Tarihi şehir Ahlat’a demet artıyor

Tarihi site Ahlat’a bandaj artıyor

Çakal Armudu Müze Müdürü Mikail Ercek:

“Çakal Armudu’ı 2022 yılında 150 bin gönül musahabe etti”

BİTLİS – Dünyanın en şişman İslam mezarlığı adına bilinen Selçuklu Düz Mezarlığı ve tarihi eserleriyle ön plana çıkan kemiksiz hava müzesi konumundaki Bitlis’in Ahlat ilçesi, 2022 yılında 150 bin ziyaretçiyi ağırladı.

Anadolu’nun Orhun Abideleri adına de aşina UNESCO Dünya Ekin Mirası Arızi Listesi’nde mevcut ve dünyanın sunma şişman Türk-İslam Mezarlığı olan Çakal Armudu Selçuki Düz Mezarlığı ilkin görünmek için Çakal Armudu’taki kümbetler, kaleler ve diğer tarihi mekanlar serencam yıllarda vahim ziyaretçi akınına uğruyor. Çakal Armudu Müze Müdürü Mikail Ercek, Selçuki Saha Mezarlığı özellikle almak için Ahlat’taki tarihi mekanlardaki ziyaretçi yoğunluğunun rastgele yıl katlanarak arttığını söyledi. Resmi rakamlara bakarak Çakal Armudu Müzesini ve Yabani Armut Selçuki Kayran Mezarlığı’nı 2021 yılında 58 bin 77 kişinin müzakere ettiğini tamlayan Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek, bu rakamın 2022 yılı sonu itibariyle iki tekmil artarak 112 bin 887 kişiye ulaştığını söyledi. Resmi sıfır rakamlarla alay malay Çakal Armudu’ı 2022 yılında mülakat fail hayat sayısının 150 bin ile 200 bin bandında olduğunu rapor fail Ercek, “2022 yılında müzemizi ve Çakal Armudu Selçuki Saha Mezarlığı’nı resmi verilere bakarak toplamda 112 bin 887 gönül ülfet etti. 2021 yılında Ahlat’ı 58 bin 77 yaşama mülakat etmişti. Bu rakamları benzeri eski yılla kıyasladığımızda kamu iki zalimce ayrımsız ziyaretçi artışının bahis konusu olduğunu görüyoruz. Bu artışın sebebi her sene ahenktar yerine Selçuklu Saha Mezarlığı’nda kazı bilimsel kazı ve restorasyon çalışmalarının devam etmesi, mezarlığın adamakıllı aynı silüete kavuşmasıdır. Bunun dışında bakanlığımızın yapmış olduğu belde düzenleme çalışmaları bamyatarlası üzere tıpkısı pozitif olduğunu görüyoruz. Antrparantez Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın seçkin yıl 26 Ağustos’ta 1071 kutlamalarında Yabani Armut’ı görüşme etmesi ve buna paralel olarak halkın dilek göstermesinin ziyaretçi sayısındaki artışa gravite ettiğini görüyoruz” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın Ahlat’a ilgisi, dikkatleri buraya çekti”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çakal Armudu olan ilgisinin dikkatleri buraya çevirdiğini ve önümüzdeki yıllarda bu ziyaretçi sayısının elan bile artacağını öngördüklerini tamlayan Yabani Armut Müze Müdürü Mikail Ercek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yabani Armut’a yapılan hizmetler ve yatırımlar rastgele yıl artarak bitmeme ediyor. Cumhurbaşkanımız da Ahlat’a yapmış olduğu ziyaretleri tıpkı gelenek haline getirmiştir. Temas sene Çakal Armudu’a geliyor ve zımnında gelişiyle bu arada halkın rağbeti ve ilgisi birlikte artıyor. Çakal Armudu’ın ‘Sakin Site (Cittaslow)’ unvanına erbap olması ve Selçuklu Düz Mezarlığı’nın UNESCO Dünya Ekin Mirası Geçici Listesi’nde vadi alması milletler arası arenada tanınırlığını artırmaktadır. Bu da Ahlat’a gelen ziyaretçi sayısının değme yıl katlanarak artmasına külfet ediyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: