Tarımda rekor konusunda rekor

Tarımda rekor konusunda rekor

Sivas’ta buğday ve çükündür üretiminin ardından kumpir üretiminde üstelik rekora koşuluyor

SİVAS – Sivas’ta buğday ve pancar üretiminin peşi sıra patates üretiminde da rekora koşuluyor.

Sivas’ta bu sene yaklaşık 800 bin tonluk buğday üretimiyle rekolte rekoru kırılmıştı. Kolaylıkla arkası sıra pancar üretiminde dahi 1 milyon titrem aşılarak yıpranmamış bire bir rekor kırıldı. Devam eden kumpir hasadında de rekora koşuluyor.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ yaptığı açıklamada, şeker pancarı ve buğday hasadında rekor kıyamet Sivas’ta kumpir rekoltesinde birlikte rekora koştuğunu belirtti. Çetindağ, 2021 yılında 400 bin ton olan kumpir hasadının 2022 yılında 600-650 bin titrem ümit içerisinde olduklarını belirterek, “Geçen sene 400 bin ton civarında olan kumpir hasadında bu sene 600-650 bin ton üstünde rekolte bekleniyor. Bağımlı bu tohumluk ve cipslik olarak ayrılır amma ortak verdiğimiz devir iri aynı rekolte var. Şu an kumpir hasadı devam ediyor, tıpkısı takı yok. Bu sene değer, nişane kalitesi ve rekolte itibarıyla kumpir, şeker hastalığı pancarı ve buğdayda rekora koşuldu. İnşallah 2023 yılı içerisinde aynı artağanlık bitmeme kadir” dedi.

Yeni sulama sistemleri faal oldu

Hacı Çetindağ Sivas’ta ekincilik ürünlerindeki rekolte artışında yeni sulama sistemlerinin etkili olduğunu belirtip, “Sivas tarım ve hayvancılık şehri, buğday hasadında kusursuz bire bir mahsul elde edildi. Cumhuriyet tarihinin sunu faziletli buğday rekoltesine ulaşan Sivas rekor üzerine rekor kırdı. Bunun akabinde şeker hastalığı pancarı ve kumpir hasadımız başladı. Geçen sene 750-800 bin ton civarında şeker pancarı üretirken bu yıl değişik sulama havzalarının açılmasından muhit tıpkısı milyon tonun üstünde şeker pancarı üretmeye başladık. Kalite ve ürün haddinden fazla iyicene oldu. Bunun yanı sıra kumpir hasadında birlikte Sivas esasen ayrımsız rekora koşuyor. Şu anda hasatları başladı. Sofralık kumpir, cipslik patates bunların de bizim topraklarımızda begayet merhale tıpkısı verimi var. Muhtemelen yerlerde sulamanın açılması ve baraj yapılmasından yağlık çok güzelce ayrımsız başarı oldu. Bunun beraberinde hava ve çerezlik Ayçiçek hasadında da faziletli mahsul bekliyoruz” diyerek konuştu.

2023 umut veriyor

Çetindağ açıklamasında 2023 yılının da bire bir şekilde artımlı gezmesi için çalıştıklarını kaydedip, “Demincek 2023 yılının hazırlıklarına başlandı. İnşallah hava şartları istediğimiz kabil olursa ve barajlarda su sıkıntımız olmazsa munzam değeri kazandırmaya bitmeme edeceğiz. Bu yıl bedel, nişane kalitesi ve rekolte itibarıyla kumpir şeker hastalığı pancarı ve buğdayda rekora koşuldu. İnşallah 2023 yılı içerisinde bir beklentiler devam edecek” dedi.

Share: