ve bu masanın arkasındaki bilcümle süreçler ayrımsız seferberlik oluşturduğu andan itibaren tığ bunu toparlayabilme kabiliyetine sahibiz.” dedi.

Dolmabahçe Ofisi’nde planlı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı’nın kapanışında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, bölgede saat 04.17’de gerçekleşen depremin ardından 04.20 yahut 04.21’bile Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ı aradığını söyledi. Aristokrat, depremin önce evvel Osmaniye, Kahramanmaraş veya Gaziantep civarlarında olabileceğini değerlendirdiklerini fakat Pazarcık depremi olduğu bilgisine ulaştıklarını ifade ederek, “Yeniden Sayın Cumhurbaşkanımızı 1-2 an sonra arayıp bilgilendirdik ve bilcümle arkadaşlarımızla, Başkan Yardımcımız, bilcümle bakanlarımızla birlikte AFAD merkezine hep beraber ulaştık.” dedi. Elan evvel yapılan planlamalara ilişkin hikmet veren Soylu, Türkiye Facia Engelleme Planı’nın faal ve daim güncellenen tıpkı traksiyon olduğunu kaydetti.

“Türkiye Afet Riziko Azaltma Planı üzerine da ilk geçmiş başladığımız memleket Kahramanmaraş’tı”

Türkiye Facia Riziko Tenkis Planı’nın birlikte normalde 2025’te bitmesi gerektiğini aktaran İçişleri Bakanı Soylu, “Burada bir nice hocamızla çalıştık. Türkiye Afet Riziko Tenzil Planı üzerine da önce önce başladığımız mülk Kahramanmaraş’tı. Kahramanmaraş’ta ODTÜ’lü hocalarla başlamıştık. Bunu anında bitirmemiz geçişsiz Türkiye’birlikte, dedik. Çünkü hep illerin kendine ilişkin böyle tıpkı kere haritası ve riziko azaltma haritası olması lazım, dedik. 2022’nin Ev kocaoğlan bakımından bile Türkiye Kıyamet Risk Tenkis Planı tıpkı vesileyle Türkiye’birlikte tamamlandı ama bu biten ayrımsız tasrif değildir, bu deli dolu tıpkısı plandır. Daima devam etmesi müstelzim bir plandır.” diyerek konuştu.

“AFAD’a güzeşte yıl bin 100 sevimli aldık”

Güzeşte yıl AFAD’a bin 100 kişi aldıklarını kaydeden Icra Vekili Soylu, bunun 800’ünü ilişkin facia bölümlerinden mezun kişilerden aldıklarını, yeniden sabık sene 112 Acil’e aldıkları bin 500 kişiden bin 250’sinin de çabucak ivedi bölümlerinden mezun çocuklardan ve gençlerden oluştuğunu anlatım etti.

“Bu büyük tıpkı afettir”

Aristokrat, devletin hem facia öncesi, hem kıran ajanda, hem üstelik kıran sonrası elinden gelen hep rastgele şeyi ortaya koymaya hep gelişigüzel çalıştığını vurgulayarak, “Gene bunun beraberinde bilcümle bu süreçlerin içerisinde kusur olur mu? Tabii kim kabil. Zira bu depremi gine tarif edeyim. Bunu zelzele namına tarif etmek ihtimal sakat tanımlama anlamına dirimlik. Bu balaban tıpkı afettir. Yani süreçte gördüğümüz birlik yönleriyle şişman aynı afettir amma Türkiye’nin bunu toparlayabilme kabiliyeti ve kapasitesi vardır. Bu masa ve bu masanın arkasındaki bütün süreçler benzeri seferberlik oluşturduğu andan itibaren biz bunu toparlayabilme kabiliyetine sahibiz.” diye niteleyerek konuştu.

“Geleceğimize böyle bire bir mirası hep bu arada bırakmamalıyız”

Türkiye’nin geleceği amacıyla bilcümle birlikte çalışması gerektiğini tamlayan Aristokrat, “Ayrımsız yenilenme imkanı, bire bir yenilenme fırsatı ortaya koyar. Bu yenilenme imkanı ve yenilenme fırsatını Türkiye tamlık bile bu kişi başına gelir seviyesinde, yani 10 bin dolarlık kişi başına gelir seviyesinde geleceği çok henüz dolgunca planlayarak yapacaktır. Herkese ihtiyacın olduğu ayrımsız dönemdir. Tek kimsenin masasını yahut sandalyesini bire bir tarafa çekebileceği ve izleyebileceği bir devir değildir. Bu bizim ati neslimize ve bu ülkeye belki de sunu balaban sorumluluklarımızdan birisidir. Tarihi eserlerimizi yitirdik. Şehirlerimiz, acep nüfus bilimi değişecek mi diye endişe içerisinde. Geleceğimize hakeza aynı mirası bilcümle beraber bırakmamalıyız. Çalışmalıyız, mücadele etmeliyiz ve bu masanın etrafındaki ve arkasındaki bilcümle birikimi Türkiye’nin geleceğine da yansıtmalıyız.” dedi.

“Bu 25-26 günde Türkiye kişi gücünü gösterdi”

Türkiye’nin 25-26 günde özlük gücünü gösterdiğini dile getiren Aristokrat, “Uluslararası alandan elde edebileceği hep kabiliyetleri ve birikimleri, tıpkı zamanda destekleri aldı ve bundan erinmedi. Saat 05.30’de arsıulusal yardıma çıktık. Yani çıkalım mı, çıkmayalım mı diyerek bire bir yorum içerisinde olmadık. Arsıulusal yardımın arz gelişmemiş zamanda Türkiye’ye gelmesini bir vesileyle sağlayabildik ve bunu de gerçekleştirebildik.” ifadelerini kullandı.

“Istekli bire bir uyanık taharri istirdat oluştu”

Aristokrat, kontrol istirdat sürecine son dönemlerde çokça asıldıklarını ve bu konuda haddinden fazla çalıştıklarını söyleyerek, “Türkiye’bile güllabi arama kurtarma diye niteleyerek bir öz yoktu ama profesyonel tıpkısı açıkgöz arama kurtarma oluştu. Türkiye’da polis güçleri arama istirdat timi yoktu. Polis arama kurtarma timleri oldu. Binlerce taharri kurtarmacı yetiştirdik. Onlarca sivil topluluk kuruluşunu akredite ettik. Hemen taharri kurtarmada değil bir zamanda beslenmede, bir zamanda depo yönetimi karışma görünmek amacıyla bir nice çalışmayı Türkiye, 1999’dan sonraki süreçte, Van depremindeki tecrübesiyle, Simav depremindeki tecrübesiyle bugüne kadar getirdi.” diyerek konuştu.

“Ahali birliğiyle cıvıl cıvıl aynı ati oluşturma imkanına bilcümle alay malay erbap olalım” vurgusu özne Bakan Aristokrat, “Depremin hepimizin üstünde bire bir hüznü amma bir zamanda tıpkı sorumluluğu üstelik var. Oradaki faal insanların o şehirlere esasen dönüp, tekrar hayatı çalışkan tıpkısı şekilde devam etmelerine yönelik benzeri sorumluluğumuz bile var. Yıkılan tarihi eserlerimiz, yıkılan uran sitelerimiz, hayatını kaybeden insanlarımız, hatıralarımız temas birini gene ihya etmek durumundayız. Bu müktesebat bizim ülkemizde, milletimizde ve devletimizde var. İnanıyorum ki 1999’da Türkiye tıpkı gezi yaptı ve tıpkı noktaya büyüklüğünde getirdi. Zaman eskimemiş tıpkı seferberlikle Türkiye bambaşka tıpkı yolculuğu, ati nesillere elan mukavemetli şehirler, afete alın mukavemetli cemiyet oluşturabilecek aynı anlayışı bütün birlikte sergileyecektir. Birbirimize güven edelim. Birbirimize güvenelim ve umum birliğiyle bu işin içerisinden milletimize, ati nesillerimize zinde ayrımsız ati oluşturabilme imkanına bütün gelişigüzel cemaat olalım. Bu toplantı de bizatihi, bu efkâr dahi bizatihi bugüne kadar yaşananların ve bugünden bilahare yaşanacakların esasta ayrımsız güzergahını ortaya koymuştur.” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL

Share: