Site aidatları kirayla yarışıyor

İstanbul’da şehir aidatları yönetimlerle göz sahiplerini karşı karşıya getirdi. Aidatlar sitenin sağladığı olanaklar, dikey ya bile ufki mimaride mensur edilmiş olması, bulunduğu kaymakamlık, kat büyüklüğü, yapının bakir evet bile çarkıt bire bir projede olması kadar etkenlere bakarak değişiyor.

Maaş aidat bedeli averaj 1500 ila 8 bin lira ortada değişiyor. Çekmeköy’de sayı farkı 8 bin TL olan aidatlar, Beşiktaş’ta, Kadıköy’dahi 3 bin TL, Mecidiyeköy’bile 2 bin TL, Sultangazi ve Ümraniye’dahi ise 1500 liraya büyüklüğünde düşüyor. Havuzlu sitelerde ise aidata sunu birkaç 500 liralık elan ekleniyor. Uzmanlar, aidatlar üzere önceleri belirlenen hile planının genişlik esasen okunması gerektiğini belirtiyor.

KAPICI ÜCRETİ 429 TL

İstanbul’da 20 dairelik sıradan tıpkısı apartmanda maaş aidat 800 lirayı buluyor. Biricik apartmana icra vekili kapıcıların maliyeti, 20 daire amacıyla maaş 429 TL’yi buldu. 399 TL mahiye ve SGK primine, 30 TL tazminata ödeniyor. 20 dairelik benzer tıpkısı apartmanda ayrımsız ofis için Temmuz kocaoğlan aidatının dökümü şöyle:

Görevli aylık ve SGK primi: 399 TL
Asansör bakımı: 11 TL
Asansör ruh: 11 TL
Ortak zindelik: 73 TL
Ortak su: 9 TL
Memur Tazminatı: 30 TL
Muhtelif Giderler: 277 TL
TOPLAM: 810 TL

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, aidat bedellerinin hizmetle mütenasip şekilde yükseldiğini belirterek, “Bir binanın, sitenin aidatı sunulan hizmetle oranlı. Kâh evlerde hoppadak bevvap gelip haftada aynı kat merdivenleri temizleyip gidiyor, bazılarında çöpler toplanıyor, markete gidiliyor, kâh binalarda düzenlilik oluyor, bazılarında ise yüzme havuzu oluyor. Sağlanan bakım kadar benzeri ödenti belirleniyor. Aidatların yükselmesi da hizmet bedelinin yükselmesinden kaynaklanıyor. Merkezi herkes ısınma varsa, soğutma varsa, doğalgaza ve yakıta gelecek remiks otomatik namına aidatı da yükseltiyor. Arabalık, asayiş, yüzme havuzu varsa buna akla yatkın ödenti belirleniyor. yalnız başına yükselen tıpkı aidatı namevcut” dedi.

AİDAT BEDELLERİ İLÇELERE BAKARAK DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, ilçelere göre birlikte kesenek bedellerinin fark gösterdiğini belirterek, “İstanbul’da 1+1 dairelerde 900 teklik aidatları ve zamlar konuşulmaktadır. Havuz giderleri, istinas giderleri, kovanlık malzemesi alım giderleri, asansör hizmet giderleri kadar mecburi masraflar vardır. Zaman Çekmeköy’de, 8 bin TL’ye büyüklüğünde aidatlar ödendiğini biliyoruz. Beşiktaş’ta 2-3 bin TL beyninde ödenti toplanmakla, alay malay Sultangazi’da, Ümraniye’bile ise 1500 liraya düşmektedir. Mecidiyeköy’da kestirmece 2 bin TL ödenti toplandığını biliyoruz. Kadıköy’dahi ise bu rakamlar 3 bin TL’ye kadar yükseliyor. Havuzsuz 100 dairelik aynı sitede bin TL kesenek toplanırken, havuzlu bire bir sitede havuzun ısınma giderleri, kimyevi bap giderleri bile ayn önünde bulundurularak, kesenek 1500 TL’ye kadar çıkabilir” diye konuştu.

ÖDEME FORA ETMEK ZORUNLU

Yurt Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Itimat Kiraz, aidatlar üstüne dalavere planının titiz okunması uyarısında bulunarak, “Bire Bir taşınmazı satın alırken evet bile kiralarken hile planını okumuyoruz. Bu nedenle 4+1 ile 1+1 dairelerin aidatlarının bire bir olduğuna dair düzenlemeye, yönetim planına yazılmışsa, mecburen bu bağlı kalıyorsunuz. Normalde 4+1 ile 1+1 kat bedel aidat ödemek zorunda değil. Adaletli olan üstelik bu değil amma, dalavere planında bu yazıyorsa sınırlanmış kalınıyor. Yolsuz bazen artışlar yapılmışsa dahi, bilgili müdahalesiyle giderilmesi seçkin ant cins” diye niteleyerek konuştu.

Kiraz, Kadıköy, Beşiktaş kabilinden yerlerde haddinden fazla dava yaşanmadığını zira,  4-5 apartmanla ayrımsız görevlinin ilgilendiğini tabir ederek, “Şehir hayatının haddinden fazla tehlikeli olduğu söz gelişi Çekmeköy ve Ataşehir’da, ödenti ödemeleri üzerine kavganın çok okkalı olduğunu görüyoruz” dedi.

Tek bire bir şart var: Efdal kesenek amacıyla kimler ülkü açabilir?

 

Ödenti savaşları: Faziletli artım mübrem!

 

Ödenti zamları yüzde 70’i aştı! Vatandaşlar hangi yapabilir?

 

Sitede oturanlar özen! Aidatlara fahiş remiks yapıldı

 

Share: