Vekil Dönmez: “Türkiye’de bir gaz merkezi oluşturmanın adımlarını atıyoruz”

Erke ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’bile benzeri gaz merkezi oluşturmanın adımlarını attıklarını ve yıl sonuna büyüklüğünde misil haritalarını netleştireceklerini bildirdi.

Bakan Dönmez, DÜRÜST Fırka Ardahan İl Başkanlığında düzenlenen “2023’e Akilane Şehir Buluşmaları” programında, Amasra’birlikte meydana mevrut kazada hayatını kaybedenlere yağmur, ailelerine başsağlığı diledi.

Ardahan’a son 20 yılda erke ve bittabi kaynaklar alanında yaklaşık 968 milyon liralık yatırım yaptıklarını rapor fail Dönmez, “Önümüzdeki sene Bakanlığımızla ait alanlarda yapılması planlanan yatırım tutarı da 96,4 milyon lira namına planlanmakta.” dedi.

Türkiye genelinde 1700 megavatlık biyokütle ve biyogaz tesisinin bulunduğu bilgisini veren Dönmez, bunun beş altı ayrımsız miktar olmadığına meni etti.

“Öz kaynaklarımızı arama ve üretime geçirmeyle ait hızlanıyoruz”

Bu anlamda Avrupa’üstelik da şanlı sıralarda olduklarını anlatım fail Dönmez, şöyle konuştu:

“Ama Ardahan’bile maatteessüf bu alanda çok fazla ayrımsız ongunluk kaydedememişiz. Sayın Cumhurbaşkanımız 28 Ekim’de Türkiye Yüzyılı vizyonunu birlik ulusumuzla, halkımızla paylaşmıştı. İnşallah Türkiye’nin yüzyılını alay malay mensur edeceğiz. Türkiye’nin yüzyılında, Türkiye enerjide müstakil ayla gelecek. Enerjide bağımsız ayla getirmek üzere birlikte kişi kaynaklarımızı kontrol ve bunu üretime geçirmeyle ilgili projelerimizde hızlanıyoruz, hız veriyoruz. Bu kapsamda de senelerce ihmal edilmiş, aranmamış hem karada hem de denizdeki alanları aramaya başladık. Rabbim dahi yüzümüzü güldürdü, artık meyvelerini cem zamanı adım adım yaklaşıyor.”

Icra Vekili Dönmez, cumhuriyeti, cumhuriyetin yüzyılında keşfin ateşiyle aydınlatmayı planladıklarını söyleyerek, çıkan gazı Ardahan’üstelik, Kars’ta ve Edirne’dahi kullanmaya başlayacaklarını anlattı.

“Türkiye’birlikte ayrımsız doğal gaz merkezi oluşturmanın adımlarını atıyoruz”

Türkiye’nin bölgesinde tıpkısı enerji merkezi olma stratejisini bile adım adım hayata geçirdiklerini vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:

“Ve bunu daha çok yalnız biz söylemiyoruz. Bölgemizde töz ülkesi olan ülkelerin liderleri, benzeri şekilde bu enerjiyi, bu katıksız gazı irade eden ülkelerin yetkilileri birlikte tabir etmeye başladı. Çıktı önümüzdeki yıldan itibaren inşallah çalışmalarımızı tamamlayacağız. Türkiye’bile aynı doğal gaz merkezi oluşturmanın adımlarını atıyoruz. Bu sene sonuna kadar üstelik misil haritamızı netleştireceğiz. Niyetimiz hem üs ülkeleri hem birlikte bu katıksız gaza eğilimli olan ülkeleri, aynı masa etrafında toplayarak buradaki stratejiyi netleştirmek. Burada tamam paydaşlarımızla davranmak arzusundayız.”

Serencam 20 yılda erke alanında 31 bin megavat olan müesses gücü, 100 bin megavat konusunda çıkardıklarını bildiren Dönmez, bu süreçte sadece elektrik istihsal amaçlı yapılan yatırımların tutarının neredeyse 100 milyar doları bulduğunu dile getirdi.

Doğal gazdaki eşit artışları

Bakan Dönmez, yerli ve yenilenebilir kaynaklara envestisman yapılmaması yerinde geçen sene 20 bilyon dolarlık erke ithal ika zorunluluğu oluşacağına belen etti.

Enerji fiyatlarına kamuoyunda eleştiri yapıldığına meni fail Dönmez, şunları kaydetti:

“Andıran coğrafyayı üstelik gözden kaçırmamak lazım. Bugün Avrupa’dahi alışılmamış, tek akla gelmeyecek tedbir ve önerilere vatandaşı zorlamaya başladılar. Çünkü doğal gaz ve özge erke kaynakları tedarikte zorlanıyorlar. Tıpkısı zamanda kıtlığı olan ürünün, hizmetin fiyatının de düzgüsüz olarak artmasının etkisini yaşıyorlar. Kriz öncesinde 200 doların altına inik doğal gaz fiyatları, bugün 1000 dolarların üzerinde seyrediyor. Sakil artışlar var. Tığ vatandaşımıza bu maliyet artışlarının koca bir kısmını yansıtmadan rahatlatma yolunu yeğleme ettik. Hakikaten sabık yıl faaliyet ve doğal gazda yapmış olduğumuz bindi tutarları 100 milyar civarında seyretti. Bu ölçü bu yıl için 2 katından fazla olacak üzere gözüküyor.”

DOĞRU Partili Büyük İhsan Çetince

DOĞRU Parti Seçim İşlerinden Mesul Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güç ise ilk günkü kasırga ve dirilikle işleri izleme ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden ilk parlamenterle etkili sistemin, Türkiye’yi krizlerin, kaosların ve kargaşaların ülkesine dönüştürdüğünü söyleyen Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda parlamenter sistemle yönetilip bile berenarı kriz, kaos, anarşi yaşamayan talih namevcut. Bizde elan ilavesi yaşanıyordu. Nihayet biz milletimizin takdiriyle parlamenter sistemi çok şükür geride bıraktık ve bu sayede dahi icraatları haddinden fazla henüz acul ve etkili aynı şekilde gerçekleştiriyoruz. Artık ahit ivinti devri. Haddinden Fazla acul hâl almanız gerekiyor. Mebus dizge bir 6’lı masada olanlar kabilinden, hangi devir toplanacağı, kimin nerede oturacağı, elbette karar alınacağı, kimin takip edileceği, nasıl yeniden bire bir araya gelineceği kadar… Lacerem rastgele molekül 6’lı masada sorunsa, aynı o masadaki kaynak milletvekili hep görüntüsüdür. Elhak o masanın da sunu şişman amacı yeniden Türkiye’yi riyaset sisteminden vekil sisteminde anlayışsız çevirmektir ama hal ortadadır.”

Icra Vekili Dönmez, elan sonra beraberindekilerle Ardahan Üniversitesi Konukevi’nde esbak devir kurum mensupları üzere planlı vefa buluşmasına katıldı.

Share: