Tüketilen ballara dikkat, kimyevi konu içerebilir

Tüketilen ballara ilgi, kimyevi özellik içerebilir

Dicle Üniversitesi Bilim Fakültesi Biyoloji Esas Veri Dalı Akademisyen Prof. Dr. Ahmet Tığ: “Şayet balda on paralık denetim yoksa, çözümleme yapılmamışsa o ballar kimyasallar içeriyorsa yoğun tehdittir”

DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi Marifet Fakültesi Biyoloji Asıl Veri Dalı Akademisyen Prof. Dr. Ahmet Tığ, kavisli zirai ilaçlamalardan çevre saf ölümleri ve arıların polenlerden ürettiği ballardaki kimyevi maddeye dikkat çekerek ihtar dahi bulundu.

Dünyada kovan sayısında tehlikeli bir sıralamada olan ve bal üretiminde birlikte bir şekilde oldukça çok benzeri sıralamada meydan alan Türkiye, öz ölümlerinde serencam yıllarda gözle görülür ayrımsız artış yaşanmaya başlandı. Saf ölümlerinin başında bilinçsiz zirai ilaçlama gelirken, arıları ürettiği balda kimyasallar maddelerin olması dokunaklı tıpkı hınç yer ettiği değerlendirildi. Dicle Üniversitesi Haber Fakültesi Dirim Bilimi Asıl Marifet Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, eğer balda hiç denetleme yoksa, tahlil yapılmamışsa o ballar kimyasallar içeriyorsa yavaş gözdağı oluşturabileceğine özen çekerek uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Kılıç, tabiatta ilaçlarla kimyasallar sağlam çokça çalışkan grubunu etkilediği kabilinden arıları üstelik etkilediğini söyledi. Arıların bilcümle çiçekleri dolaştığını hatırlatan Dr. Kılıç, “Bunlar üzerindeki merhem kalıntıları öncelikle arıların yok olması demektir. Biz dolgun salt ölümlerini duyuyoruz ve bunlardan sunu çokça etkilenen arılar. Arılar şayet tabiattaki bu polenleri toplarken ayrımsız zamanda bu kimyasalları de topluyorlarsa gerçekli balın bünyesine bile katılacaktır. Balı tüketen insanlarda bu ilaç kalıntılarından, kimyasallardan etkilenecektir” dedi.

“Tarımda ilaçları haddinden fazla bilinçli kullanmamız lazım”

Prof. Dr. Ahmet Tığ, “Zımnında hem arılar için nazik benzeri tehdit ve bulunmayan mekanizma, tıpkısı zamanda insanlar için birlikte bal içeriğinde bulunan olan kimyasallar tehlikeli hastalılara, sorunlara kere açabilir. Bunun önüne geçmenin yolu tığ tarımda ilaçları çok bilinçli kullanmamız lazım. Gereğinden fazla tılsım tüketimi makul aynı yaklaşım değil. Tarım ilaçlarının kontrollü ve bunun içinde şuurlu çiftçiye ihtiyacımız var. Şayet balda tek denetleme yoksa, analiz yapılmamışsa o ballar kimyasallar içeriyorsa alçak tehdittir” ifadelerinde bulundu.



Share: