Yazılımda 58 bilyon dolarlık bakım ihracatı

Veli İhracatçı Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda YABİSAK-Yazılım ve Enformatik Sanayicileri Tasarruf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Sayısal Transformasyon ve dördüncü sanayi devrimi, tüketici alışkanlıklarını, ürün ve hizmetler özellikle gelmek için bütün değerler zincirini herhangi bir geçen çağ mütezayit hızda değiştirdiği kabil, rekabetin kurallarını dahi yeniden yazıyor. Görüyoruz kim dijital transformasyon, çağımızda her anlamda ana akıntı ve ciddi bir bahis haline gelmiş durumda. Yaşanan bu şişman dönüşümün özünde inovasyon, bakir hareket modelleri ve teknoloji olmakla alay malay, cemi bu etkileşimin merkezinde yazılım tabanlı rekabetçi üstünlük meydan alıyor” açıklamasını yaptı.

Dünyanın arz balaban 10 şirketinin 5’i yazılım odaklı

Güler 2000’üstelik, ortalık değeri en erdemli küresel şirketler arasında bundan sonra petrol, merhem, para ve buna analog farklı sektörlerde vadi düzlük şirketler öne çıkarken, önceki onda elden tıpkı teknoloji şirketi Microsoft’un bulunduğunu anımsattı ve ekledi:

Günümüzde ise dünyanın yeryüzü iri 10 şirketinin yedisi teknoloji firmalarından oluşuyor (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Alibaba ve Tencent). Bu devler incelendiğinde beşi az daha ağız ağıza yazılım odaklı iken, üç firmanın ise yakaladığı kompetitif üstünlükte yazılımın ciddi öneme ehil olduğunu görüyoruz. Talih olarak ayrıntılı yıllardır artarak bitmeme fail teknokent yatırımları, Ar-Ge, inovasyon teşvikleri ve hür teşebbüs startup gelişim birlikleri ile büyüyen benzeri girişimcilik ekosistemine sahibiz.

‘Global yazılım ekosisteminde doğruluk ettiğimiz payı alabilmiş değiliz’

Faruk Güler, “Fakat toptan yazılım ekosisteminde hak ettiğimiz payı daha alabilmiş durumda değiliz. Zaman burada toplanmamızın de nedeni olan; aracısız bilişime odaklanmış bindi ve teşviklerle, yazılım ekosisteminin pekitmek amacıyla konkre adımlar atıldığını örtmek berenarı cesaret vericidir. Yazılım ekosisteminin gelişmesine yönelik atılacak temas adımın, ülkemizin yazılım işaret ve hizmet üretiminde henüz bilinir olmasına ve ihracatının artmasına yardım sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Sektörün ihtiyaç duyduğu hareket gücüne erişimi, sunma vazgeçilmez sorundur’

2021’mağara başında İzmir’bile, önde mevrut kurumlar, şirketler ve üniversiteler ile birlikte gücük adı YABİSAK olan Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Biriktirme Derneği’ni kurulduğunu anlatan Güler, şunları kaydetti:

YABİSAK, İzmir’mağara sonuç yıllarda inovasyon, girişimcilik, Ar-Ge ve uran 4.0 alanlarında kaydettiği başarıyı henüz bile yükseltmek ve kenti yazılım ve bilişim sektöründen yerli ve ecnebi firmaların kümelendiği tıpkı hava merkez haline deklare etmek amacıyla kurulmuş tıpkı dernektir. YABİSAK namına iş birliği fırsatlarının geliştirilmesi, eğitim ve istihdam olanaklarının artırılması, finansmana ulaşım, arsıulusal pazarlara bakış açısı ve altyapının geliştirilmesi üzere bir nice başlıkta üyelerimize ve tamam sektöre hizmet vermek amacıyla icraat yürütmekteyiz. Üniversitelerle işbirliği ortamında sektöre bilgili iş gücü kazandırmaya yönelik bir proje üzerinde çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz kim, bu devir eş odaklı gelişen benzeri büro. Sektörün ihtiyaç duyduğu hareket gücüne erişimi, en vazgeçilmez sorundur.

Hizmet ihracatında 10 bilyon dolarlık artma

Bakım İhracatçıları Birliği Umumi Sekreteri Fatih Özer, “Bütün ast sektörlerimiz desteklerden faydalanıyor. Bakım ihracatımızda 10 bilyon dolarlık artım var. Geçen yıl 58,1 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Mevki ekonomisine 25 milyar dolarlık yardım sağladık. Yazılım ve bilişim ihracatı mecmu sektörlere angajman ediyor” diye konuştu.

‘2021’i yüzdelik 61 büyümeyle 58 bilyon dolarlık ihracatla kapattık’

Bakım İhracatçıları Birliği Yazılım ve Enformatik Encümen Başkan Yardımcısı Akış Sertcan, “Bakım sektörleri ciddi ayrımsız düzlük. 2021 yılını yüzde 61 büyümeyle 58 milyar dolarlık ihracatla kapattık. 25 bilyon dolarlık hizmet ticareti fazlası vererek mevki ekonomisine balaban ulama sağladık. Bakım ihracatını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yazılım ihracatımız sabık sene yüzde 20 artışla 2,5 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemde 15 milyar dolara ulaştırmak hedefindeyiz. 2025 yılında 110 milyar dolarlık hizmet ihracatına algı hedefindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı

Ticaret Bakanlığı Arsıulusal Hizmet Ticareti Umumi Müdürü Emre Orhan Öztelli, “Bakım ihracatında destek kalemlerini artırdık. Turquality’i rötuşlu ettik. Enformatik sektörüne Türkiye Enformatik Sektörünün Uluslararasılaşması ve e-Turquality Bilişimin Yıldızları başlığında bambaşka bire bir destek mekanizması paketi yaptık. 44 destek kaleminden oluşuyor” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan isimler

Tecim Bakanlığı Bilişim Sektörü Destekleri Brifing Toplantısı Türkiye Enformatik Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı detayları, Hizmet İhracatçıları Birliği Umumi Sekreteri Fatih Özer, YABİSAK-Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Tasarruf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Ticaret Bakanlığı Arsıulusal Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Hizmet İhracatçıları Birliği Yazılım ve Bilişim Encümen Başbuğ Yardımcısı Akış Sertcan’ın açılış konuşmalarıyla Veli İhracatçı Birliği’nin familya sahipliğinde yapıldı.

Tecim Bakanlığı Uluslararası Bakım Ticareti Genel Müdürlüğü Enformatik, Yazılım, Sayısal ve İletişim Hizmetleri Ofis Başkanı Hürol Karlı ise Bakım Destekleriyle ilişik brifing sunumu yaptı.

Delege firmaların kilolu ilgisini çekici toplantı, tafsilatlı süren istifham- yanıt oturumunun ardından, birebir tanışıklık ve networking etkinliği ile bitti.

Yazılım ihracatında hedef büyüdü

HAVELSAN’ın milli yazılımı ilk kez bire bir tatbikatta kullanıldı!

Tecim Bakanlığı’ndan yazılım ve oyun ihracatına bindi paketi

Türkiye’nin yazılım ekosistemi güçleniyor

SİBERAY’dan ‘fidyeci yazılım’ uyarısı

Share: