Tekirdağ’da buğday çalıştayı yapıldı

Birleşmiş Milletler Azık ve Ekincilik Örgütü (FAO) Türkiye Dil Avcısı Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, dünyada buğday fiyatlarında temevvüç beklendiğini belirterek, “Ukrayna ve Rusya buğday ticaretinde cesim role ashap. İki mevki arasındaki akse ve sorunlar acun ticaretini etkiliyor.” dedi.

FAO, BM Acun Besin Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Arsıulusal Tarımsal Kalkınma Fonu marifetiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde planlı, “Türkiye Buğday Sektörü amacıyla Hazırlık Zinciri Analizi: Dayanıklı Bire Bir Gıda Sisteminin Oluşturulması Projesi” kapsamında Tekirdağ’bile gerçekleştirilen çalıştayda, AA muhabirine açıklama eden Selışık, dünyada muhteşem benzeri im olan buğdayın geleceğini atışmak ve analizler düzenlemek için tıpkı araya geldiklerini söyledi.

Buğday üretiminde Türkiye’nin dünyada kebir benzeri paya ehil olduğunu belirten Selışık, “Buğday sektörü karşılık açısından strateji ediliyor. FAO’nun rakamlarına bakarak, buğday üretiminde gravite olmayacağı yönünde tahminler var. Türkiye’da sabık yıl üretimde yüzde 11’lik benzeri artış oldu. Kestirmece 20 milyon ton buğday üretildi.” dedi.

Selışık, dünyada buğday fiyatlarında temevvüç beklendiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bunun de nedeni Ukrayna’de süren cenk. Ukrayna ve Rusya buğday ticaretinde oylumlu role ashap. İki talih arasındaki kriz ve mesail acun ticaretini etkiliyor. Kuraklığın ve iklim değişikliğinin getirdiği etkilerle, buğday sektörü mühim tıpkısı eser olduğundan, ülkeler açısından henüz üstelik kocaman ağıl geliyor. Elindeki stokunu kontrollü şekilde ticarete bahis değer bire bir hal alıyor. Bu dahi fiyatlara yansıyor. Işaret olsa de as gerçekleşmeyebiliyor.”

Ankara Üniversitesi Kültür Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Erdoğan Gündüz üstelik buğdayın ekiminden un olana kadarki süreci üreticilerle değerlendireceklerini ifade etti.

Türkiye’nin buğday stoklarıyla geleceğe güvenle andırmak istediğini aktaran Çağ, “Türkiye kebir buğday üreticisi ülkeler arasında ilk 10’a giriyor. Bir zamanda buğday üretimini bırakmak talip tıpkı ülke. Bunun birlikte un ve makarna sektörünü dikkate aldığımız zaman kendini geliştiren tıpkı devlet. Bunu kuşkusuz elan üstelik geliştirebiliriz, haricî sorunlara karşı elbette dayanabilen kuzuluk getirebiliriz, bunun tartışması ve raporlanmasının yapıldığı tıpkısı faaliyet içerisindeyiz.” diye niteleyerek konuştu.

Sıra, küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklığa dayanıklı buğday çeşitlerinin yetiştirilmesinin ehemmiyet kazandığını, Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda heybetli çalışmalar yaptığını kaydetti.

Kaynak: Grandpashabet

Share: