Türkiye’de 45 bini çok yapı sayısal kimliğe kavuştu

Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, bina denetimi tamamlanan 48 bin 250 binaya, QR kodlu ve RFID çipli şehadetname levhası yerleştirildi.

AA muhabirinin, Bina İşleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye bakarak, binalara teknolojik safiha verilmesi ve belgenin bina üzerinde montajının yapılmasına ilgilendiren tasarlanan Yapı Etiket Sistemi (BKS) uygulamasına, sabık yılın ikinci yarısından itibaren geçildi.

Türkiye’nin çatı stoku kalitesini artırmayı, beklenen afetlerde ortaya çıkabilecek can ve mülk kayıplarının bildirme örgen indirilmesini amaçlayan ve yapılara “hüviyet cüzdanı” verilmesini sağlayan BKS kapsamında, bina denetimi tamamlanan binalara QR kodlu ve RFID çipli şehadetname levhası takılmaya başlandı.

Bu kapsamda mutluluk genelinde, 48 bin 250 şehadetname levhası, bu sene ortamında denetimi tamamlanan binalara yerleştirildi.

Buna göre, en haddinden fazla resim takılan toprak, 4 bin 897 yapı ile İstanbul oldu. İstanbul’u 3 bin 586 bina ile İzmir, 3 bin 454 çatı ile Antalya, 2 bin 798 yapı ile Bursa, 2 bin 573 yapı ile Kocaeli ve 1636 yapı ile Ankara strateji etti.

Bütün kamu yazılımlarına entegre olabilecek şekilde tasarlanan BKS ile hem bina sahipleri hem dahi sonraki aşamalarda amme görevlileri binaların maharet ve umumi bilgilerine ulaşabilecek.

Özellikle yer sarsıntısı, yangın kabilinden afet anlarında, binaya yerleştirilen sertifikalardaki bilgilere, “RFID kari” yoluyla 50 metre mesafeye kadar ulaşılabilmesi sağlanacak. Sonunda, “çatı mezuniyet planları”, “yapının umumi verileri”, “yapıda tevakkuf eden vatandaşlar” kabil dirimsel bilgilere açıktan erişilebilecek.

Çatı Denetimi Karşı Kanun’da ati dönemde yapılması planlanan değişiklikle, BKS alan yapıların beşer yıllık periyotlarla bina denetim kuruluşlarınca denetlenmesi sağlanacak.

Böylecene, çatı tamamlandıktan sonraki aşamalarda arttırma kat gezinti, sütun kesme, bodrumu kata gönderme, sığınağı depo-dükkan kendisine istimal kabilinden mevzuata aykırılıklar tespit edilerek, vacip önlemler alınabilecek.???????

Share: