Vegan gelmek sağlığa faydalı mı?

Deri ve benzin ürünlerini yemeyi azaltan, antrparantez bunlardan ağız ağıza vazgeçip vegan olanların sayısı giderek artıyor.

Örneğin İngiltere’üstelik yapılan bir araştırı, 2006 ile 2018 beyninde veganların sayısının dört bitirme arttığını gösterdi.

Bunun nedenlerinden biri, vegan beslenmenin sağlığa faydalı olduğu kanısı.

Hayvansal gıdaları yiyenlere bakarak veganlar artık lifli nevale tüketiyor. Aldıkları kolesterin, protein, kalsiyum ve tuz oranının üstelik henüz düşük olduğu düşünülüyor.

Fakat ten, balık, haya ve benzin ürünlerini tamamen kesmenin sonuçları için bazen falsolu anlamalar ve kaygılar da bulunuyor.

Başlıca kaygılardan biri, vegan tagaddi ile yeteri kadar B12 vitamini alınamayacağı.

Sinirlerin uymazlık görmesini önlemeye apotr olan B12 vitamini, et, balık, testis ve benzin ürünlerinde bulunuyor, fakat göveri ve meyvelerde yok.

Yetişkinlerin günde 1,5 mikrogram B12 tüketmeleri öneriliyor.

İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nin Azık Bilimi ve Tagaddi Fakültesi’nden Janet Cade, “B12 eksikliği, kavil kadar nörolojik semptomlara yol açabilir ve çokça tafsilatlı süre bitmeme ederse etkisini kazanmak kabil imkânsız” diyor.

Güdük ayrımsız süre geçmiş 18 gözyaşı üstü 48 bin gönül üstünde yapılan tıpkı araştırmada, ten yiyenler, balık ve süt ürünleri tüketen ancak et yemeyen peskataryenler ve aralarında gâh veganlar da mevcut vejetaryenlerin sağlığı karşılaştırıldı.

Vegan ve vejetaryen beslenenlerin ruh hastalığı riskinin daha düşük, fakat kısmen B12 eksikliğinden kaynaklanan katre riskinin daha faziletli olduğu ortaya çıktı.

B12 vitamini eksikliği olur mu?

Oxford Üniversitesi’nde tagaddi epidemiyoloğu olan araştırmacı Tammy Tong, veganlarda hemorajik katre evet dahi zül riskinin daha yüksek olmasının beş altı nedenden kaynaklanabileceğini söylüyor.

Hemorajik felç, beyindeki kanamadan kaynaklanıyor. Zaman damarlarının tıkanması sonucunda beyine soluk gitmemesi veya giden kanın azalmasıyla oluşan inmeye ise iskemik damla deniyor.

Vegan ve vejetaryen diyetiyle ilişkilendirilen bağan kolesterol, iskemik felce cebin dulda sağlasa üstelik, az birlikte olsa hemorajik damla riski yaratabileceğini gösteren bazı bulgular var.

Tammy Tong, vegan ve vejetaryenlerde katre riskinin daha aşkın olmasını, B12 vitamini eksikliğiyle bağlantılı olabileceğini söylüyor.

Ancak, Oxford Üniversitesi’nde çevresel sürdürülebilirlik ve umum sağlığı uzmanı olan araştırman Marco Springmann’a bakarak, besin mayası yahut nebat bazlı sütler üzere güçlendirilmiş gıdalardan ihtiyacımız olan “azıcık” B12 miktarını kabul etmek mümkün.

Springmann, yiyeceklere B12 katkısı yapılmayan ülkelerde vitamin takviyesi alınmasını öneriyor.

Nevale mayası veya başka adı ile tagaddi mayası, tıpkısı töz türünün inaktif evinsiz. Ancak, Beslenme ve Diyetetik Akademisi, nevale mayasının ehliyetli tıpkı B12 kaynağı olmadığını ve veganların berkitme alması evet dahi zenginleştirilmiş yiyecekler yemesi gerektiğini belirtiyor.

Janet Cade de veganların B12 takviyesi almaları ve vegan beslenen tüm bala ve bebeklere yeterli miktarda B12 verilmesi gerektiğine katılıyor.

Protein eksikliği peki mu?

Vegan almak isteyenlerin benzeri gayrı kaygısı de, yeteri kadar protein alıp alamayacakları.

Springmann, sonuç ve sebzelerde çokça çok protein olmamasına rağmen, bunun üzere kaygılanmaya icap olmadığını söylüyor.

“Protein eksikliği ile ait on paralık sorun görmedik, yemeden içmeden yeteri kadar ısın almayanlarda sorun oluyor” diyor. “Protein gelişigüzel şeyde var.”

Soya sütü, şavalak sütü ile büyükçe tıpkısı oranda protein içeriyor.

Çıpa eksikliği tamam mu?

Springman, diyetiniz rastgele renkten kâr ve göveri içerdiği sürece, vegan tıpkı diyetin çipo eksikliğine neden olma ihtimalinin bile düşük olduğunu söylüyor.

“Anbean vücut, beslenmemizdeki çıpa oranına uzlaşma sağlayabilir ve daha düşük oranda demir alıyorsak, bu demiri henüz verimli kullanabilir” diyor.

Springman, muvazeneli aynı vegan diyetin arz dimdik diyetlerden biri olduğunu söylüyor.

“Vegan beslenmenin arz metin diyetlerden biri olabileceğini, peskataryen ve vejetaryen beslenme tarzlarında henüz bol olduğunu gördük” diyen Springman, vegan diyette meyve, sebze ve baklagiller ağırlıkta olduğu üzere bunların sağlığa faydalarının başka herhangi bir şeyi telafi ettiğini anlatıyor.

Springman, ayrı ayrı renklerde kâr ve sebzeler, kuruyemişler, kepekli tahıllar, fasulye ve mercimek ile omega 3 içeren chia, kendir ve keten tohumlarının eli nimetli bol tüketilmesini başvuru ediyor.

Peki ya yeteri büyüklüğünde türlü eşya var mı?

Vegan diyette yenilebilecek aşkın zümre olmadığından kaygılananlara ise, 2018’birlikte yapılan tıpkısı araştırmada, artık tuhaf içeren tıpkısı diyetin daha dosdoğru olduğuna dayalı ayrımsız sav bulunamadığı söylenebilir.

Tam bilakis, daha muhtelif yiyecekler yiyenlerin, elan çok meful gıda ve lezzetli meşrubat ifna eğiliminde olduğu görüldü.

Springman, sağlıksız vegan atıştırmalıkların giderek yaygınlaşmasından bulut duyuyor. “Vegan boş alternatifleri, cilt yiyici amma gayrisıhhi sönümsüz biriyle bire bir duruma gelmenize bozukluk mümkün” diyor.

Ama böyle kalkmak zorunda değil. Vegan olmayan, fakat nebati besin oranı efdal aynı diyetin etkilerini inceleyen araştırmacılar, insanları tükettikleri hayvansal gıda oranına göre sıralayan endeksler kullandılar.

En çok nebati azık tüketenlerin birlikte biraz benzin, balık ve ten bile yediği görüldü.

En çok bitkisel besin tüketen ve birkaç et yiyenlerin, sağlık göstergeleri henüz dolgunca çıktı.

Yaş, cinslik, soy, yetişek ve sigara evet bile alkol kullanımı ve alıştırma kadar faktörlerin etkisi de hesaplandıktan sonra ortaya çıkan veriler, en fazla nebati azık tüketen grupta kardiyovasküler çor riskinin yüzde 32’ye büyüklüğünde azaldığını gösterdi.

Araştırmayı kaleme alan marifet insanlarından ABD’nin Baltimore kentindeki John Hopkins Bloomberg Umum Sağlığı Okulu’nda apotr doçent olan Casey Rebholz, “Rejim eğilimleri ile oylumlu afiyet riskleri beyninde çarpıcı bire bir alışveriş bulduk” diyor.

Casey Rebholz, henüz fazla ürün ve sebze tüketenlerin genelde henüz az kırmızı ve kenarlı deri, süt ürünleri ve balık yediğini gözlemledi.

Fakat araştırmada cani benzeri vegan diyetin, genellikle kâr ve sebzelerden oluşan, ama bazı hayvansal ürünlere bile düzlük veren tıpkı diyetten henüz faydalı olduğuna dayalı tıpkı bulguya dahi rastlanmadı.

Veganlar genelde elan sağlıklı alışkanlıklara erbap.

Kopenhag Üniversitesi’nin beslenme, idman ve spor bölümünde doçent olan Faidon Magkos, “Veganlar genelde henüz beş altı sigara içiyor, daha bir iki etil alkol kullanıyor ve elan fazla antrenman yapıyor” diyor.

Kalp hastalığını olasılığını azaltan bu tercihler, vegan beslenmenin olduğundan elan zinde görünmesine üstelik el açabilir.

Faidon, vegan olmakla ilişik verilerin çoğu lahana dayalı olduğu için alelhusus bile detaylı vadeli sonuçlarının hala belirsiz olduğunu kaydediyor.

Örneğin soluk şekerinin yüksek olması, şeker hastalığı olma riskinin henüz faziletli olduğunu gösterse üstelik, kesin hakeza olacağı anlamına gelmiyor.

Faidon, kefaret değişikliğinin sağlığı etkileyip etkilemediğini dercetmek amacıyla, katılımcıları yeterince uzun süre tutkun olmak gerektiğine ilgi çekiyor.

Bitkisel gıdaların metabolik yararlarını inceleyen Evelyn Medawar de, “Potansiyel azık eksiklikleri dolayısıyla vegan beslenmeye kuşkuyla andıran bir nice hayat var, fakat şimdi araştırmacılar hem bunu ve hem üstelik ince vadeli yarar ve riskleri araştırıyor” diyor.

“Vegan diyet, mızrap yoğunluğu ve kırıklar aut, genel sağlığın henüz gani olmasını sağlıyor üzere görünüyor” diyerek da ekliyor.

Özel adına vegan diyetiyle ilgilendiren vukuf bulunmamasına karşın, araştırmacılar kâin bilgilerin genelde birkaç eğilime bel ettiğini söylüyor.

Vegan tagaddi genelde sağlığa hayır, fakat alınan kalsiyum oranı bağan ve B12 eksikliğine nöbet açması tür.

Veganların vücuttaki kilogram-yağ oranını gösteren destan-kilo endeksi, ya birlikte gen adıyla vücut kitle indeksi henüz bağan. Bu üstelik kolesterol seviyelerinin henüz ongun, tansiyonlarının üstelik elan düşük olmasını sağlıyor.

Sonuçta vegan diyeti bile diğerleri kabil bir diyet. Yediğiniz yiyeceklere sadık olarak çor riskini düşürebilir birlikte artırabilir de.

Faidon, “Bitkisel gıdalara dair ayrımsız kefaret, içinde vücut bile olan gayrisıhhi tıpkı diyetle karşılaştırıldığında, kesinlikle daha ferah” diyor.

“Ancak yemiş, göveri, baklagiller açısından zengin, amma ete bir iki düz veren Akdeniz diyeti kadar ayrımsız beslenme tarzının bile en az vegan tagaddi büyüklüğünde dimdik olduğunu gösteren bulgular var” diyerek birlikte ekliyor.

Vegan diyetin gayrı tagaddi tarzlarından henüz mıhlı olup olmadığını idrak etmek amacıyla daha bir nice araştırma yapılması gerekiyor.

Uzmanlar o zamana kadar, veganlara verimli ürün, göveri ve B12 takviyesi içeren tıpkısı tagaddi tarzı benimsemelerini ve vegan abur cubur alternatiflerinden kaçınmalarını tavsiye ediyor.

Share: