Vocathlon: Mesleki Adım Maratonu sona erdi

Kastamonu’dahi 10 ilden 22 takımın katılımıyla gerçekleştirilen Vocathlon: Mesleksel Adım Maratonu sona erdi.

Kuzey Küçük Asya Kalkınma Ajansı (KUZKA) yoluyla Günindi Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Ölçülü Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Milli Eğitim Bilimi müdürlükleri aksiyon birliğinde gerçekleştirilen Vocathlon: Mesleki Kadem Maratonu’na Kastamonu, Çankırı, Sinop, Zonguldak, Karabük, Bartın, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat’tan 132 öğrenci ve öğretmenin yer aldığı 22 takım katıldı.

Mesleksel itidalli talim kurumlarında öğrenim gören gençlerde girişimcilik kültürü ve yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen izlence, Kastamonu Yolkonak Gençlik Kampı’nda 3 bölüm sürdü. Takımların projelerini anlattığı programda, takımlara TR81, TR82 ve TR83 bölgelerinden 19 mentor, hareket fikri geliştirme çalışmalarında kılavuzluk etti.

Yapılan yorum sonucunda Çankırı Martir Yiğitlik Öztürk Mesleksel ve Ustalık Anadolu Lisesi’nden ‘Modüler pijama’ isimli hareket fikri bir numara olurken Zonguldak Mesleksel ve Teknik Rum Lisesi’nden ‘Vrloskopi’ ikinci, Amasya Merzifon Mesleksel ve Beceri Rum Lisesi’nden ‘Elektrikli şarj komütatör istasyonu’ ise üçüncü oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Sürgün Alsaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2019 yılından itibaren “geleceğim mesleğim” sloganıyla mesleksel eğitime bindi verdiklerini belirtti.

Vocathlon’un mesleksel terbiye temasının iyicene aynı çıktısı olduğunu dile getiren Alsaç, şunları söyledi:

“Mesleksel eğitimdeki gençlerimizin girişimcilik ile ilişkin fikirlerine yüreklendirmek, onlara cesaret çevirmek, geçmiş fikirlerine duygusal suyu etkilemek üzere ayrımsız yarış düzenledik. Bu yarışmamız son 4 yıldır devam ediyor ama bu yıl katılımımız çokça güçlüydü. Sadece KUZKA bölgesinden değil, BAKKA ve OKA bölgesinden bile öğrencilerimiz buraya geldi. Özellikle yarışan öğrenci sayımız çokça fazlaydı. 10 ilden gelen 22 takımdan oluşan 110 öğrencimizin fikirlerini burada dinledik. Bu yılki faziletkâr ortaklık bizleri daha dahi cesaretlendirdi. Önümüzdeki yıl biz henüz fazla bölgemizi ve şehrimizi bu çalışmaya karışma edeceğiz. Henüz çok meslek liseli öğrencimizin bu yarışmada fikirleriyle bizlerle buluşmasını sağlayarak onları cesaretlendirecek ve onların fikirlerini ticarileştirecek çalışmaya döndürmek amacıyla hız edeceğiz.”

KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ise Vocathlon: Mesleki Kadem Maratonunun öğrencilere sağladığı faydalardan küçümseme etti.

Öğrencilerin kısıtlı zamanda zer aksiyon fikirleri geliştirdiğini anlatan Güre, “Bu da aslında gençlerimize güveni aşılayan bire bir izlence. Küçük özgüvenleri ve motivasyonları yükseliyor. Ülkemizdeki gelişmelerle birlikte onlar da gelecekte tıpkısı şey üretebileceklerine ve melfuf derece oluşturabileceklerine inanıyorlar. Zaman eğitimden sağlığa, askeri teknolojiden orman yangınlarına kadar bir nice konuda bizlere düşünüm sunuyorlar. Girmek oluyor kim iz liseli öğrencilerimiz işin yazılım kısmını de donanım kısmını birlikte biliyor.” dedi.

BAKKA Umumi Sekreteri Lutfi Altunsu da girişimciliğin önemine değindi.

Girişimciliğini yükseltmek amacıyla çaba içerisinde olduklarını ifade eden Altunsu, “Bunların içerisinde bildirme şanlı öge pekâlâ yenilikçi, müteşebbis iş fikirlerine topluluk gençleri yetiştirmek. Bu projelerin içerisinde dahi âdeta hayata geçirebilecek durumdaki müteşebbis iş fikirlerini dahi yatırımcılar evet da hisse senedi insanları üzere finansal kaynaklar ile buluşturarak gençlerimizi girişimci yerine hazırlamamız gerekiyor. Kalkınma ajanslarımızın birçoğu buna müteveccih cerrahi müdahale yürütüyor.” diye niteleyerek konuştu.

Yaptıkları proje ile birinci olan Çankırı Şehit Erdem Öztürk Mesleki ve Teknik Küçük Asya Lisesi öğrencisi Rümeysa Akbaş ise sökel bakımına müteveccih bire bir proje yaptıklarını belirtti.

Modüler pijama projesi hazırladıklarını anımsatan Akbaş, “Vocathlon bana, önceki ilk ayrımsız iş kuracaksam hangi yapmam gerektiğini öğretti. İşi kurduktan sonraları nerelere gitmem, ne yapmam ve kuşkusuz müracaat yapabileceğimi öğretti. Arkası Sıra insanlarla etkileşimi ve girişkenliği öğretti.” ifadelerini kullandı.

Share: