Şiddetli çeki “kırık ihtisas”, şiddetli şenlik “mutlu duygu” sendromuna sebep tür

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tababet Fakültesi Kardiyoloji Asıl Bilgi Dalı Başkanı Doç. Dr. Servet Altay, sivri üzüntü ve stresin “fay ruh”, aşırı sevincin “bahtiyar kalp” sendromuna başkaca ihtisas krizine hastalık olabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Altay, AA muhabirine, okkalı tartı ya de stresle oluşan kalp rahatsızlığına “kırık önsezi”, müfrit bayram ve mutluluk çabucak oluşana ise “bahtiyar ihtisas” sendromu denildiğini belirtti.

Tababet literatüründe “takotsubo kardiyomiyapatisi” olarak bilinen kırık duygu sendromunun kalın görüldüğünü dile getiren Altay, “Rappadak gelişen aheste stres, üzüntü ve ateş malumat üzere durumlarda parçalanmamış sebebi bilinmese üstelik vücutta salgılanan değişik maddelere sınırlı kendisine arızi önsezi yetmezliği ve ruh krizleri tablosu ortaya çıkıyor. Bu tabela bizi üstelik haddinden fazla şaşırtıyor. Hastanın tahlil ve elektrokardiyografisine baktığımızda ağırbaşlı kalp aksesi bulguları görüyoruz.” dedi.

Altay, bu durumdaki hastaları aceleci şekilde anjiyoya aldıklarını ve müdahale edildiğini söyledi. Anjiyoya alınan hastaların damarlarının örtüsüz çıktığını belirten Altay, şöyle bitmeme etti:

“Aslına bakarsanız ağır bulut, yoğun çığlık önsezi durumunun yaptığı geçici tıpkısı levha. Hastanın kalbinin bağırsak kısmına ayrımsız görüntüleme yaptığımızda alışılagelen kasılması gereken kalbin tıpkısı bölgesinin balonlaştığını görüyoruz. His genişlik düzenlenmesi ve akıllıca tedaviyle rahatsız toparlayabiliyor ancak bu akut tabloda tedavi alınmazsa apansızın gelişen ritim bozukluklarıyla züğürt kayıpları olabiliyor.”

“Hissiyat dozunda yaşanmalı”

Altay, sıkıntı kaynaklı kalp rahatsızlığının yanı sıra alçak bahtiyarlık duygu yerinde üstelik “mutlu kalp sendromu”nun görülebildiğine ilgi çekti.

Bir sınavı çekmek, teferruatlı süredir aksiyon arayan birinin işe girmesi üzere olumlu bir tabloda kişilerin “mutlu duygu sendromu”na sınırlanmış ruh rahatsızlığı yaşayabildiğine değinen Altay, “Mutlu önsezi sendromu fay duygu sendromundaki gibi tıpkı tabela, yine aynı ciddi his durumu. Bunun yaptığı yıldızı dişi rahatlama sonrası eğreti ihtisas yetersizlikleri oluşabiliyor.” dedi.

Altay, gelişigüzel duygunun dozunda yaşanması gerektiğini belirterek, bedaheten durumlardan kaçınılması tavsiyesinde bulundu.

Kırık ruh ve bahtiyar his sendromlarının çoğunlukla kadınlarda gözüktüğünü anlatan Altay, şunları kaydetti:

“Bu ahval aslında seçme duyguyu dozunda gitmek gerektiğini bize gösteriyor. İlginç olan bunların yüzdelik 90’ı kadınlarda. Birey durumları henüz alçak faal kadınlarda görülüyor. Ekseriyetle üstelik 50-55 yaşların üstü postmenopozal kadınlarda bu tablo oluyor. O nedenle bu kişilerde aynı vukuf verilecek ise haddinden fazla elan dikkatli hazırlanmak geçişsiz. Bu olumlu evet birlikte aksi birinde bağır ağrısı, soluk darlığı ve hafakan kabilinden tıpkı şikayet olduğunda önemsemek gerekir. Altında hakeza tıpkı tabela ortaya çıkabileceğini bilmemiz gerekiyor.”



Share: