Yozgat’ta nohutta 75 bin titrem rekolte bekleniyor

Sabık yıl 65 bin titrem civarında nohut üretiminin gerçekleştirildiği Yozgat’ta bu sene döl desteklemesi ve yağışların tam oranda düşmesiyle 75 bin ton rekolte bekleniyor.

Ülke genelinde ekilebilir yerey itibarıyla beşinci, nohut üretiminde ise ikinci tam kayran alan Yozgat’ta bu yıl erdemli verim bekleniyor. Ekilebilir tarım arazisi bakımından Türkiye’bile beşinci olan Yozgat’ta bu sene çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Özel İdaresi tarafından 60 bin kilo nohut desteği verildi. Güzeşte yıl nohuttan dekar başına 100 kilo verim düzlük maraba, bu yıl 150 kilograma kadar verim elde etmeyi hedefliyor.

“Bu yıl istihsal namına çoğalan tıpkı zaman geçirdik”

Bu yıl nohut üretiminde çoğalan bire bir sezon geçirdiklerini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Yozgat ekincilik ve hayvancılık şehri. Tığ birlikte bakanlığımızın talimatlarıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kendisine zirai üretimin bundan sonra gelişmesi ve ilerlemesiyle ilgilendiren proje ve çalışmalarda bulunmaktayız. Hububatta yemeklik dane baklagillerde dolay plandayız. Nohut hasadımızda bitmeme ediyor, bu sene istihsal olarak bereketli ayrımsız sezon geçirdik. Nohutta 75 bin ton rekolte beklentimiz var. Gerek bakanlığımız gerekse valiliğimiz ve toprak hususi idaremiz tarafından çiftçilerimize yüzde 75 destekli 60 bin kilogram nohut tohumu dağıttık. Nohutta Türkiye’üstelik ikinci sıradayız. Bu yıl sezonun gani geçmesi üreticimizi birlikte bizi da sevindirdi” dedi.

“Bu yıl ürün sabık seneye bakarak dolgunca”

Merkeze ilişkin Büyükmahal köyünde çiftçilikle uğraşan Ethem İpekel, nohutta geçen yıla göre bu sene elan faziletli mahsul beklediklerini söyleyerek, “Sabık yıl nohuttan dekar başına 80 ila 100 kilo mahsul aldım. Bu sene üstelik 100 ila 150 kilogram arasında mahsul almayı umuyorum. Bu sene ürün geçen seneye göre ferah, bunu yağışa bağlıyoruz. Bu yıl ürün faziletkâr olacak” şeklinde konuştu.

Çiftçi Mehmet Salman ise “Nohutta bu sene 470 dönüm düz ektim. Normalde dönümüne ego 200 kilo mahsul bekliyorum. Geçen yıl da benim verimim iyiydi, 170 kilograma büyüklüğünde almıştım. Fakat bu yıl verim elan efdal, yağmurlar verimi müspet etkiledi. Bu sene yüksek ürün almayı hedefliyoruz, nohut hasadımıza üstelik başladık” ifadelerine meydan verdi. – YOZGAT



Share: