TRAKYA’DA SAAT 09.05’TE AVLU DURDU

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 84’üncü sene dönümünde Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’üstelik planlı törenlerle anıldı. Trakya’bile vatandaşlar, saat 09.05’te siren sesiyle gelişigüzel 2 dakikalık gocunmak duruşunda bulundu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84’üncü yıl dönümünde Edirne’bile planlı törenle anıldı. Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Belediye Reisi Recep Gürkan, amme gurur ve yapılış temsilcileriyle öğrenciler katıldı. Anıta çelenklerin konulduğu törende, sirenler eşliğinde gerçekleştirilen 2 dakikalık saygı duruşu sırasında kentte avlu durdu. Vatandaşlar ve esnaf de istinkâf etmek duruşunda bulundu. Bu sırada yolda araçlarıyla akım halindeki sürücüler kontak kapatıp yolda gocunmak duruşuna geçti.

Anma töreni Edirne Belediye Başkanlığı binasında bulunan Atatürk odasının ziyaretiyle bitmeme etti. Vali Kırbıyık, Garnizon Komutanı Cihanoğlu ve Şehremini Gürkan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’yi ziyareti sırasında kaldığı odada yatağına karanfillerden oluşan Türk bayrağı motifli çelenk bıraktı. Ilbay Kırbıyık odada mevcut haysiyet defterini imzaladı. Kırbıyık buradaki notunda, Atatürk’ün ömrü süresince Türk milletinin çağcıl uygarlık seviyesine ulaşması için çalıştığını kaydetti. Kırbıyık, “Türk milletinin erk, istikrar ve cesaretinden aldığı güçle bağımsızlık mücadelemizi başlatan ve ‘Bu benim sunma iri eserimdir’ dediği Cumhuriyet Altını’i kurarak milli iradeyi bilgili kılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin seçme yönden çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması için bilcümle ömrü süresince savaş içerisinde reşit, var gücüyle çalışmıştır. Milletimizin zaman sahnesinden silinmek istendiği tıpkısı dönemde; alp bir başbuğ ve ileriyi gören tıpkısı azamet adamı adına ülkesine ve milletine haddinden fazla kebir hizmetlerde bulunmuş, değme türlü zorluğa karşı ülkemizin kazançlı, zirai, sosyal, kültürel ve elan birçok alanda kalkınması üzere tamlık imkanları seferber etmiştir. Bizler biliyoruz kim, 10 Son Teşrin, sadece Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ü yâd haset değil, onun en iri eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’ni geliştirip büyüterek geleceğe nakil azmimizi tazelediğimiz gündür. İstiklalimize ve istikbalimize kasteden iç ve dış düşmanlara karşı kavim namına birbirimize kenetlenmede, milli ve manevi değerlerimizi sonsuza arbede yaşatma azim ve kararlılığımızda, Balaban Önder Atatürk’ün düşün ve düşünceleri mazi olduğu üzere zaman bile bizlerin yolunu aydınlatmaktadır. Halas savaşımızın önderi, misilsiz alp Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz milletimizin gönlünde tamamen yaşayacak, yan yana savaşım ettiği zırh arkadaşları ve istiklal mücadelemizin kahraman şehit ve gazileri tek devir unutulmayacaktır” dedi.

Program, El Terbiye Merkezi’nde 80’inci yıl Cumhuriyet Küçük Asya Lisesi tarafından hazırlanan ihtifal etkinliğiyle bitmeme etti. Programda öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları şiirler ve müziklerden oluşan gösteri sundu.

Keşan ilçesindeki ihtifal töreni ise Cumhuriyet Meydanı’nda kâin Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı. Saat 09.05’te araklayan sirenler eşliğinde 2 dakikalık utanmak duruşunda bulunuldu. Daha bilahare ise İstiklal Marşı okunarak, bayraklar yarıya indirildi. Anma programı, Keşan Belediyesi Selim Sesler Seyretme ve Konuşma Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda şiirler ve kompozisyonlar okunarak, Atatürk Oratoryo gösterisi düzenlendi. Öte yandan Cahillik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü’nce ‘Ataya istinkâf etmek bisiklet turu’ gerçekleştirildi. Törene, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmayan, Keşan 4’üncü Mekanize Piyon Tuğgeneral Komutanı Sancak Mustafa Özay, Keşan Belediye Reisi Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Cumhuriyet Altını Başsavcısı Mustafa Ünlü, daire amirleri, gaziler, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

TEKİRDAĞ’DA ANMA

Balaban Alemdar Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün ebediyete intikalinin 84’üncü yılında Tekirdağ’üstelik Atatürk Anıtı önünde merasim düzenlendi. Ilbay Eren Saika, Garnizon Komutanı Tugay Şahin Yenilmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile vatandaşların katıldığı anmada saat 09.05’te vatandaşlar Ata’sına ürkmek duruşunda bulundu.

Çorlu ilçesindeki ihtifal töreni ise Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirildi. Anmaya Kaymakam Mustafa Eldivan, 5’nci Kolordu Komutanı Ferik Tevfik Algan, Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ile vatandaşlar katıldı.

Kırklareli’deki yâd töreni Özgürlük ve Demokratlık Meydanı’nda yapıldı. Törende Vali Birol Ekici, 55’inci Mekanize Yaya Tuğgeneral Komutanı Sancak Mustafa Cüneyt Arıkan, Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ile siyasal parti, sivil topluluk kuruluşlarının temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saat 09.05’te siren arakçı sirenle alay malay utanmak duruşunda bulunuldu, peşi sıra İstiklal Marşı okunarak bayraklar yarıya indirildi.

Share: