Şırnak’ta 100 yıllık damda kadın gelecek geleneği yaşatılıyor

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yüzyıllık düğün geleneği yaşatılıyor. Kadın cet evinden yürütülerek damadın evine getiriliyor, gelecek ise damda oluyor.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 100 almanak dernek geleneği yaşatılıyor. 2 dönüş süren düğünlerde gelini damda istikbal geleneği devam ediyor. İlçeye sadık Ulvi Çavuş Mahallesinde İbrahim Olaş ve Nejbir Olaş düğününde renkli görüntüler ortaya daha çok. Detaylı halay kuyruklarının oluştuğu düğünde 20 koç kesildi. El düğününde kadın ahiz vakti gelince gelin yürütülerek şarkılar eşliğinde damadın evine getiriliyor bu sırada eloğlu ise sağdıç ve akrabaları marifetiyle damda karşılanıyor. Gelin kapıya getirilince güveyi damda şeker ve dünyalık atarak aldatıcı geldin diyor. Bu 100 almanak dernek geleneğinin yanı sıra güveyi dernek başlamadan düğün alanında ise yülüme edilerek akrabaları tarafından sıklet takılıyor.

Düğünün ikinci günü ise mevrut misafirler hem damada hem bile geline gravite takıyor. Temas düğünde ortalama 200 bin liralık ve eğin servet yahut takı takılıyor. Dernek geleneği unutulmasın diye niteleyerek seçkin düğünde bu gelenekler yaşatılıyor. Damadın amcası Abdulkerim Olaş, “Zaman yeğenimin düğünü, gelini Van’dan getirdik. Bizim eve bırakmıştık. Damadın evine götürülünce bilgisiz gidip geliyoruz. Damda istikbal geleneği yıllardır dedelerimizden kalma bir gelenek bizde yaşatıyoruz. Değme düğünde bu gelenekler var. Düğünümüz iki zaman sürüyor. Birinci dönem kına ikinci zaman ise elkızı alma ve baskı yakışmamış oluyor. Düğünümüze teşriflerinden yağlık herkese çok teşekkürname ederim” dedi. – ŞIRNAK

Share: