Yalman Çizik Kapısı’ndan 9 ayda 3 milyon 375 bin eğreti geçişi oldu

Türkiye’nin Kafkaslar ve Mutedil Asya’ya açılan kapısı konumundaki Sert Hat Kapısı’ndan sâri ve açacak geçişlerinde kükremek yaşanıyor.

AA muhabirinin Kaçkar Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden aldığı bilgilere göre, Türkiye’nin kişmiri son kapıları ortada yeryüzü fazla yaya ve şalter geçişinin gerçekleştiği kapılardan biri olan Gürcistan sınırındaki Sert’ta, Kovid-19 salgını sonrası geçişler arttı.

Sarp Sınır Kapısı’ndan 1 Aile 2022 ile 28 Eylül 2022 tarihleri beyninde 1 milyon 680 bini antre, 1 milyon 695 bini depar kalkmak amacıyla 3 milyon 375 bin bulaşan geçişi gerçekleşti. Sunma okkalı yaya geçişi 319 bin 941 giriş ve 330 bin 30 çıkışla ağustos ayında yaşandı.

Yılın 9 ayında tahril kapısından 225 bin methal, 270 bin huruç tevessül etmek amacıyla bütün 495 bin vesile geçişi oldu. Bu araçların 260 binini ticari amaçlı tır ve kamyonlar oluşturdu.

Bildirme çok tır ve kamyon geçişi 13 bin 992 antre, 19 bin 350 çıkışla mayıs ayında, bildirme aşkın araba, otobüs ve minibüs geçişi ise 21 bin 985 antre ve 23 bin 592 bin çıkışla ağustosta kayda geçti.

Bu dönemde Yalman Hat Kapısı’ndan geçişlerle 830 milyon dolarlık ihracat, 45 milyon dolarlık dahi dış alım yapıldı.

Türkiye üzerinden taşıma faaliyeti eden yabancı plakalı araçların köprü, otoban ve gidiş geliş cezalarının tahsilatının yapılabilmesi üzere Tecim Bakanlığınca 15 Mart’ta hayata geçirilen aplikasyon sonrasında Yalçın Çizgi Kapısı’nda ecnebi plakalı araçlardan tahminî 30 milyon lira ceza bedeli, defa ve köprü geçiş ücreti tahsil edildi.

“Bura Kafkaslara ve Ölçülü Asya’ya açılan çok koca bir kapı”

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Yalman Temel Kapısı’nın takkadak Artvin değil Karadeniz Bölgesi ve Türkiye üzere çok yüce bir son kapısı olduğunu söyledi.

Sınır kapısından yapılan ihracatın geçen yıla kıyasla yüzde 33 arttığını tamlayan Akyürek, ithalatın ise bağan seviyelerde kaldığını, bunun devlet ekonomisi üzere haddinden fazla muhteşem bir evolüsyon olduğunu tabir etti.

Akyürek, “Kapıdan geçen araçların yaklaşık 260 bininin tır olması ihracatımızın ve lojistiğimizin gelişimi noktasında çok oylumlu. Bura Kafkaslara ve Ölçülü Asya’ya açılan haddinden fazla cesim bire bir konu.” dedi.

Yoğunluk dolayısıyla arada bir Hopa’dan başlayarak Sarp Cızık Kapısı’na kadar uzayan tır kuyrukları olduğunu dile getiren Akyürek, “Bu yoğunluğun çözülmesi noktasında ilkin valimizin, gümrük çalışanlarımızın ve yerel yönetim amirlerimizin ciddi gayretini görmekteyiz. Bu üstelik bizi mutlu etmekte. Imge ederiz kim Gürcistan tarafındaki kere yenilemeleri tıpkı an önceki tamamlanır. Bundan sonraki düzenlemelerde heybetli bir nokta oluşturur.” diyerek konuştu.???????



Share: