Üreticiden büyükşehirlerdeki domates fiyatına tepki

Türkiye’nin sunma mefret çarliston marka şeş üretim üssü Antalya’birlikte üreticiler, kilo fiyatı 8 liradan toptancı haline bırakılan sofralık domatesin ücretinin büyükşehirlerde 3 katına yükselmesine şaşırdıklarını ifade etti.

Türkiye’nin yer balaban antika altı üretim merkezi Antalya’birlikte havaların dahi hamam gitmesiyle istihsal bolluğu yaşanıyor. Bunun birlikte ihracatın bile kısıtlı şekilde gerçekleştirilmesi Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nde domatesin satılmasını zorlaştırıyor. Rençper, Ağustos ayında toprakla buluşturduğu seralarındaki domateslerin hasadına ise ateşli şekilde devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde seraya giren işçiler, domatesleri tek tek toplayarak kasalıyor. Müstahsil domatesini toptancı haline 7 ile 8 liralık arasında tıpkı fiyata bırakırken, büyükşehirlerde 3 tiran fiyata satılmasına ise mazmun veremiyor.

“Fiyatı sorguluyoruz”

Hem ekincilik mühendisi hem de domates üreticisi olan Gökhan Basak, 17 dekar alanda canlılık yürüttüklerini belirterek, ürünlerinin ihracata yönelik olduğunu söyledi. İhracata gitmeyen ürünlerin çöz piyasaya verildiğini rapor eden Basak, “Ağustos kocaoğlan ortamında dikimini yaptıkları domatesten, Ekim ayının ortasında önceki hasadımızı yaptık. O zamanlar fiyat 13 ile 16 liralık bandındaydı. Şu dakika ise 8 liralık civarında seyrediyor. Piyasa 10 liraya kuruluyor ama o fiyattan muamelat görmüyor. Amma görüyoruz kim büyükşehirlerde domatesin fiyatı 20 ile 30 teklik arasında değişiyor. Üreticiden bu fiyata çıkış belgesi yok. Bizden birinci nitelik değer zaman bakımından en efdal 8 liradan çıkıyor. Biz dahi şaşkınız o fiyatlara. Bu durumunda neresinde varız evet birlikte yokuz diye düşünüyoruz. Bu kıymet skalasını sorguluyoruz” dedi.

“Aracılar kat mezuniyet çok kazanıyor”

Şu dakika bir kilogram domatesin 7-8 liradan satılmasının üreticiyi kurtarmadığının altını çizen Basak, “Tıpkısı kilogram domatesin bize maliyeti doğrusu 8 liralık, mal ettiğimiz fiyata evet de 7 liraya ürünü satarsak zarar ediyoruz. Şu dakika 8 liraya bırakıyoruz amma elimize geçen karşılık 6,5-7 teklik. Üreticiyi kurtaracak fiyat arz beş altı 12-13 teklik bandıdır. Bu fiyat ati seneye üretimi bitmeme ettirir. Şu anki fiyatlar kurtarmıyor. Fiyatların yükselmesini bekliyoruz ama öngöremiyoruz. İhracat sıkıntılı, dış satım olmadığı takdirde bu kadar ürünü bağırsak etraf kaldırmaz. İklimin üstelik gani gitmesi nedeniyle eser fazla. Üreticiden 7 liraya çıkan domates, 7 teklik daha masrafı olsa 14 teklik olur. 14 liranın konusunda elan ilaveten satan aracılar üreticiden itmam tekmil henüz fazla kazanıyor. Üretmesek, uzlaştırıcı olsak elan karlıyız” şeklinde konuştu.

“Biz de şaşırıyoruz”

Domates üreticisi Ramazan Topbaş, “Biz domatesin kilogram fiyatını kuzuluk 7 ile 8 teklik ortada bir fiyata bırakıyoruz amma bu fiyatlar ayrıksı illerde 25-30 liraya yükseliyor. Bizim ürettiğimiz fiyatla oradakilerin ortada haddinden fazla ayırt var. Tığ bile bu duruma şaşırıyoruz. Üreten değil, aracılar kazanıyor. Bizim buradaki markette üstelik bire bir domates iki katına. Bu fiyatlara şaşırıyoruz” diye niteleyerek konuştu. – ANTALYA

Share: