Serencam zaman haberi | İçişleri Bakanı Soylu, maden ve terörle mücadeleye yönelik çalışmaları anlattı Açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, metal trafiği rotasının, Türkiye’deki yakalanmaların çokluğu, dağıtım kanalları ve “Baron” denilen satıcılara alın oluşturulan baskıyla güneye akıllıca kaydığını belirtti.

Vekil Soylu, TRT1’de yayımlanan “Alişan ile Hayata Gülümse” programında, Türkiye’de metal ve terörle mücadeleye yönelik ölçülü çalışmalara ait hikmet verdi.

Türkiye’bile doğrudan olarak uyuşturucudan ölen insan sayısının 2017’de 941’e çıktığını, Avrupa ve ABD’üstelik rakamların bunun 8-10 tiran, kâh ülkelerde ise 20 gâvur olduğunu aktaran Soylu, bu yükselişin peşi sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde uyuşturucuyla mücadele üzere ciddi tasrif oluşturduklarını ve bir nice aşama attıklarını dile getirdi.

Yeşilay’ın çalışmalarını artırdıklarını, Narkotim’leri 81 ile yaydıklarını, Narkotiği ayrı bir birim haline getirdiklerini belirten Soylu, hayata geçirdikleri Narkolog Projesi’yle yakalanan maden satıcıları ve kullanıcılarına verdikleri formla profillerini ve onları bap kullanmaya iten sebepleri belirlemeye müteveccih iş yaptıklarını söyledi.

Soylu, üniversitelerle iş birliği içerisinde 62 ilde kanalizasyonlardan atılan madde örneği aldıklarını, ne ilde hangi tuhaf maden madde kullanıldığına ait araştırı yaptıklarını ve hangi maddelerin kullanımında artma olduğunu ortaya koyduklarını anlattı.

Uyuşturucu satıcılığının ihbar edildiği, uyuşturucunun arzla mücadelesi ve insanlarla buluşmasını engellemeye çalışan ayrımsız ihbar hattı kurduklarından bahseden Soylu, illeri 42, ilçeleri 32 kriterle izlemeye başladıklarını ve iller ile ilçelerin uyuşturucu risklerini raporlarla ortaya koyduklarını söyledi.

Bakan Soylu, bu çalışmalar sonucunda geldikleri noktada 941 olan uyuşturucuya aracısız ilişkin ölümlerin 2021 yılı sonu itibarıyla 270’e düştüğünü hatırlattı.

Türkiye’birlikte esrar satışı ve kullanımı dolayısıyla mapushane cezası alanların sayısı 15 Temmuz 2016’da 35 bin iken, şu anda sayının 115 binin konusunda çıktığını belirten Aristokrat, “Eğer Türkiye, devletin bilcümle birimleriyle bu mücadeleyi ortaya koymamış olsaydı bugün Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı durumla karşı karşıya kalırdı. Avrupa ülkelerinde uyuşturucudan ölüm milyonda 28’dir. Bizde ise milyonda 3,7-3,8. Yani bizde neredeyse onların onda biri. Gine Avrupa ülkelerinde hayatında bir öğün uyuşturucuyu kullanan bu orandadır, yüzde 28. Bizim yer balaban avantajımız hayatında aynı kez metal kullananlar yüzde 3,1, 2019-2020 ölçümlerimiz. Yani tığ gene onların 10’dahi biri kadarız. Avrupa Birliği ortalamasını söylüyorum.” diye konuştu.

“En iri başarı rotasını tahavvül etmek”

Türkiye’nin uyuşturucuyla topyekun bir savaşım içre olduğunu vurgulayan Aristokrat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize eskiden doğudan giren uyuşturucuların yüzde 75’i batıda yakalanırdı. Temsil İstanbul, Kocaeli, İzmir, Sakarya, Bolu, buralarda yakalanırdı. 15 Orak Ayı’dan sonradan Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu konseptle uyuşturucunun yüzdelik 74-75’ini Türkiye’ye girer girmez imdi 3 vilayette yakalıyoruz: Hakkari, Van, Dert. Aslında uyuşturucunun sadece Türkiye’birlikte nerede kullanıldığı, içildiği, yapıldığı değil, ayrımsız zamanda Türkiye’ye girişini çalmak. Sunu iri sükse tabii rotasını dönmek. Türkiye’nin, uyuşturucu sevkiyatında doğudaki bu engeli pekâlâ bir sonuç doğurdu? Rotayı değiştirdi. Uyuşturucunun bizim çevremizde 3 rotası var. Şimal rotası, yani Rusya’nın üzerinden güzeşte rota. Tıpkı rota Balkan rotası dediğimiz bizim üzerimizden gelip Balkanlar’dan revan bire bir rota. Aynı üstelik Akdeniz rotası dediğimiz üçüncü bir rota var. Söz Gelişi, 2019’bile 14-15 titrem, 2020 ve 2021’de 20-22 ton beyaz yakaladık. Şu temel kadar (2022 yılı) yakaladığımız beyaz miktarı 7-7,5 ton. Zira rotanın makro bir bölümü Akdeniz üzerinden İspanya, İtalya, bambaşka ülkelere gidiyor. Daha Çok eroin yakalamaları geçen yıllardan daha aşkın bu yıl dahi Akdeniz rotasında olmaya başladı. Ortaya koyduğumuz yük, Türkiye içerisindeki yakalanmaların çokluğu, hele dağıtım kanallarına ve ‘Baron’ dediğimiz satıcılara oluşturulan kalın, rotayı daha artış güneye doğru aktardı.”

İçişleri Bakanı Soylu, “Bizim aynı tahminimiz daha var Ukrayna-Rusya Savaşı’ndaki ihtilat yerini az buçuk elan stabilizasyona alırsa diri ayrımsız rota üstelik oradan olmaya başlayacak. Cenk sonrası orada şipşak haddinden fazla dramatik bir uyuşturucu rotası hareketlenmesi söz konusu olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’üstelik 2020’dahi uyuşturucuya tevessül yaşının averaj 20,2 iken, 2021’üstelik bunun 21,2 olduğunu nâkil Soylu, mızrap kullananların umumi profillerine ilgili verileri paylaştı.

Yer İyi Uyuşturucu Polisi Asıl Projesi’yle 1 milyon anneye ulaştıklarını ve eğitim bilimi verdiklerini, uyuşturucuyla mücadele için oluşturdukları UYUMA aplikasyonuna 46 bin 668 ihbar geldiğini kaydeden Aristokrat, başlattıkları Kökünü Kurutma Operasyonları ile sair uyuşturucuyla savaşım operasyonlarına ilgilendiren dahi bilgelik vererek, uyuşturucuyla mücadelede 360 derecelik aynı mesai uyguladıklarını belirtti.

Aristokrat, iki oğlunu uyuşturucu bağımlılığından kurtaran anneyle buluştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iki oğlunu esrar bağımlılığından kurtaran ve sonrasında uyuşturucuyla mücadele amacıyla Kırıkkale’bile dernek kuran Banu Doğan ve oğlu Ahmet Doğan’la faal yayında ayrımsız araya geldi.

Doğan ve iki oğlunun mızrap bağımlılığıyla mücadelesine ait hikayelerini anlatan videonun gösterilmesinin ardından Soylu, “Banu Bayan iri bir mücadele ortaya koydu. Eroin kullanan çocukların anneleri, aileleri esasta bu meselenin yeryüzü hazin çıplaklığıyla kırıcı taraflarıyla cebin karşıyalar. Kimi Zaman toplumdan tecrit ediliyorlar. Banu Eş, Türkiye’da Banu Hanım kadar anneler, büyük bire bir savaş veriyorlar. Evlatlarını yetmek amacıyla verdikleri savaş hem cesur hem satı hem da bütün bu mızrap satıcıları ve dünyadaki esrar kartellerine cebin sunulan ayrımsız savaş. Maden rehabilitasyonun tabii ki hekim büyüklüğünde, kullanıp bırakan kişinin annesi vasıtasıyla birlikte yapılabileceğinin sunu fena hâlde örneklerini ortaya koyuyorlar. Minnettarız.” ifadelerini kullandı.

Banu Doğan de uyuşturucuyla mücadele için verdiği bindi dolayısıyla Bakan Aristokrat’ya teşekkürname ederek, ailelerin eroin konusunda bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Soylu, programın sunucusu Alişan Tektaş ile uyuşturucu terbiye tırı Narkotır’ı de ziyaret ederek, burada sunulan eğitimlere ilişkin Narkotik büroda vazifeli polislerden bilgi aldı.

Terörle savaşım başarısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Alişan Tektaş’ın martir Eren Bülbül ile şehit uzatmalı çavuş Ahmet Baş’ın ailelerine yaptığı ziyarete ilgili videoların gösterilmesi ve terörle mücadelede gelinen son noktanın sorulması konusunda, “Aslında biz terörle mücadelede, dünyanın, yani çevremizdeki müttefikliğe mail diyerek gördüklerimizin yıldırı örgütlerini desteklemelerine karşın hakeza ayrımsız noktaya gelebileceğimizi düşünmüyorduk. Bu Türkiye’nin istikrarından kaynaklanıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Soylu, bu başarıda Reisicumhur Erdoğan’ın terörle mücadelede esbak dönemde Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı saldırıları ve ülkeyi kırılgan kuzuluk getiren süreçleri iyi analiz etmesinin, etraflı vadeli tıpkısı politikayla Türkiye’nin doğusu ile batısının gelişmişlikte ve kalkınmada birbirine denk ağıl getirilmesinin iri önemi olduğunu belirtti.

Türkiye’nin içre 120’nin altında terörist kaldığını nâkil Soylu, şöyle konuştu:

“Tabiatıyla bu sene dışarıdan 52-53 yıldırıcı geldi. Çünkü yıldırı örgütünün hem İran hem Irak marifetiyle aktarımları var. Örneğin bu sene nakil sıfır yegane hatlardan benzeri tanesi Hatay hattıdır. Nereden mevrut, alarga gelmiş, paramotorla gelmiş amma başka taraflardan temsil Nusaybin’den, Kızıltepe’den, İran marifetiyle Türkiye’ye o edisyon koşullarda bulunan coğrafyalardan geçmeye çalışıyorlar. Terör örgütlerinin sıkıştığı vilayetler Şırnak, Van, Mardin ve Ağrı. 4 parça çizi vilayetine sıkışmış. Ağırbaşlılık kendisine bunların koskocaman ayrımsız bölümü 90 kadarı bu 4 vilayette. Dümbelek kalanı Bitlis, Diyarbakır ve çokça birkaç benzeri kısmı Siirt. Tunceli’birlikte, Diyarbakır’de var. Tunceli’dahi dahi 5 terörist kaldı.”

Vekil Soylu, bir taraftan mutluluk içre yıldırı örgütlerinin istismar ettiği alanları kalkınma ve gelişmeyle daralttıklarını, bire bir taraftan da profesyonelleşme ve teknolojik gelişmeyle defans sanayisini yüzdelik 20’lerden yüzde 80’lere çıkardıklarını, terörün finansmanını kestiklerini ve topyekun bire bir düzentileme gerçekleştirdiklerini anlattı.

Share: