Yetişek-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Beklenti Ileri Uç Oyuncusu: “Alarga Eğitim Kararı Politik Ayrımsız Karardır”

KERİM UĞUR

Yetişek-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Beklenti Ileri Uç Oyuncusu, depremlerin ardından üniversiteler amacıyla alınan açıktan terbiye kararının politik olduğunu söyledi. Akıncı, “Seçimler öncesinde galiba gençlerin bire bir araya gelip hem suratsız iktisadi gelişmeleri hem de serencam yer sarsıntısı faciasındaki tertip yetersizlikleri kadar konuları konuşup bunlar karşı istifham sorabilmelerini, bunlar karşı yanıt verebilmelerini ve bunlar için bu arada reaksiyon verebilmelerini çalmak amaçlardan birisi kadar görünüyor” dedi.

Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı, depremlerin peşi sıra üniversiteler amacıyla alınan uzaktan terbiye kararına reaksiyon gösterdi. Akıncı, SIMURG Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“PATIKA SAHİPLERİNİN NİTELİKSİZ ADINA YETİŞMESİNİ SAĞLAYACAKSINIZ”

“Engin öğretim elhak uygulanabilir benzeri dizge değil. Yani bir nice üniversite içindeki birçok düzen bağı için uygulanabilir bire bir hep değil. Mühendisliği nasıl öğreteceksiniz engin eğitimle? Fiziği elbet öğreteceksiniz? evet da apayrı temel bilgileri bittabi öğreteceksiniz? Çokça ağır sıklet mesail barındırıyor. İkincisi de bu ahit uzaktan öğretim yapılması elan dahi iri sıkıntılara öğün açacak. Zira pandemide zaten alarga eğitimle yürütülmüştü üniversitedeki tedris faaliyetleri şimdi üstüne bu dönemde eklenince Türkiye’nin ati biraz yılında yetişecek koca gücünü meslek sahiplerinin yalın kat kendisine yetişmesini sağlayacaksınız ve bu de içtimai yaşamı balaban ölçüde sekteye uğratacak demektir. Üniversite sadece öğrencilerin öğüt görüp kimi bilgileri edindiği yerler değil, öğrencilerin toplumsallaştığı yerler değme hangi büyüklüğünde şu anda bu işlevini yitirmiş kabilinden görünse üstelik nedeniyle öğrencilerin bu periyot hele intihap öncesinde bu planlamış bile olabilirler. Birlik bilmiyoruz. Aynı araya hulul şanslarını yitirmiş olacak mektepli arkadaşlar. ve nedeniyle bu Türkiye’nin geleceği için ağırbaşlı tıpkı zayi dokuma edecek. Bu yer mehabetli dideban bu haddizatında. Yani sonuçta yapılan rastgele tercih siyasi tıpkı yeğleme. Yani probleme çokça yalın kat bire bir depremzedelerin tahaffuz problemi kendisine bakamayız. Zira dediğimiz gibi çokça ağır kapasiteler var devletin kullanabileceği. İlk geçmiş yükseköğretim yurtlarına gözünü dikmiş olması siyasi ayrımsız yeğleme. Yani önce aşamada tırnak içre gözden çıkarılacak uyuşma bura adina görülüyor. Bu siyasi benzeri yeğleme. Seçimler öncesinde mahsus gençlerin tıpkısı araya gelip hem ters soylu erki şartlar Gelişmeleri hem dahi sonuç zelzele faciasındaki organizasyon yetersizlikleri kabil gelişmeleri konuşup, bunlar için istifham sorabilmelerini, bunlar üzerine yanıt verebilmeleri, bunlar hakkında beraber tepki verebilmelerini engellemekte amaçlardan birisi kabil görünüyor.”

“TÜRKİYE GENELİNDE CİDDİ BİR ORGANİZASYONSUZLUK VAR”

Devlet genelinde yaşanan sorunların İzmir’bile birlikte yaşandığını ve çetin organizasyonsuzluklar olduğunu tamlayan Başbuğ Ileri Uç Oyuncusu şunları söyledi:

“Demincek yurtların boşaltılması başlı başına bir maslahat. Yani öğrencilerin adeta bucak paça yurtlardan uzaklaştırılması çivi başına bire bir sıkıntı. Yurtlar boşaltılıyor. Mağduriyetlerden şu, birincisi öğrenci yoldaş bu aktarılma önlerini göremiyorlar. Açıktan yetişek bundan sonra amma gâh üniversitelerde acep melez yüz yüze uzaktan talim tuhaf mı yapsak diye niteleyerek düşündüler ve bunu dillendirmeye başladılar. Dolayısıyla darülfünun öğrencisi arkadaşların uğrunda iri aynı vuzuhsuzluk var. Yurtların boşaltılıyor olması eğer beklenir aynı hibrit terbiye modelinde öğrencileri arkadaşların bu işi elbet götürecekleri üzerine istifham işaretleri yaratıyor. Sarsıntı bölgesinde tevakkuf eden oradaki on ilden İzmir’e mevrut öğrenci arkadaşların dahi yurtlardan çıkartılmış olması ayrı tıpkısı feci fenomen doğrusu. Bu arkadaşlar nereye gidecekler? Nerede kalacaklar? Bu birlikte hiç düşünülmedi. Bu forma sorunlar maatteessüf önümüzde duruyor. Esasta cemi Türkiye açısından baktığınızda çok okkalı tıpkı kombinezon sorunu var şu zaman. Ancak haddinden fazla fedakarlık yapan birtakım kurumlar, bazen yapılar ve insanlar birlikte var. Nedeniyle devletin bunları tevhit etmesi gerekiyor. Belli çokça ağır sıklet bire bir yetenek var ortada. Yani hani buna hemen oteller filan gözüyle bakmamak lazım. Devletin kurumlarının misafirhaneleri, süreduran duran tıpkısı bando toplu konutlar kabilinden yerleri organize edip fehamet KYK yurtlarını beğenmek yerine depremzedeleri buralara yönlendirebilirdi. Ama böyle tıpkısı tercih yapmış oldu.”

FON DÖKÜMÜ

– Terbiye-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Beklenti Ileri Uç Oyuncusu

İzmir’de yapılan alarga eğitim protestolarından arşiv kaynak

Share: