TBMM Başkanı Şentop, CHP’li Erbay’ın, Umumi Kurulda “çekiçle el telefonu kırmasını” değerlendirdi Açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Muğla Mebus Burak Erbay’ın, TBMM Umumi Kurulunda, kanun teklifini protesto amacıyla çekiçle çökertme telefonunu kırmasının İçtüzüğe uygun olmadığını, kınama cezası verilmesi gereken ayrımsız eylem olduğunu söyledi.

Şentop, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Muğla Mebus Erbay’ın, içtimai medya ve internet haberciliğine ait düzenlemeleri içeren yasa teklifine reaksiyon için TBMM Umumi Kurulunda çekiçle el telefonu kırmasının İçtüzüğe uygun olup olmadığına müteveccih soruya Şentop, şöyle yanıt verdi:

“Akla Yatkın değil bittabi kim. Ben bile öğrendikten bilahare gine baktım, esasen ayıplama cezası mucip tıpkı gösteri. Orada oturumu yöneten Başkanvekili arkadaşımızın o konuda değişmeyen vermesi ve oya sunması gerekiyor bunu. Anca ayrımsız aletle Genel Kurul salonuna vira etmek dahi kusurlu. Bittabi milletvekillerinin Umumi Asamble salonuna girerken cihazdan geçmesi yahut üstü aranması üzere bir husus söz konusu değil, gayrimümkün. Ama milletvekillerinin bile bu anlamda muktezi benzeri sıklet şuuru, bilinci içerisinde akıntı etmeleri lazım. Öteki taraftan kürsüye mevdu aynı engel olduğunu üstelik duydum. Bunun de tabiatıyla tazmini kendisinden kâm edilir. Amma bu çeşit şeyler kandırıcı değil, kürsüler temas etmek içindir. Bu nev eylemler; çekiçti, keserdi, bilmem oydu buydu üzere birtakım maddelerle demonstrasyon yarmak üzere düşünülmüş yerler değil. Meclisimizde dizge istediği kabilinden kortej alabiliyor öz görüşlerini ifade edebiliyor. Bunun dışında bambaşka arayışlar içerisine bağışlamak falsolu.”

“Temel’daki bire bir düzenlemeyle güvence altına kabul etmek akilane peki”

TBMM Başkanı Şentop, başörtüsü konusunun çözüldüğünü, ülkü olmaktan çıktığını belirterek, “Henüz önceki birçok defalar kanun değişikliği yapıldı, rahmetlik Özal eskiden, daha sonradan DÜRÜST Parti’nin öncülüğünde Ulusçu Akıntı Partisi ile bu arada 2008’birlikte ayrımsız temel değişikliği yapıldı. Anayasa Mahkemesi tahrip etti.” diye konuştu.

Nihayetinde konunun, rastgele hukuki düzenleme yapılmadan, genel tıpkısı mutabakatla, toplumsal, politik aynı mutabakatla ülkü olmaktan çıktığını anlatan Şentop, herhangi bir düzenlemeye lüzum olmadığını, bunun benzeri tabiatıyla adalet olduğunu vurguladı.

Başı açıkça tevessül etmek amacıyla yasa, kanunuesasi gerekmediği kabil başörtülü girmek için de gerekmeyeceğinin altını çizen Şentop, bunun Kanunuesasi’ya sadık veya kanundan kaynaklanan tıpkı adalet olmadığını, Esas ötesi aynı adalet olduğunu söyledi.

Bununla ilişik tıpkı aranjman yönünde nabız belirdiyse bunun kanunla yapılmasının makul olmadığını dile getiren Şentop, bu konunun kanuna dair benzeri azadelik haline getirildiğinde, daha sonradan ayrıksı aynı kanunla yasaklanabilir ağıl getirilebileceğine dikkati çekti.

Şentop, “bu bakımdan elan güvenceli olan Kanunuesasi’daki tıpkısı düzenlemeyle teminat altına kabul etmek akilane peki. Kanaatim bu.” dedi.

” Semra Güzel, istifham önergesi verebiliyorsa, itirazda de bulunabilir, bulunmamıştır”

Milletvekillerinin devamsızlıklarıyla ilgili soru konusunda Şentop, şunları kaydetti:

“Bugün Reislik Divanı’nda konuyu değerlendirdik. İtirazlar, mazeretler ele alınıyor. Orada bunlarla ilişik henüz önceki sınırlı ara sıra mebde kararlarımız var. Bunlara güvenerek kabul edilenler var, edilmeyenler oluyor. Sonunda, süreksizlik ile ilgilendiren tespitler milletvekillerinin kendilerine gönderiliyor. Biliyorsunuz buna itiraz ika imkanları var. Süresi içerisinde manifesto edildikten sonraları.

Bir milletvekili, Semra Iyice itirazda bulunmamış. Nedeniyle onunla ilgili olan tayin, Başkanlık Divanı kararıyla Katışık Komisyon’a gönderildi. Ara Sıra arkadaşların ‘Bulunamadı’ vesaire kadar değerlendirmeleri oldu. Geri aynı soru önergesi veren tıpkı milletvekilinin, kendisine deklarasyon edilen itiraza konu olan tıpkısı yazıyla ilişkin üstelik itiraz imkanı var eylemek ki. Yani soru önergesi verebiliyorsa, itirazda üstelik bulunabilir, bulunmamıştır.”

Konuya ilişik Başkanlık Divanı’nın kararı sorulan Şentop, “Reislik Divanı tespiti ortaya koyuyor henüz sonra bunu Hak ve Anayasa Komisyonu üyelerinden oluşan Katışık Komisyon’a gönderiyor. Sonraki süreç imdi o Muhtelit Komisyonun değerlendireceği aynı proses.” açıklamasında bulundu.

Sürece ilişik tıpkısı istifham üstüne Şentop, bunun Kompozit Komisyonu’nun çalışmasına vabeste olduğunu, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilişkin uygulanan prosedürün aynısının orada uygulanacağını bildirdi.

Share: