Yozgat Akdağmadeni’nde Geçimlerini Elleriyle Yaptıkları Turşuları Satarak Sağlayan Kadınlar, Makineli Tüfek Üretime Geçti

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine tutkun Oluközü Beldesi’nde canlı ve geçimlerini organik yerine yetiştirilen sebzelerle, evlerinde hazırladıkları turşuları satarak sağlayıcı kadınlar; İlçe Ekincilik Müdürlüğü ve belediyenin desteği ile makineli üretime geçti.

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi Oluközü Beldesi’nde yavşak ve limon tuzu kullanılmadan hazırlanan yöreye özgü tuşu, şehremaneti marifetiyle yapılan referans ile coğrafi meni aldı. Geçimini ekincilik ve hayvancılıkla sağlayıcı kasaba halkından kadınlar, yetiştirdikleri uzvi sebzelerle kestirmece 18 nev dermansız hazırlayıp, pazara sunarak geçimlerini sağladıklarını belirtti.

KOP DESTEKLİ AYGIN BAYGIN ÜRETİM TESİSİ KURULDU

Akdağmadeni İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlüğü yoluyla hazırlanan projeye, KOP İdaresi eliyle finansal destek verildi. Oluközü Belediyesi bakım binasında Harap Istihsal Tesisi kuruldu. İlçenin ve beldenin tanıtımına katkısı ile gelişigüzel nahiye halkına istihdam sağlaması amacıyla kurulan tesiste günce 2 titrem aygın üretiminin yapılabildiği kaydedildi. İşletmede harap üretimi özne çevre halkından Elif Aydınlık, tesisin 3 ay evvel açıldığını, şu an 9 arkadaşıyla birlikte bitap üretimi yaptıklarını söyledi. Akdağmadeni ilçe tarım müdürlüğü ve belediyenin desteği ile tesise kavuştuklarını aktaran Elif Entelektüel, tesise kavuştukları için çok mutlu olduklarına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

“Önce biz özlük köyümüzün ürünlerinden aldık. Köylülerimizin ürünü bittikten sonraları Akdağmadeni’nden almaya başladık. Turşularımız çok iyicene sirkesiz, limon tuzsuz, 18 nev turşumuz var. Lahanamız var, yeregeçen turşumuz var, gördüğünüz gibi sarımsak turşumuz var, hıyar turşumuz var, elinin körü turşumuz var, kahvaltı turşumuz var, çeşitlerimiz haddinden fazla yani. Buradaki turşularımız bakir bakir açılmaya başlandı, amiyane komutan yapıyoruz. Arkadaşlarımızla zat evimizin bütçesini kurtarmaya çalışıyoruz. Emeklerimizin karşılığını bile aldık, alacağız, öyle düşünüyoruz. Bin 500 bidon aygın ürettik, 100-150 liraya kadar fiyatlarımız var, çeşit zümre değişiyor. Muamele sıkıntımız yok, buradan vasıtasız düzlük üstelik var. Festivallere katılmaya başladık, çokça çekicilik verici. Bize festivale katılmamız amacıyla bindi da veriyorlar, başkanımız Ankara’ya götürdü bizi. Küçük Asya kadını üretiyor, çalışıyor, ekonomiye destek veriyoruz, işimizi sağlıyoruz, sağlayacağız inşallah. artık daha domuzuna olacağını aritmetik ediyoruz tığ arkadaşlarla.”

“HAVA DUYUYORUZ KENDİMİZLE”

Istihsal yapmaktan mutlu olduklarını, kendileri ile çalım duyduklarını tamlayan işletmede dermansız hazırlayan kadınlardan Emine Yılmayan, “Çiftçiyim sülale hanımıyım, burada çalışıyorum katkıda mevcut olmak amacıyla, evime katkıda çıkmak için. Arkadaşlarla geliyoruz, kimimiz yıkama yapıyor, kimimiz sarımsağı bölünüyoruz, doğrama yapıyoruz, bitap üretiyoruz. Bin 500 adet turşumuz var. 250 civarında üstelik satmış olduk. Evire Çevire bir şey, duygulu. Çalim duyuyoruz kendimizle. Buradan geçimimizi sağlıyoruz. Geçimimize katkıda bulunuyor; kendimize, evimize. Haddinden Fazla adamakıllı seviyorum, içimden gelerek yapıyorum” diye niteleyerek konuştu.

“OLUKÖZÜ TURŞUSU PİYASALARDA DE HEVES GÖREN BİR AYGIN”

Oluközü Belediye Reisi Hasan Aydınsoy ise, KOP İdaresinden alınan finansal bindi ile projenin hayata geçirildiğini, kendilerinin bile istihdama katkıda olmak üzere mukteza desteği verdiklerini söyledi. Aydınsoy şunları söyledi:

“Oluközü turşusu tescilli bir markaydı. Evveli atalarımızdan gördüğümüz üzere bire bir markayı bir lezzeti on paralık kelimesi kelimesine devam ediyoruz. Oluközü turşusu piyasalarda da heves gören bire bir argın. Herkesin de yemesini referans ediyoruz. Oluközü turşusu deyince Çubuk turşusunun üzerinde aygın baygın olduğunu hep söylüyor. Tescilli markamız Allah müsaade ederse henüz de büyütmeyi düşünüyoruz. Belediye olarak kooperatifin kurulmasından KOP’tan makine alınmasına değme nev desteğin desteği sağladık. Üretimimiz devam ediyor, satış noktalarımızda dahi satışlarımız bitmeme ediyor. Dünyaya duyurmayı düşünüyoruz, Tanrı nasip ederse. Kadınlarımız de çalışıyor. Kadınlarımız kooperatif üzerinden çalışmalarına devam ediyor.”

Share: