TBMM Genel Oturmuş toplandı (3)

VAZIFELI VE EMEKLİYE YÜZDELIK 30 ZAM KABUL EDİLDİ

TBMM Umumi Kurulu’nda, ‘Sosyal Sigortalar ve Umumi Keyif Sigortası Kanunu ile Gâh Kanunlarda Mübayenet yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ akseptans edildi. Akseptans edilen yasa teklifi ile; zor maaşlarının alt sınırı 3 bin 500 TL’den, 5 bin 500 TL’ye çıkarılıyor. Yanlış, yetersizlik ve ölüm aylıklarının bile yüzde 30 oranında artırılması amaçlanıyor. yasa teklifi ile; amme görevlilerinin geneline ve bakım kollarına müteveccih mali ve içtimai haklara ait 2022 ve 2023 yıllarını havi 6’ncı Dolaşma Dolgun Ittifak hükümleri göre amme görevlilerinin mahiye ve ücretlerinde Ev 2023- 30 Haziran 2023 tarihleri arasındaki gün üzere pahalılık farkı karışma uygulanması öngörülen artma oranının, çalışanların ve emeklilerin zenginlik düzeyini çoğaltmak için yüzde 30 namına düzenleniyor. Bu çerçevede; vazifeli ve emekli maaşlarında yüzde 30 remiks öngörülüyor.

SGK BINDI PRİMİ 100 TL’DEN 400 TL’YE ÇIKARILIYORİşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını katmak amacıyla 2016 yılından 2022 yılı sonuna kadar sağlanan asgari ücret desteğinin, özellikle tezyifkâr işletmecilerin bu iyon altından henüz niteliksiz kalkmalarını temini için; 2023 yılı 1 Karı ile Haziran aylarını kapsayacak şekilde uzatılması ve tutarının üstelik 100 TL’den 400 TL ye çıkarılması yönünde düzenleme yapılıyor. Bu çerçevede; SGK bindi primi 100 TL’den 400 TL’ye çıkarılıyor.5510 az Kanun’de yapılan benzeri ayrıksı aranjman ile koronavirüs salgını cihetiyle yapılan gelişmemiş çalışma ödemelerinde hatalı işlemlerden kıran hizmetleri kuruma muallel bildirilen sigortalıların, hizmetlerinin fiili duruma getirilmesi amaçlanıyor.Kabul edilen kanunla; UEFA marifetiyle 2023 yılındaki Şampiyonlar Ligi Finali’nin İstanbul’birlikte yapılması gerekçesiyle; yapılan değişiklikle, 2021 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali amacıyla sağlanan istisnanın, yeni takvime bakarak 2023 finali için meri olması amaçlanıyor. Öneri, oy çokluğu ile; AK Tümen, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin oylarıyla kabul edildi.SÖZLEŞMELİYE GRUP DÜZENLEMESİ

Öte yandan; SELIM Parti Ekip Başkanvekili Hırslı Ensesi Kalın, yaklaşık 500 bin çalışanı ilişik, sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifini bugün Sedir Başkanlığı’na sunulacağını açıkladı.

Share: