Üreticiden büyükşehirlerdeki domatesin fiyatına tepki

Üreticiden büyükşehirlerdeki domatesin fiyatına tepki

Seradan 7-8 liraya sâdır domates, büyükşehirlerde arz birkaç 3 katına satılıyor

ANTALYA – Türkiye’nin genişlik yüce antika altı üretim üssü Antalya’üstelik üreticiler, kilo fiyatı 8 liradan toptancı haline bırakılan sofralık domatesin ücretinin büyükşehirlerde 3 katına yükselmesine şaşırdıklarını rapor etti.

Türkiye’nin yer heybetli tuhaf şeş istihsal merkezi Antalya’de havaların dahi ısıdam gitmesiyle istihsal bolluğu yaşanıyor. Bunun yanında ihracatın birlikte kısıtlı şekilde gerçekleştirilmesi Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nde domatesin satılmasını zorlaştırıyor. Ekinci, Ağustos ayında toprakla buluşturduğu seralarındaki domateslerin hasadına ise alevli şekilde bitmeme ediyor. Sabahın erken saatlerinde seraya giren işçiler, domatesleri tek bir tane toplayarak kasalıyor. Üretici domatesini toptancı haline 7 ile 8 teklik ortada bire bir fiyata bırakırken, büyükşehirlerde 3 zalimce fiyata satılmasına ise mazmun veremiyor.

“Fiyatı sorguluyoruz”

Hem tarım mühendisi hem üstelik domates üreticisi olan Gökhan Basak, 17 dekar alanda hayatiyet yürüttüklerini belirterek, ürünlerinin ihracata müteveccih olduğunu söyledi. İhracata gitmeyen ürünlerin çöz piyasaya verildiğini anlatım eden Merdiven, “Ağustos ayı içinde dikimini yaptıkları domatesten, Teşrinievvel ayının ortasında ilk hasadımızı yaptık. O zamanlar karşılık 13 ile 16 liralık bandındaydı. Şu dakika ise 8 liralık civarında seyrediyor. Çevre 10 liraya kuruluyor ama o fiyattan işlem görmüyor. Amma görüyoruz kim büyükşehirlerde domatesin fiyatı 20 ile 30 lira arasında değişiyor. Üreticiden bu fiyata depar yok. Bizden bir numara kalite değer bugün itibarıyla genişlik faziletkâr 8 liradan çıkıyor. Biz dahi şaşkınız o fiyatlara. Bu durumunda neresinde varız evet bile yokuz diye düşünüyoruz. Bu bedel skalasını sorguluyoruz” dedi.

“Aracılar bitirme ikmal çok kazanıyor”

Şu zaman tıpkı kilogram domatesin 7-8 liradan satılmasının üreticiyi kurtarmadığının altını çizen Basak, “Bir kilogram domatesin bize maliyeti zaten 8 liralık, servet ettiğimiz fiyata evet dahi 7 liraya ürünü satarsak kötülük ediyoruz. Şu dakika 8 liraya bırakıyoruz amma elimize güzeşte bedel 6,5-7 liralık. Üreticiyi kurtaracak fiyat genişlik beş altı 12-13 liralık bandıdır. Bu eşit ati seneye üretimi devam ettirir. Şu anki fiyatlar kurtarmıyor. Fiyatların yükselmesini bekliyoruz ama öngöremiyoruz. İhracat kısık, ihracat olmadığı takdirde bu büyüklüğünde ürünü iç çevre kaldırmaz. İklimin da dolgunca gitmesi dolayısıyla kitap fazla. Üreticiden 7 liraya çıkan domates, 7 teklik daha masrafı olsa 14 teklik tamam. 14 liranın konusunda elan ekleyerek satan aracılar üreticiden hatim intaç henüz çok kazanıyor. Üretmesek, aracı olsak elan karlıyız” şeklinde konuştu.

“Biz bile şaşırıyoruz”

Domates üreticisi Ramazan Topbaş, “Tığ domatesin kilogram fiyatını hale 7 ile 8 lira beyninde benzeri fiyata bırakıyoruz ama bu fiyatlar sair illerde 25-30 liraya yükseliyor. Bizim ürettiğimiz fiyatla oradakilerin ortada çokça ayırt var. Tığ da bu duruma şaşırıyoruz. Üreten değil, aracılar kazanıyor. Bizim buradaki markette bile bir domates iki katına. Bu fiyatlara şaşırıyoruz” diye konuştu.

Share: