Yargıtay Başkanı Akarca, noterlere “Hukuki ve Cezai Kalın” sempozyumuna katıldı Açıklaması

Yargıtay Başkanı Mehmet Fistül, ahbaplık devletinde bilge ve noterin görevinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu belirterek, noterlerin görevlerini deli dolu ve amacına uygun ayrımsız şekilde yapabilmeleri amacıyla zaruri hukuki zeminin sağlanmasının ehemmiyet en ettiğini vurguladı.

Yargıtay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Fistül, Türkiye Noterler Birliği, Hacettepe Üniversitesi Ünsiyet Fakültesi ile Adli Enformatik Aplikasyon ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle Mersin’de planlı “Noterin Taşınmaz Satışından ve Diğer Noterlik İşlemlerinden Doğan Türel ve Cezai Sorumluluğu Sempozyumu”na katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını özne Fistül, kâtibiadil mesleğinin, şahıslar arası ilişkilerde güven unsurunu sağlayarak ihtilaf doğmuş ihtimalini azaltmada kocaman bir role erbap olduğunu ifade etti. Noterlerin, değişik açılardan kamusal güvenliği sağlayarak hak sisteminin işleyişine katkıda bulunduklarını bildiren Fistül, hukuk devleti ilkesinin gerçekleşmesinde iri bir racon üstlendiklerini kaydetti.

Kaplıca, şöyle bitmeme etti:

“Hukuk devleti ilkesi, anne türe ve özgürlüklerin korunmasının ve ahbaplık güvenliğinin sağlanmasının teminatını oluşum porte. bu haysiyetle, bir ünsiyet devletinde bilge ve noterin ödeme ettikleri fariza önemi ve işlevi bakımından adeta birbirini tamamlayan niteliktedir. Noterlerin üstlendikleri görevleri etken ve amacına makul bire bir biçimde hesabına getirebilmeleri amacıyla muktezi türel zeminin sağlanması ehemmiyet en haysiyet. Sağlanan hukuki zeminin, toplumun gelişen ve mütebeddil ihtiyaçlarına bakarak birlikte şekillendirilmesi gerekir.”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Delicesine, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Emine Edvar, bazı Yargıtay üyeleri, noterler ve akademisyenlerin dahi katıldığı bilgi şöleni yarın de devam edecek.

Share: