Türkiye Sayısal Uzlaştırma Yasası üzere harekete geçmeli

Dünyaca ünlü arama motoru Google, Avrupa’daki 300 medya kuruluşuna ‘telif hakkı’ çerçevesinde ifa yapmayı akseptans etti. Google’ın Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda ile gelişigüzel mukavemetli haddinden fazla SU ülkesi üzere ‘telif ödeme kararı’ sonrası benzer ayrımsız sistemin Türkiye’bile da uygulanması gerektiği yeniden gündeme geldi.

Sabah’ın haberine göre, Sosyal Iletişim Araçları ve Sayısal Güvenlik Eğitim Araştırmaları Derneği (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan konuyla ait açıklamasında, Google’ın Avrupa Birliği’nin Uzlaştırma Kuralları’nı akseptans ettiğini vurgulayarak, Türkiye’nin bile dijital uzlaştırma yasası çıkarması gerektiğini ifade etti.

Google’ın, genel ağ haberciliği ve eskimemiş soy sop habercilik açısından devrim yaratıcı kararı birçok SUTAŞ ülkesindeki 300 iletişim araçları kuruluşunda başlıyor. Ücretsiz içerikler üzerinden para kazanması dolayısıyla suçlanan Google, 300 iletişim araçları kuruluşuna ‘telif’ ödemesi yapacak.

Google açıkladı: Anlaşmayı imzaladık

Google’ın fen ve im ortaklarından mesul direktörü Sulina Connal konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Şu ana kadar Almanya, Macaristan, Fransa, Avusturya, Hollanda ve İrlanda’bile 300’den fazla yerli, lokal ve sektörel medya kuruluşuyla antant imzaladık” sözlerine kayran verdi. Mavera yandan; Platformun farklı medya kuruluşlarının üstelik ödeme sistemine karışma olması için süreci kolaylaştıracak aynı aranjman geliştireceğini kaydetti.

Google’ın Avrupa’daki 300 medya kuruluşu için makro kararı sonrası, Türkiye üzere da eş tıpkı sistemin gerektiği tartışmaları yeniden gündeme geldi.

Içtimai Medya ve Sayısal Asayiş Eğitim Bilimi Araştırı Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yaptığı açıklamada, Google’ın geçtiğimiz Kasım ayında AFP ile yaptığı anlaşmanın mecmu dünya üzere büyük yeknesak teşkil ettiğine dikkati çekerek, “Türkiye’üstelik birlikte bu regülasyonları uygulayıcı kurumların düzenlemeleri lazım” dedi.

Telif yasası gerekiyor

Sosyal iletişim araçları yasasına vurgu yapan Uzun Eraslan, içtimai medya kuruluşlarının Türkiye’ye gelmeyeceğine yönelik bire bir algının olduğunu, ancak ciddi ceza ve düzenlemelerin arkası sıra bu algının kırılarak sosyal iletişim araçları kuruluşlarının Türkiye’ye geldiğini söyledi.

“Google, uzlaştırma yasası imzaladığı antlaşma haber ve içerikler amacıyla dünyalık ödeyecek” diyen Levent Eraslan, Google’ın bu süreçten uzak durmak namına bunu gündeme getirmediğini ve sınırlı tuttuğunu tabir etti. Eraslan, “Türkiye’da arz çokça beğenilen kontrol motoru Google. Tabiatıyla yapılan haberlerin, çalışmaların, sunulan emeğin kesin teliflendirilmesi muktezi” sözlerinin altını çizdi.

Uzun Eraslan, dijital telif yasası tartışmalarının geçtiğimiz yıllarda de gündeme geldiğini, fakat yasanın halen çıkmadığı amacıyla bile bu tartışmaların sürdüğünü söyledi. Levent Eraslan, “Düzenleyicilerin kesinlikle telif hakkı yasasında çağın edimsel gerekliliklerine müteveccih, benzeri açacak, tıpkısı güncelleme ve hatta yenileme yapması gerekir” dedi.

Google, 3 sene önce Avrupa Birliği’nin (KEZ) telif hakkı yasasına uyarak başka çevrimiçi platformların müzikçi, yazar, gazeteciler, performans sanatçıları ve medya kuruluşlarına müteveccih planlı telif yasasına uyma kararı almıştı.

Aranan rastgele şeyin bir bedeli var

Bu karara değinen, Uzun Eraslan, “SEARCH kısmına ilgili konuyu yazıp tıkladığımızda mevrut gelişigüzel şeyin ayrımsız bedeli var. Google, Avrupa Birliği Telif Kuralları’nı kabul etti. Avrupa Birliği’nin uzlaştırma hakları Google’ı buna sınırlı etti. Burada tıpkı regülasyon/aranjman var. AKARSU’nin telif hakkı kuralları olmasaydı, Google, içeriklere mal yüklemek üzere böyle bir sisteme gitmezdi. Bizim bile bunu zorunlu ağıl getirmemiz gerekiyor. Avustralya, Kanada de bunları yaptı. Hükümetlerin, çevrimiçi platformların içeriklerine müteveccih ara bulucu olduğunu görüyoruz. Ama bizim yasalarımız dahi bunları yekpare karşılamıyorsa, Google ödeme yapmıyor” dedi.

Uzun Eraslan; İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sayısal Inkılap Ofisi, Uran ve Teknoloji Bakanlığı, Basın İlan Kurumu, BTK kadar kurumların bu sürece önderlik etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kamu ihalelerinde, “e-eksiltme” zorunluluğu

 

Google yöntemince duyurdu: Ne yenilikler geliyor?

 

Google Payment üzerinden hesapları boşaltıyorlar!

 

Share: