Türkiye ve İsrail’in paçarız sefirikebir ataması kararına ABD’den ilk izah: Memnuniyetle karşılıyoruz

İsrail ve Türkiye ilişkilerinde eskimemiş benzeri döneme girildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tel Aviv’le kopça adına sefirikebir tayin kararı alındığını duyurdu.

ÇAVUŞOĞLU: SÜREÇ YÖNTEMINCE BAŞLAMIŞ OLACAK

Açıklamalarında Çavuşoğlu, “Kullanılmamış hükümet göreve geldikten sonra İsrail ile bire bir diyalog süreci başlamıştı. Sayın Herzog’un Türkiye ziyareti benim İsrail ziyaretim ile proses bitmeme etti. İlişkilerin normalleşmesi üstüne atacağımız adımlar ortamında büyükelçilerin atanması birlikte vardı. Henüz ilk bu konuda çalışmalara başlattığımızı duyurmuştuk. İsrail ile çapraz sefirikebir tayin kararı aldık. Tel Aviv’e büyükelçi atayacağız. İsimler açıklanacak. Ve proses yöntemince başlamış olacak. Kırnak olsun.” şeklinde konuştu.

KUL BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN İLK SÖZLER

Türkiye ile İsrail’in kopça Büyükelçi atama kararı hakkında izah özne ABD Ankara Büyükelçiliği, “Türkiye ve İsrail’in, iki mevki arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında aykırı kendisine büyükelçi atayacağına ilişkin haberleri kıvançla karşılıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İSRAİL: NAHIYE İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞER

İsrail Başbakanı Lapid ise, “Büyükelçi atama kararı bölgesel denge üzere balaban ehemmiyet taşıyor” açıklamasını yaptı. İsrail Başbakanlığı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye ile ilişkilerin baştan başlaması, lehçe istikrar üzere büyük ayrımsız değer ve İsrail vatandaşları amacıyla çokça koskocaman aynı konuşu bili. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz. Başvekil Yair Lapid ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin ardından, İsrail ve Türkiye cemi diplomatik ilişkileri baştan kurdu.” denildi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM

İsrail Reisicumhur Isaac Herzog ise gelişmeye ilgilendiren “Türkiye ile cemi diplomatik ilişkilerin baştan kurulmasını kıvançla karşılıyorum. Maşrık Akdeniz’de bereketli aynı iştirak ve komşuluk hepimiz için önemlidir. Cümle inançların mensupları sulh içinde yaşayabilir ve yaşamalıdır.” ifadelerini kullandı.



Share: