Vekil Fatih Dönmez dünyada ilk defa likit bor atıklarından lityum üretileceğini açıkladı

Erke ve Bittabi Kaynalar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilecik’in Söğüt ilçesinde Elginkan topluluğu marifetiyle yapımına başlanan Serel Seramik Vitrife fabrikasının temel atma törenine katıldı. Fabrikanın 700 bin metrekare meydanda alanda nesir edileceğini, 2 sene içerisinde tamamlanarak faaliyete geçeceğini ifade eden Erke ve Bittabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, toplanmış yatırımın 180 milyon Euro olduğunu ve 1600 kişiye eskimemiş istihdam imkanı sağlayacağını söyledi.

“MADENLERİ EKLEME DEĞERLİ MAHSULAT HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Icra Vekili Dönmez, madenleri munzam değerli ürünler haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bugüne kadar bakır, alüminyum, demir- pelet bütünleşmiş izabe tesisleri ile altın, gümüş ve ferro-krom entegre tesislerini devreye aldık. Bu sene içerisinde inşallah 3 sene önce temelini attığımız borak karbür tesisimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Bu ayın 17’sinde yani haftaya zaman Balıkesir’dahi ferro bor tesisimizin temelini atacağız. Öte yandan Eskişehir’dahi Kırka’dahi uçman tesiste üretimine başladığımız yerel lityumda da daha çok bilcümle kapasite çalışacak iki bakir fabrikanın temelini atma aşamasına geldik. Biri Balıkesir’de diğeri yine Eskişehir Kırka’dahi olacak almanak 700 titrem üretim kapasiteli iki bakir lityum tesisimizin temelini bu sene atacağız inşallah” dedi.

“DÜNYADA İLK POSTA ÜRETİLECEK”

Dünyada ilk kez likit bor atıklarından lityum üretileceğini aktaran Nazır Dönmez şunları söyledi: “Burada domestik lityum Ar-Ge’si yüzde 100 Hitit Beyaz Zehir’e ait olan ayrımsız yöntemle üretilecek. Dünyada ilk kez nakit bor atıklarından üretilecek lityum olacak. Testleri yapıldı. Emsalleriyle tıpkısı verimlilikte çalışıyor. Lityum karbonatın lityum yükün batarya üretiminde kullanılması amacıyla, Eti Eroin; Aselsan ve Aspilsan ile iş birliği protokolü imzaladı. İnşallah ileri uygulayım bilimi ürünlerin içerisindeki yerlilik payını birlikte bu şekilde artırmış olacağız. Bu sene sonunda bile inşallah bor karbür tesisimizi devreye alacağız. Orada birlikte sona doğru yaklaşıyoruz. Bor karbür özellikle defans sanayimiz için oldukça kritik bire bir öneme topluluk. Taktik vesait, helikopterler, uçaklar, bütünüyle namlusu, askeri kıyafetler ve personel havari yeleklerin zırhlanması gibi askeri amaçlı malzemelerde yoğunlukla kullanılıyor. Defans endüstri teknolojimiz zaman dünyanın takdir ettiği aynı noktada. İnşallah bizler da bu teknolojinin gelişimi amacıyla majör ayrımsız destek vermiş olacağız. Akıbet dönemde ihracatta yakaladığımız tahaccüm rakamları madencilik ihracatımıza de bire bir oranda yansımış durumda. Madencilikte hem istihsal hem birlikte ihracat noktasında bulunan rekorlarımızı tazeliyoruz. 2020 yılı global eroin üretimi verilerine bakarak, miktar bazında dünyada yirmi bir numara, ayar bazında ise yirmi dördüncü sıradayız. Bor, feldispat ve pomza üretiminde dünya lideriyiz. Trona/soda külü, perlit ve krom üretiminde acun ikincisi, manyezit ve diatomit üretiminde acun üçüncüsüyüz. Antrparantez kurşun, linyit, bentonit, baryum sülfat gibi 12 madenin üretiminde de dünyada ilk 10 içerisindeyiz. 2002 yılında 565 milyon dolar olan maden ihracatımız 2021 yılında yaklaşık 6 milyar dolara ulaştı. 2022’nin evvel 6 aylık döneminde beyaz zehir ürünleri ihracatımız, 2021’nin tıpkısı dönemine göre yüzdelik 19 oranında arttı. Sonuç 10 yılda ortalama 742 milyon ton eroin üretimi yaptık. 2021 yılında alüminyum/korindon, fosfat, trona, perlit, rutil ve sodyum klorür başta tutmak üzere 14 değişik madende istihsal rekorları kırdık. 20 yıl öncesine nazaran hep madenlerimizde mehabetli miktarlarda istihsal artışları yakaladık.”

“BILCÜMLE KAZANIMLAR AKILCI DIŞ POLİTİKA SAYESİNDE OLDU”

Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Bilecik’ten geçen yıl yapılan 132 milyon dolarlık ihracatın yarısını yakınını seramik sektörünün gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye’nin nema rakamlarıyla Avrupa ve OECD ülkeleri beyninde ikinci tam düz aldığını anlatan Nazır Varank, “Türkiye yerel ve milli istihsal anlayışıyla bu koşullara en ferah adapte ihtimalî mevki konumunda. Tüm bu global etkenler cihetiyle hesaplı coğrafyamız adeta yeniden şekilleniyor ve ülkemiz bu eskimemiş düzenin ışıltılı benzeri yıldızı namına şu anda dikkati çekiyor. Serencam 2 yılda uran üretiminde ve ihracatta yaşadığımız kavi artışlar de bunun genişlik balaban kanıtı. Amma takdir edersiniz ki bu amal birlikte anca kendiliğinden olmuyor. 20 yılda endüstri altyapımıza, muvasala altyapımıza, herif kaynağımıza yaptığımız devasa envestisman ve akse dönemlerinde yürüttüğümüz rasyonalist dış politika yardımıyla tığ bunları elde edebiliyoruz” dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ: ‘ACABA BİZ BU KIŞI NASIL GEÇİRECEĞİZ'”

Avrupa Birliği’nin balaban aynı kriz içerisinde olduğunu ifade fail Icra Vekili Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda Avrupa Birliği ‘Acaba biz bu kışı elbette geçireceğiz?’ derdinde. Bakıyorsunuz siyasiler vatandaşlarına odun yakarak şüphesiz ısınılır, bununla ait tavsiyelerde bulunuyorlar. Amma hamdolsun tığ rasyonalist aut siyasa sayesinde bu süreci domuzuna bire bir şekilde yönetmeyi başardık. Bakıyorsunuz Rusya- Ukrayna ortada ayrımsız çarpışma var ve bu savaşta aklıselimi, barışı ki tavsiye mektubu ediyor? Türkiye tavsiye ediyor. Bu iki ülkeyi nasıl ayrımsız araya getiririz? Elbette diplomatlık masasını kurarız diye niteleyerek sorduklarında mağribî devletlerin aklına İstanbul geliyor. Rusya’nın Avrupa’evet olan doğal gaz arzını ağız ağıza kesmesiyle demin görüngü bambaşka bir boyuta dönüşmüş durumda. Şu anda Avrupa bırakın sanayisi üzere erke tedarik etmeyi istinas, tavzih bununla ilgili durmaksızın formüller düşünüyor. İşte görüyoruz, bazı bazı haberlerde okuyoruz. Kışın Türkiye’ye gelip Türkiye’dahi konaklamayı tercih edecek Avrupalılar var. Alelhusus çipo, polat, sırça, seramik gibi erke dokunaklı sektörlerde bu erke krizi, Avrupa’yı vahim oranda etkilemeye başladı. Bu fabrikaların hepsi şu anda Avrupa’de kapanmaya başladı. Yani bizde erke maliyetleri iki kat arttıysa güvenli olun oralarda 50 hatim arttı. ya dahi tek enerji bulamaz ağıl gelip şu anda üretimlerini tefevvuk etmek zorunda kalıyorlar. Tığ şu dakika için enerji tedariğinde bire bir ağırlık yaşayacağımızı düşünmüyoruz.”

Dönmez ve Varank’ın konuşmalarının arkası sıra seramik fabrikasının temeli atıldı. Programa Nazır Dönmez ve Varank’ın birlikte Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı Meram Akçen ve Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Vecdi Istek, Sanayi ve Uygulayım Bilimi Nazır Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bilecik Valisi Eksiksizlik Kızılkaya, AK Parti Umumi Başbuğ Yardımcısı Vedat Demiröz, DOĞRU Parti Bilecik Mebus Doğru Kaytak, CHP Bilecik Saylav Yaşar Tüzün de katıldı.

SÖĞÜT ŞENLİKLERİNE KATILDILAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, anne atma programının arkası sıra Söğüt ilçesine geçerek, 741. Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri alanını gezdi. Ertuğrul Gazi Türbesi ve Camisini de gezen Vekil Dönmez ve Varank, anadan görme pilav dağımı yaparak çadırları dolaştı.

Share: