Siber saldırıda bakir garaz limanlar

Son 5 yılda ise bahir taşımacılığı sektörünün önde mevrut firmalarından çoğu siber saldırıya uğradı. 2020’den beri bahir yolu taşımacılığına yapılan siber saldırılar yüzdelik 400 arttı. Trt Haber’den Naz İrem Üstündağ’ın aktardığına göre şu anda uluslararası sularda 50 bin civarında sefine bulunduğu akseptans edilirse, mehabetli sayıda liman ve sefine siber geveze riski altında.

Siber atılım denince akla Antwerp Limanı geldi

Avrupa’nın en büyük ikinci konteyner limanı olan Belçika’daki Antwerp Limanı’nın 2010’lu yıllarda uzun uzun tıpkı müddet konteyner arzını taharri edebilen siber korsanların etkisinde kalması gündemden düşmemişti. Liman yetkililerinin hesapları ve taşımalık şirketlerinin sistemleri oltalama saldırıları ve dokuncalı yazılımlar aracılığıyla eroin kaçakçıları eliyle ele geçirilmişti. İki yıl boyunca devam fail saldırılar sonucu taşımalık tasdik yerleri ve tarihleri değiştirilmişti. Saldırılar sonucu vakit kaybetmeden liman değil uluslararası tecim de zarara uğramıştı.

Siber saldırıya cebin şüphesiz tılsım almalı?

Gemilere yapılacak siber saldırılar, sadece gemiyi değil, geminin işletmesini, pres ile iş birliği içerisinde mevcut limanları, tedarikçilerini eşzamanlı etkiliyor. Bu bile adisyon edildiğinden şümullü tıpkı zarara el açıyor.

Yaşanacak saldırılar sonucunda bahir trafiği damarı bozuk etkileneceği kabil işletmeler birlikte az çok iki canlı ekonomik kayıplar verebilir. Uzmanlar denizcilik alanında siber saldırıların önlenebilmesi için beğenilen ağların konfigürasyonu, ağlara ve sistemlere ulaşım kontrolünün sağlanmasını öneriyor. Siber olaylara alın dayanım seçmek üzere eğitim bilimi ve farkındalık, yazılım bakımı, açıktan ve domestik ulaşım, muvasala ayrıcalıkları, taşınabilir akıl kullanımı üzere prosedürel esirgeme önlemlerinin birlikte alınması berenarı makro.

Fas’ta siber düzenlilik ameliyat merkezi kuruldu

Ukrayna tarihin geçmiş siber savaşını yaşıyor

Rusya’ya “siber cıvıl cıvıl” teklifi

Biden: Rusya’nın siber saldırılarını püskürteceğiz

ESIR bankalarında Rusya’dan siber ofans endişesi

Şişli Belediyesi’ne siber hücum

Share: