Zelzele bölgesinde bulaşıcı hastalıklara karşı çalışmalara ait açıklama Açıklaması

Ahali Sağlığı Umum Müdür Yardımcısı Süleyman Özsarı, depremlerden etkilenen illerde seçme geçici çor riski bulunmadığını, bu konuda bire bir sıkıntının da beklenmediğini bildirdi.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü El Sağlığı Laboratuvarını görüşme fail Özsarı, AA muhabirine, depremin ilk gününden itibaren El Sağlığı Umumi Müdürlüğü yerine alesta olduklarını ve cins olduğu kadar belde sağlığı üzerine sevgili yaşanmaması üzere çaba gösterdiklerini belirtti.

Bulaşıcı hastalıkların temelinde su kirliliği ve temiz suya idrak sıkıntısının yattığına meni eden Özsarı, sarsıntı bölgesindeki illerde içme suyundan kaynaklanabilecek sorunlarla mücadele etmek üzere başka kentlerden deprem bölgesine personel desteği sağladıklarını ayrıca günce namına su klorlaması, akarsu analizleri ve yer sağlığı anlamında faaliyetlerde bulunduklarını anlattı.

Şu anda sahada el sağlığı uzmanlarının ve yer illerden mevrut hekimlerin birinci merhale afiyet hizmeti ile yer sağlığı hizmeti verdiğini tabir fail Özsarı, şunları kaydetti:

“Bulaşıcı hastalık anlamında temas baskı olmaması üzere çalışmaktayız. Şu anda Kahramanmaraş ve ayrıksı yer sarsıntısı bölgesi illerimizde seçme bulaşıcılık riski taşımıyoruz. Şu anda kâffesi arama altında, aynı kalın birlikte beklemiyoruz. İçme sularımız sabah akşam arama altında. Sayın Bakanımızın belirttiği kabilinden vatandaşlarımızı, valiliklerimizin uyarıları olmadıkça kanalizasyon sularını içme suyu namına kullanmamaları üzerine uyarıyoruz. Klorlama hizmetimiz bitmeme ediyor. Günlük yüzlerce noktadan akarsu numunesi alıp taharri ediyoruz. Münasebetsiz noktalarda vacip kuruluşlarla birlik kurarak suyun klorlanmasını sağlıyoruz.”

Deprem bölgesinde tankerlerle su taşınan yerlerde bile “süper klorlama” yöntemiyle suyun dezenfeksiyonunu sağladıklarını dile getiren Özsarı, tankerlerdeki suların içilebilir noktaya geldiği ahit birlikte vatandaşlara kullanmaları yönünde çağrı yaptıklarını belirtti.

Özsarı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Umum Sağlığı Genel Müdürlüğü yerine öncelikle bir numara derece afiyet hizmetleri, bulaşıcı ve bağışıklama noktasında bütün faaliyetlerimizi şu anda sarsıntı öncesi noktaya ilam etmek için mücadele ediyoruz. Bu noktada iri bire bir hamle kaydettik. Hem ilkah hem de belde sağlığı alanında risk taşıyan noktalarda alelhusus dikkat ediyoruz. Bir Nice ilimizden birlikte sarsıntı bölgesine bindi personeli geldi, idarecilerimiz dahi sahada. Bilcümle illerimizde kül teyakkuzda faaliyetteyiz. Ince dönemde oluşabilecek kül riskleri bile önleme anlamında planlamamız bitmeme etmektedir.”

Share: