Bülent Kuşoğlu: “Tüik, Enflasyonu Düşük Açıklıyorsa Bu Araç Olmaksızın Sizin Kursağınızdan Sizin Hakkınızın Alınması Demektir”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “TÜİK, enflasyonu bağan hesaplıyor. Yüzde 85 yıllık şişkinlik. Halbuki bire bir eksantrik hesaplamaya bakarak yüzde 185. Tıpkı dönemde ENAG’a göre para şişkinliği yüzde 185. Benzeri ülkede, devletin ayrımsız kurumu TÜİK, enflasyonu düşük açıklıyorsa bu araç olmaksızın sizin kursağınızdan sizin hakkınızın alınması demektir. Zira sizin aylıklarınız, hakkınız, hukukunuz ona göre belirleniyor. Memurun de sizin de. Bire Bir ululuk bunu elbette yapar… Bari şurada tıpkı kudret mensubu olsaydı de ben üstelik siz de hesabını sorsaydık” dedi. Yurttaşların yaşadığı hesaplı sorunlara ilişik Kuşoğlu, “Diyorlar kim acından ölen kimse namevcut. Çarklar dahi dönüyor. Türkiye kadar aynı ülkede Tanri’ın seçme husus bahşettiği tıpkısı ülkede acından ölen olacak mıdır? Ama acından ölen yoksa da utancından ölen var evet. Torunundan, çevresinden utanarak… Tallahi ego biliyorum kültürümüze göre ödeme yapması gerektiğini bildiği üzere iri kendisine hariç çıkmayan aynı yığın zor var” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Ankara’dahi Şiir Bilgelik Ekin Merkezi’nde düzenlenen “Tamlık İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği’nin 14. Yalın Kat Genel Müesses”na katıldı.

Kuşoğlu, konuşma yaparken; mikrofonda ses sorunu yaşandı. Kuşoğlu, “Muhalefetin sesini kesemezler. Emeklinin sesini hiç kesemezler” dedi. Konuşu Sosyal Kurul’in 2009 yılından bu yana toplanmadığını anımsatan Kuşoğlu, “Konuşu Içtimai Konsey, Anayasa’nın emri. Bittabi toplanmaz 12 seneden beri? Illet toplanmaz? Deminden şurada iktidara mensup benzeri sevimli olacaktı, mesul olacaktı, soracaktık. Anayasa’nın emri, neden toplamıyorsunuz?” sözleriyle AKP iktidarını eleştirdi. Kuşoğlu’nun konuşmasından öne sâdır başlıklar şöyle:

“BÜLENT ECEVİT’İ, CENABIHAK YAĞMUR EYLESİN, RAHMETLE ANALIM: Zaman az buçuk önceki sayın Başkan da belirtti. Mücahede Bakanı, işçilerin, emeklilerin haklarını ilk kez düzenleyen bakan adına, CHP’nin üçüncü Umumi Başkanı Bülent Ecevit, Allah rahmet eylesin, zaman ölüm yıldönümü, bugün rahmetle analım.

GENEL BAŞKANIM KILIÇDAROĞLU, SİZLERE SELAM VE SAYGILARINI; BAŞARI DİLEKLERİNİ İLETTİ: Esasen Genel Başkanım sayın Kılıçdaroğlu burada olacaktı. Ama o İngiltere’birlikte, bugün dönem yapıyorlar. Sizlere esenleme ve saygılarını; başarı dileklerini iletti. Onu dahi namus borcu adına sizlere iletiyorum. Bu umumi kurullarda bilcümle derneklerin, siyasi partilerin kişi konularına göre bahis masaya yatırılır. Özellikle ekonominin durumu, ne dernekse o derneğin ilgisine bakarak boyut masaya yatırılır. Burada de ekonominin ve emeklilerimizin durumunun masaya yatırılması lazım.

EMEKLİ AYLIKLARI İNSANİ SEVİYEYE ÇIKARILSIN DEDİ: Emeklilerin durumu arasında. Tekaüt muhteşem sıkıntıları var, bunları birlikte gayet gani biliyoruz. Bire Bir el nüfuz piyasaya bilgili olsun. Hakeza ikide bir temas şeye bindirim. Ekincilik desteklensin dedi. Emekliler arasındaki farklılıklar giderilsin. kusursuz aynı İntibak Yasası çıkarılsın dedi. Tekaüt aylıkları insani seviyeye çıkarılsın dedi. Aya mahiye belirlensin, aya aylığa göre birlikte kademelendirme yapılsın dedi. Ölçün norm ve birliği sağlansın dedi. Zenginlik payı gerçekli olsun dedi ve nerede diye sordu. ve masaya oturmadan yalnız emeklilerin aylıkları tayin ediliyor, ayrımsız sendikalaşma olsun dedi.

İKTİDARA MENSUP HİÇ KİMSE YOK BURADA: Salih Başkanım bile Iktisadi Sosyal Kurul kurulsun dedi. Muhakkak kurulması lazım Anayasa’ya bakarak. 12 seneden beri niçin toplanmıyor, neden çalışmıyor dedi. Bunların hepsi doğru. Bu mesail, teessürat anlaşılan. Bizim siyasiler, milletvekilleri, TBMM olarak yapmamız gereken nedir? Buraya akmak, sizin sorunlarınızı, sıkıntılarınızı uymak, iktidara mensupsak biz şu kadarını çözdük, çözmeye çalışıyoruz, çözeceğiz demelerini yoklamak; bizim da mugayeret namına onları söylenmek. Normali bu. Amma iktidara mensup tek kimesne namevcut burada. Tekaüt derdini anlatamıyor. Halbuki elhak bu.

EMEKLİLERİNE BİR MİLLET BAKAMIYORSA HAKKINI VEREMİYORSA DEMOKRASİSİNDE EKSİKLİK VAR DEMEKTİR: Ayrımsız memlekette demokratlık varsa tekaüt toplantısına geleceksin. Bakın arkamda yazıyor, nazik Atatürk’ün sözü; ‘Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine alın tutumu o milletin yaşama kudretinin arz önemli kıstasıdır.’ Bu, bilcümle maslahat bu. Gençliğinde aklık, ahlaklı bir şekilde çalışmış olanlara emekliliklerinde, yaşlandıklarında ayrımsız millet bakamıyorsa hakkını veremiyorsa o milletin, o devletin, o ülkenin herhalde demokrasisinde mehabetli eksiklikler var demektir.

TÜİK, ENFLASYONU DÜŞÜK HESAPLIYOR: Sayın Başbuğ söyledi, emeklinin yüzde 80’i minimum ücretin altında, kıtlık sınırının altında yaşıyor dedi. Kıtlık sınırı TÜRK-İŞ’in ilan ettiği 7 bin 245 TL. 5 bin 500 TL minimal ücret yani minimum sevap üstelik kıtlık sınırının altında. Dört kişilik bir ailenin yokluk sınırı 23 bin 600 TL. Şu şerait altında Türkiye’bile alınan aylıklara bakıyorsunuz hepimiz emekliyiz, şu şerait altında geçinmek, uzanım bereketli gelmek kabil başöğretmen? Peki Allah’a şükrederiz amma bu devletin, iktidarın emeklinin kıymetini bile bilmesi geçişsiz. Çalışanın dahi kıymetini bilmesi lazım. Amma hangi yapılıyor. TÜİK, enflasyonu bağan hesaplıyor. Yüzdelik 85 almanak pahalılık. Halbuki bire bir apayrı hesaplamaya göre yüzdelik 185. Ayrımsız dönemde ENAG’a bakarak para şişkinliği yüzdelik 185.

SİZİN KURSAĞINIZDAN SİZİN HAKKINIZIN ALINMASI DEMEKTİR: Benzeri ülkede, devletin benzeri kurumu TÜİK, enflasyonu bağan açıklıyorsa bu araçsız sizin kursağınızdan sizin hakkınızın alınması demektir. Çünkü sizin aylıklarınız, hakkınız, hukukunuz ona göre belirleniyor. Memurun de sizin üstelik. Bir büyüklük bunu elbette yapar. Tıpkısı iktidarın eksiksiz aksine hakkı, hukuku vermesi gerekirken kişi fehamet kurumu tarafından düşük gösterip enflasyonu alması, yanlışlık, hukuksuzluk yapması buna diyecek tıpkısı madde bulamıyorum. Bari şurada tıpkısı kudret mensubu olsaydı de ego birlikte siz de hesabını sorsaydık.

ACINDAN ÖLEN YOKSA BIRLIKTE UTANCINDAN ÖLEN VAR YA: Diyorlar kim acından ölen kimesne bulunmayan. Çarklar dahi dönüyor. Türkiye üzere aynı ülkede Cenabihak’ın gelişigüzel molekül bahşettiği bir ülkede acından ölen olacak mıdır? Ama acından ölen yoksa da utancından ölen var ya. Torunundan, çevresinden utanarak… Bizim geleneklere göre ödemeleri erkân yapar, tallahi ego biliyorum kültürümüze göre ifa yapması gerektiğini bildiği amacıyla nazik yerine hariç çıkmayan bire bir yığın mütekait var. Çünkü yapamayacak o ödemeleri.

EKONOMİK SOSYAL KONSEY, ANAYASA’NIN EMRİ. NASIL TOPLANMAZ 12 SENEDEN BERİ: Ekonomik Sosyal Kurul meselesi… Deminden Konuşu Toplumsal Konsey banal de müracaat. Bizim kültürümüzde var. Bire Bir araya gelinecek, değerlendirilecek. Hak, hususiyet mücadelesi orada yapılacak. Hep etraf orada. İstişare edecekler. Ekonominin durumunu da çalışanın durumunu de değerlendirecekler, ona göre değişmeyen verecekler. Konuşu Toplumsal Kurul, Anayasa’nın emri. Lacerem toplanmaz 12 seneden beri? Hastalık toplanmaz? Şimdi şurada iktidara mensup bir hayat olacaktı, mesul olacaktı, soracaktık. Anayasa’nın emri, sebep toplamıyorsunuz?

GİTTİKÇE MÜTEZAYIT BİR ŞEKİLDE DA KATKI PAYLARI SIKINTI YARATMAYA BAŞLADI: Tıpkı dahi sağ esen ilgili sıkıntılarınız var. Sağ Esen ait mesail bir dolaşma özel hastaneler desteklendi. Şu anda dahi destekleniyor… Gitgide afiyet hizmetinin kapsam olarak değerinin düştüğünü görüyoruz. Hastanelere gittiğimizde maatteessüf gür bakım alamıyoruz. Hem mebzul sağlık hizmeti alamıyoruz hem üstelik özge hizmetleri bereketli tıpkısı şekilde alamıyoruz. Gittikçe küsurat aynı şekilde da katkı payları rehavet yaratmaya başladı. Tedavi olamıyoruz, tedavi ettiremiyoruz. Bu üstelik önemli bire bir ülkü adına ortaya çıkmaya başladı. Biz milletvekilleri olarak bunları Meclis’e yansıtıyoruz, yansıtacağız. Şu anda bütçe yapılıyor Plan ve Bütçe Komisyonu’nda… Ego birlikte komisyonun üyesi yerine sizin sıkıntılarınızı orada yansıtmaya çalışıyorum. Bu konuları alelhusus gündeme getireceğim.

SEÇİMLERDE GEREĞİNİ YERİNE GETİRMENİZ LAZIM: Güzeşte seneden bu seneye yüzde 156 artım ergin bütçede. Ücretlerdeki artma, yüzdelik 123. İki dönemde yapılan artma, yüzdelik 123. Emeklilerin o kadar da değil. Bilcümle bunların hesabının sorulması geçişsiz. Demokrasi, aha burada olmayı, beraber olmayı, eksiksiz bunları konuşmayı, tartışmayı gerektirir. Soylu Erki Toplumsal Kurul, bunun üzere var. Bu toplantılar, bunun için var. Bu cemiyet ya dahi özge dernekler ne amacıyla var? Ayrımsız araya gelelim, çay kahvehane içelim diye niteleyerek mi var? Bu sorunları, iktidarla bu arada konuşmak, atışmak amacıyla var. Onun için eğer el erki varsa imdi, tek olmazsa bundan sonra kudret temsilcilerinin burada olması geçişsiz. Önümüzde intihabat var. Sizlerin de o seçimlerde gereğini hesabına getirmeniz geçişsiz. Buraya gelmeyen erk mensuplarına de gereken dersi vermeniz geçişsiz. Onu birlikte yeryüzü dolgunca şekilde yapacağınızdan şüphem yoktur.”

Share: