Şırnak’ta azamet desteğiyle aşılanan fıstık ve ceviz ağaçları üreticiye sağlık olacak

Şırnak’ta ürün alınamayan ve yüzde 75 fehamet desteğiyle aşılama yapılan 21 bir 879 fıstık ve ceviz ağacı üreticiye düş oldu.

???????Tarım Bakanlığınca hayata geçirilen, “Koz Bahçelerinde Zümre Tağyir” ile “Antep Fıstığı Ağaçlarının Aşılanarak Üretime Kazandırılması” projeleri kapsamında üreticilere verim alınamayan ağaçlara aşılama yapılması için yüzde 75 teberru bindi sağlandı.

Destekten faydalanan Şırnaklı üreticilerin girişimiyle 20 bini fıstık, 1879’u koz doğmak amacıyla toplam 21 bin 879 ağaç ve amut aşılandı.

Yapılan incelemede ongun ve fidanlarda aşıların yüzdelik 90 tuttuğu belirleme edildi.

“Bu projeler çiftçilere umut oldu”

Üreticilerden Abdurrahman Acar, AA muhabirine, elan önceki diktiği koz ağaçlarından im alamayınca bindi amacıyla Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğüne başvurduğunu, devletin yüzde 75 bağış desteğiyle yapılan aşılamanın tuttuğunu, haddinden fazla ongun sonuçlar almayı beklediğini söyledi.

Bölgenin kullanılmamış ve yarar topraklara topluluk olduğunu dile getiren Enerjik, “Şırnak fıstığa çok makul benzeri alan. Projeler ve olanaklardan faydalanıyoruz. Bu projeler biz çiftçilere düş oldu. Olanakların artmasıyla elan fazla üretim yapılacağına inanıyorum. Bakanlığa çiftçilere verdikleri desteklerden periferi teşekkür ediyoruz.” dedi.

“İstiyoruz ki Şırnaklı vatandaşlar burada fıstık yetiştirsin”

Toptepe köyünde fıstık üreticisi Ömer Babat da 45 dönüm arazide istihsal yaptığını, ilkah fethetmek amacıyla çap desteğinden faydalandığını belirtti.

Kendilerine verilen destekten mutlu olduklarını anlatım eden Babat, “Bir Nice çiftçinin arazisi var amma imkanı olmadığı üzere ekemiyor. İstiyoruz kim Şırnaklı vatandaşlar burada fıstık yetiştirsin. Boş arazilerin tarımla değerlendirilmesini istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının bundan sonra üstelik desteklerini bekliyoruz.” dedi.

“Bu ağaçları hem il hem de devlet ekonomisine kazandırmış olduk”

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Nebati Istihsal ve Nebat Sağlığı Ofis Müdürü Altan Altan da memleket genelinde zirai kalkınmayı tezyit etmek istediklerini belirtti.

Altan, Ekincilik ve Orman Bakanlığınca muteber projelerle ait vadi denetimleri yaptıklarını anlatarak, ülke amacıyla yetişkin olan konunun meyveciliğin ve sebzeciliğin geliştirilmesi olduğunu tabir etti.

Bu alanların ilin birlikte kalkınmasını sağlayacak unsurlar olduğunu dile getiren Altan, şunları kaydetti:

“Meyvecilikte bu yıl ilkah projesini uyguladık. Bu projeyi yaparken hem meydan hem üstelik maharet personelimizin gözlemleri enerjik oldu. Vatandaşların daha önceki yetiştirdiği ve verimsizleşen koz ve Antep fıstığında üretimi bırakmak üzere proje geliştirdik. İlimizde toplam 1879 ağacı aşılama yaparak üretime kazandırdık. Farklı aynı laf ise fıstıkçılık. Fıstık bölgenin kaderini değiştirebilecek tıpkısı işaret. Hoppadak ilimiz amacıyla değil umum bölgemiz amacıyla muhteşem tıpkısı yapıt. Bu bağlamda henüz önce vatandaşlar aracılığıyla test edilen bahçeler var. Koz ve fıstıkta ağaç ve fidanları aşılama yaparak üretime kazandırmış olduk. Bu ağaçları hem ülke hem de büyüklük ekonomisine kazandırdık.”



Share: