Trabzon’da 5 pestil ciğer kafesi açılmadan koroner baypas edildi

Trabzon Kardeş Dünya Ahşa Önsezi ve Damar Cerrahisi Eğitim Bilimi ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran 5 hasta, ciğer kafesi açılmadan “minimum invazif koroner baypas” ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

Trabzon’un yanında havza illerden da dilek gören hastanede, ahali arasında “can tahtası kesilmeden” diye niteleyerek ifade edilen “minimal invazif koroner baypas” ameliyatı yapılmaya başlandı.

Yaklaşık 2 maaş süreçte 5 hastaya, sol bicik altından 7-8 santimetrelik kesilerle makbul teknik, vahim bakımda ve hastanede yatış süresini azaltıyor, sonrasındaki konforu ve hayata dönüşü dahi kolaylaştırıyor.

Trabzon Ahi Âlem Ciğer Önsezi ve Yaradılış Cerrahisi Terbiye ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eksiksizlik Teferruatlı, AA muhabirine, köprüleme ameliyatının, koroner atardamar hastalıklarında darlıklar, tıkanıklıklar olduğu antlaşma gerçekleştirildiğini söyledi.

Baypas ameliyatlarının maltalık kurtarıcı olduğunu vurgulayan Detaylı, “Hep ameliyatlarda olduğu üzere duygu cerrahisinde da henüz basit kesilerle bu ameliyatları etme çabası bahis konusu. Çıktı köprüleme ameliyatları birlikte elan hoşur kesilerle yapılabiliyor.” dedi.

Mufassal, söz konusu ameliyatın yapılabilmesinin bile özel gereç ve ustalık ile deneme gerektirdiğini belen ederek, “Biz dahi Kardeş Âlem Göğüs Ihtisas ve Yaradılış Cerrahisi Yetişek ve Araştırma Hastanesi namına klinikteki hekimlerimizin çabaları ve bizlerin üstelik gayretiyle muktezi malzeme altyapısını tamamladık. Vacip sınama için birlikte çalışmalarımızı yaptık.” diye konuştu.

Geçen ay itibarıyla bu ameliyatlara başladıklarını belirten Tafsilatlı, “Şu asıl büyüklüğünde 5 hastamıza tutkun yöntemle operasyon yapıldı. Hepsi bile gayet gani. Hastalarımızı şifalı şekilde taburcu ettik. Hastalarımız bile her an kalan yoğunlukta. Bu ameliyatları devam ettirmeyi düşünüyoruz.” dedi.

“Enfeksiyon, kanama henüz birkaç ve işe dönüş daha basit”

Ameliyatları gerçekleştiren Doç. Dr. Sefer Mahir ise Ahi Evren Bağır Kalp ve Soy Cerrahisi Eğitim ve Araştırı Hastanesi’nin kurulduğu günden itibaren kalp ve soy cerrahisinin bütün bileşenlerini kalburüstü şekilde fail benzeri hastane olduğunu söyledi.

Şifahane yerine dokunaklı bire bir altyapı ve tecrübeleri olduğunu vurgulayan Mahir, şöyle devam etti:

“Bu anlamda kül sayrılarevi namına hem kardiyoloji hem kalp yaradılış cerrahisi biriminde akıbet zamanlarda trend olmaya başlayan ve ülkemizde birlikte çokça az yerlerde, ihtimal de 7-8 merkezde yapılan faaliyetler şeklinin tığ üstelik haddinden fazla dışında ara vermek istemedik. Kişi şifahane altyapımızı, vukuf tecrübemizi buraya de yansıttık. Amiyane, bicik altından yapılan tahminî 7-8 santimetrelik kesilerle köprüleme ameliyatlarına başladık.”

Becerikli, söz konusu ameliyatın avantajlarına üstelik dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Itidalli göğüs kemiği kesilmediği üzere enfeksiyon, kanama henüz beş altı ve işe ahit henüz görgüsüz. İlk baştaki ağrıyı saymazsak veca henüz birkaç. Otomatikman sayrı servise çıktığı antlaşma kolunu, bacağını, yatma şeklini ayrıksı hastalardan farklı olarak çok daha azade şekilde adına getirebiliyor. Hastaları averaj 4-5 dönme içerisinde taburcu edebiliyoruz. Erken işe dönem dahi toplum sağlığı ve ekonomisi anlamında fayda sağlıyor.”

“Asgari bir kesi ile tedavime kavuştum”

Giresun’dan gelen 55 yaşındaki Mehabet Civil, memleketinde, kol ağrısı zımnında gittiği hastanede yapılan tetkiklerin arkası sıra namına devre dışı ameliyatı önerildiğini söyledi.

Bu konuda ‘Farklı benzeri formül var mı?’ diye niteleyerek araştırı yaptıklarını anlatan Civil, elan bilahare Doç. Dr. Sefer Idareci’ya ulaştıklarını ve bu yöntem üzerine hikmet aldığını belirtti.

Civil, çokça kıvançlı kaldığını ve sağlığına kavuştuğunu dile getirerek, “Teşekkürname ederiz, ellerine sağlık. Minimum bir kesi ile beğenilen adına insanların göğsü yarılmadan çokça rahat ve aceleci şekilde tedavime kavuştum. Hastane doktoruma, bütün imkanları sağlayanlara teşekkürname ederim.” dedi.

Share: