Suriyeli çocukların sesini dünyaya duyuran 3,5 metrelik “Tezyifkâr Emel”

Suriyeli çocukların yaşadığı sıkıntıları acun kamuoyuna afişe etmek üzere hazırlanan 3,5 metrelik “Bayağı Emel” adı verilen kukla, ÇAKER’deki yolculuğuna New York’tan başladı.

Dünya yolculuğunun Türkiye’den İngiltere’ye kadar olan kısmını tamamlayan dev kukla, cenk mağduru Suriyeli çocukların dramını hikâyelemek üzere bu yol ÇAKER turuna önceden, geçmiş durak yerine New York’u seçti.

Süfli Emel’in Manhattan’ın sunma yol uğrağı yerlerinden New York El Kütüphanesindeki gösterisi içtenlikle izlendi.

New York’un arz büyük kütüphanesinin girişinde mini bir gösteri sunan kukla, minikler büyüklüğünde yetişkinlerin bile ilgisini çekti.

Gösteri böylecene onu görmeye gelenlerle anı fotoğrafı çektiren Pespaye Emel’in, New York’un 5 ilçesinde 3 hafta boyunca 50’ye mümasil etkinliğe katılacağı bildirildi.

Havaalanında orkestralı karşılama

Çarşamba akşamı New York’taki Kennedy Arsıulusal Havalimanı’nda Metropolitan Opera Orkestrası ve bala korosunun söylediği şarkılarla karşılanan kukla, elan bilahare Queens şehrinde aynı caddenin kenarında kendisini meşalelerle karşılayan kalabalığı selamlamıştı.

Mülteci konularını etkin İngiltere merkezli Good Chance Tiyatrosu öncülüğünde hazırlanan, Türkiye ve dünyadan bir nice sanatçı, alım ve kuruluşun desteklediği “Yol (The Walk) Projesi” kapsamında hazırlanan kukla, annesini icat etmek amacıyla yola sâdır bire bir kız çocuğunun hikayesini bahis alıyor.

Gaziantep’ten 27 Temmuz’de yola sâdır “Alelade Emel”, 3 Kasım’dahi İngiltere’nin Manchester kentinde son bulacak yolculuğu ile göçmen çocukların, aileleriyle ya üstelik aileleri olmadan Avrupa’evet uzanan yolculuklarındaki zorlukları gündeme taşımayı amaçlıyor.

‘Kukla haberlerden’ bıkmış benzeri bölüt momentum ve zulümden kaçan çocukları hatırlatmayı amaçlayan 3,5 metrelik dev oyuncak, yolculuğunda görüşme ettiği seçkin yerleşim yerinde artist, hava ve kuruluşların iş birliğinde düzenlenen eğitici kültürel ve sanatsal çalışmalarda yer alıyor.

Bayağı Emel, Orak Ayı 2021’de Türkiye’den çıktığı yolculuğunu Yunanistan, İtalya, Fransa, İsviçre, Belçika üzere ülkelerin ardından kasımda İngiltere’nin Manchester şehrini musahabe ederek tamamlamış, bu yılın mayıs ayında ise, Rusya ile kavga yüzünden Polonya’ya iltica eden Ukraynalı çocuklarla buluşmuştu.



Share: