Türk güdücü köpeği ırkları, podyuma çıktı

Arsıulusal Avrasya Köpek Irkları ve Çıkmaz Köpeklerini Dulda Geliştirme Federasyonu (AVKIF) eliyle Kelkit’te planlı WAD Türkiye Şampiyonasında Türk çoban köpeği ırkları podyuma çıkarak birincilik amacıyla yarıştı.

Kelkit Stadyumunda düzenlenen yarışmada Türkiye’nin bir nice ilinden getirilen köpek podyumda hünerlerini sergiledi.

Düzenlenen yarışmayla Türk güdücü köpeği ırklarının tanıtılmasının hedeflendiğini tamlayan Arsıulusal Avrasya Köpek Irkları Federasyonu Evcil Irklar Başkanı Atak Tülübaş, “Zaman burada WAD Türkiye Şampiyonası 6. Aşama yarışmasını gerçekleştiriyoruz. Türk güdücü köpekleri soy standartları etkinliği. Burada rastgele katılan ırkın yani kangal, deniz kazı, malaklı, boz, güdücü köpeği ve bu yöreye ait endemik köpekler ve bu köpeklerin her biri özlük özelliklerine göre ayrı ayrı yarışacaklar. Rical ayrı dişiler ayrı ve gözyaşı kategorilerine göre” dedi.

Dünya Anadolu Sürücü Köpekleri Derneği Başkanı Serbülent Özgiray ise, “Paydaşlık oldukça faziletkâr ve bati oldu yarışmaya. Irk standartları açısından alelhusus kangalların başka Küçük Asya sürücü köpeklerinden farklarını ortaya koyacağız. Malakların farklarını ortaya koyacağız. İnsanlara bunları detaylı anlatıyoruz ve bilinçlendiriyoruz. Her sokaktaki ağzı burnu kişmiri kapik kangal değildir. Sivas’tan gelen seçme köpeğinden kangal olmadığını anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yarışmanın düzenlenmesine bindi veren Kelkit Belediye Reisi Ermiş Nas’ta, “Arsıulusal Avrasya Kapik Irkları ve Sokak Köpeklerini Siper Ihya Federasyonu (AVKIF) tarafından WAD Türkiye Şampiyonası Türk Sürücü, Av ve Bekçi Köpekleri Irk Standartları yarışmasında ilçemizde böyle bir organizasyona aile sahipliği yapmaktan mutluyuz. Ülkemizin değişik illerinden gelen ve ırklarının özelliklerini haiz kısaca 256 köpek podyumda ırklarının özelliklerini sergileyerek birincilik üzere mücadele ettiler. Yarışmaya efdal benzeri paydaşlık oldu. Mevrut vatandaşlarımıza ve emeği güzeşte herkese teşekkürname ediyorum. İnşallah böylesine güzel etkinliklerin ilçemizde varagelmek üzere girişimlerde bulunacağız” ifadelerine düzlük verdi.

Yarışmada, malaklı, kangal, boz, Anadolu sürücü köpeği, deniz kazı, Türk palisi, Karadeniz sürücü köpeği kategorilerinde yarışan köpekler, ırklarının özelliklerine göre değerlendirmeye alındı.

Dereceye giren köpek sahiplerine madalya, yürek ve ortaklık sertifikası verildi. – ERZİNCAN

Share: