Uzmanı uyardı: Zelzele er doğumu tetikleyebilir

– Zelzele anını işlek esas adaylarının titiz olması gerektiği üzerine uyarılarda kâin Dr. Akademisyen Hüseyin Erhan Kardeş, “Sarsıntı sürecinde gebeliği devam fail esas adaylarında bile aksi birtakım tepkimeler meydana gelebilir. Yaşanan tehlikeli hastalık ve stresle alay malay bağan riski artabilirken; kanama ve erken doğumlar üstelik cins. Bu nedenle imkanlar dahilinde anne adaylarının kontrollerini yaptırması sonuç evre önem taşır” dedi.

Hareket sırasında yaşanılan keskin zelzele ve olasılı eşya düşmelerinin düşük ve nezif tehlikesini bile yanı sıra getirebildiğini belirten Medicana International İstanbul Hastanesi Jinekoloji ve Mevlit Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Erhan Kardeş deprem sürecinde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler karşı bilgelik verdi.

DÜŞÜK RİSKİ ARTABİLİR

Temel adaylarının balaban depremler sonrası melal bozukluğu ve güç stres yaşayabileceğini rapor eden Cömert, “Hele depremin etkilediği bölgelerde yaşanan münasebetsiz davranışlar stres ve ur oluştururken; hareket sürecinde gebeliği bitmeme eden ana adaylarında bile inatçı bazen tepkimeler meydana gelebilir. Yaşanan okkalı sorun ve stresle alay malay bağan riski artabilirken; kanama ve er doğumlar üstelik tür. Bu nedenle imkanlar dahilinde esas adaylarının kontrollerini yaptırması sonuç aşama ehemmiyet taşır. Bu süreçte alınacak olan ruhsal destek dahi ana adayına gebelik boyunca apotr olacaktır” diye niteleyerek konuştu.

HİJYENE VE PEÇE KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Ayrıca zelzele kabil katıksız afet dönemlerinde enfeksiyon riskinin de faziletkâr olabileceğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Erhan Kardeş açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Müstevli hastalıklara karşı ilaç alınmalıdır. Gebelerin de hijyen konusuna elan aşkın dikkat göstermesi gerekir. Bu noktada üst hijyeninin sağlanması için bozulmamış suyun bulunmadığı alanlarda dezenfektanlardan müstefit olmak şanlı. Ayrıca maske kullanımı dahi tekrar hamilelerin hastalıklara karşı alabileceği önlemler ortada kayran alır.”

PAKETLİ KURU GIDALARIN AKIBET KULLANIM TARİHİNE BAKILMALI

Asıl adaylarının beslenmelerine dahi duygunluk göstermesi gerektiğini rapor fail Ahi, “Açıkta beklemiş suları kesinlikle tüketmemek akıllıca ayrımsız aplikasyon olacaktır. Suları yerde yüksekte ve tarih ışığı almayacak şekilde gözetmek önem taşımaktadır. Azık üzerine de benzeri önlemler meri. Paketli zayif gıdalar birlikte karışma cümle yiyeceklerin son kullanma tarihlerine ilgi almak gerekir. Sarsıntı sürecinde temel adayları takviyelerini birlikte ihmal edebilir. Esas adaylarının, hekimler marifetiyle sunulan folik hamız, vitamin, mineral ve demir ilacı kadar takviyelerini ahenkli alması önemlidir. Takviyelerine ulaşamayan temel adaylarının sağlık profesyonellerine bu durumu bildirmesi ve onlardan destek alması gerekir” açıklamasında bulundu.

PSİKOLOJİK DESTEK ŞART

Yer Sarsıntısı sonrası tıbbi ve psikolojik desteğin önemine bel fail Kardeş şu ifadeleri kullandı:

“Zelzele üzere aniden ruhsal gerilim ve gocunmak yaşatacak afat ana adaylarında er veladet, bağan riskini üstelik beraberinde getirebilir. Bu dönemde değme sorunla karşılaşmamak namına tekrar deprem sonrası şipşak tıbbi ve psikolojik bindi alınması lüzumlu. Gebelik sürecini dimdik bir şekilde geçirmeleri ve zinde ayrımsız doğumun gerçekleşebilmesi üzere bu dönemde yaşanılan stres ve kaygının düşürmek yerine uzmanlardan bindi alınması az çok önemlidir. Şu süreçte it canlı çokça kurum ve bünye psikolojik bindi üstüne koruyucu olmaktadır. Ruhsal destek, gebelerin hem kişi hem dahi bebeklerinin fizyolojik sağlığı üzere ehemmiyet arz etmektedir.”

DEPREM SIRASINDA ESAS ADAYLARINA DIRIM ÜÇGENİ

Asıl adaylarına hayat üçgeni oluşturmaya müteveccih tavsiyede mevcut Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Erhan Cömert, “Yer Sarsıntısı sırasında ise panik yapılmamalı, deprem sırasında çalmak yerine güvende tutabilecek; kişinin konusunda kayıt düşmeyecek şekilde sabitlenmiş eşyalar beyninde dirim üçgeni oluşturulmalı. Gebelerde gidişat ahzetmek yumruk olacağından tehlikesiz alanda hatır bölgesinin iri benzeri kısmını himaye altına alarak yere yatıp cenin pozisyonunda işlemez olmak yapılacak sunu cesim hamlelerden biridir” ifadelerini kullandı.

– İstanbul

Share: