Zehirlenme vakalarında “hastayı kusmaya zorlamayın” uyarısı

Mersin Ağacı Şehir Eğitim Bilimi ve Araştırı Hastanesi Evgin Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, zehirlenmelerde hastanın kusmaya zorlanmasının aşındırmak borusu ve akciğerde hasara sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine, vatandaşların zehirlenme şikayetiyle sık sık evgin servislere başvurduğunu söyledi.

En çok görülen vakaların sindirim yoluyla zehirlenme olduğunu, bunu solunum ve cilde angajman aracılığıyla zehirlenmelerin izlediğini tamlayan Yüzbaşıoğlu, günlük hayatta geçer bir nice maddenin bu hastalığa nöbet açabildiğini vurguladı.

Yüzbaşıoğlu, zehirlenme durumunda bilinci mecbur hastalara koma pozisyonu aldırarak, gaseyan gibi aynı durumda solunum yolunun tıkanmasını engellemek gerektiğini belirtti.

“Hastayı kusmaya teşvik etmememiz gerekiyor”

Hastaların kusturulmaya çalışılmasının komplikasyonlara nöbet açabileceğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, şöyle konuştu:

“Yapılması müstelzim heybetli şeylerden biri kişiyi asla kusturmaya aylaklık etmek. Eğer kişinin güç işkembe bulantıları varsa zaten kendisi kusacaktır. Kişiyi ekstradan kusmaya zorladığımızda hastanın kemirmek borusunda yırtılmalara kadar uzanan ayrı ayrı tablolarla karşılaşabiliriz. Gaseyan, herhangi bir antlaşma tartışılan bir laf. Vatandaşlar vasıtasıyla çok aşkın heveslendirme ediliyor. Biz banko kusmayı önermiyoruz, çünkü kusmanın yaratacağı komplikasyonlar, kişinin almış olduğu ilaçlar ve ağılı maddelere ilişkin meydana gelecek durumdan elan ızdırap tablolara kez açabiliyor. Müstacel servise geldiğinde acul müdahalelerle ferah ferah tedavi edilebilecek hastada kusmaya sınırlanmış meydana gelmiş aşındırmak borusu yaralanmaları, yırtılmaları veya kusmuğun akciğere kaçması sonucu bunaltıcı problemler meydana gelebiliyor. Bunlara esir etmek amacıyla hastayı kusmaya motivasyon etmememiz gerekiyor. Şayet kişinin kusması gerekiyorsa elhak kendi kusmuştur veya kusar.”

Zehirlenmenin yaşandığı ortamın mebzul havalandırılması gerektiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, hastalara engelleme eden kişilerin üstelik müdebbir olması gerektiğine ilgi çekti.

Zehirlenmeye illet olan maddenin ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini tamlayan Yüzbaşıoğlu, “Eğer kişi kimyevi maddeye maruz kaldıysa özlük güvenliğimizi birlikte alarak üzerindeki kıyafetleri çıkarıp, sabunlu suyla yıkadıktan sonra uzaklaştırabiliriz. Kişinin bilinci açıksa müdahaleye hastayı sakinleştirerek başlayabilir, acil keyif ekipleriyle iletişime geçebiliriz.” diye konuştu.

“Meşrubat şişelerine çamaşır suyu kabil maddeler konulmamalı”

Yüzbaşıoğlu, kimyevi maddelerin kazayla içilmesi vakalarıyla yoğun karşılaştıklarını, içecek gibi içeceklerin şişelerine çamaşır suyu üzere maddelerin konulmamasının haddinden fazla kocaman olduğuna dikkat çekti.

Özellikle çocukların bu şişelerdeki sıvıları meşrubat sanarak bezdirmek isteyebildiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu cins zehirlenmeler şişman riziko barındırıyor, çünkü kişinin ağzından başlayarak midesine uzanan tabloda güç yaralanmalara, lezyonlara öğün açabiliyor. Tıpkısı de bu kişilerin kusturulması için çabaya girildiğinde yemek borularında yırtıklar, antrparantez ahiret yolculuğu meydana gelebiliyor. Zımnında sıhhi imdat müdahalesine ‘önce uymazlık verme’ ilkesine özen ederek başlamamız gerekiyor.”

Zehirlenme şüphesi olan kişilere yoğurt kabil ürünlerin yedirilmesini önermediklerini söyleyen Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, bu zümre müdahaleler için sağlık ekiplerinin beklenmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Yüzbaşıoğlu, tedavinin belirlenmesi amacıyla zehirlenmeye hastalık olan maddenin da acil servislere getirilmesinin ehemmiyet taşıdığını de kaydetti.

Share: