Sentetik zeka ile tasarlanmış önce Kovid-19 ilacının klinik denemeleri başladı

Sentetik zeka ile tasarlanıp geliştirilen önce yeni nev koronavirüs (Kovid-19) ilacının insanlar üzerindeki klinik denemelerine başlandığı duyuruldu.

Merkezi Hong Kong’da mevcut Insilico Medicine, ISM3312 terapötik ürününün, klinik denemeler öncesi çalışmalarında akciğerlerdeki viral yükü ve iltihabı “oylumlu ölçüde azalttığının” saptandığını bildirdi.

Kanadalı bilim insanı Dr. Alex Zhavoronkov yaptığı açıklamada kurucusu ve kayırıcı yöneticisi olduğu şirketin merhem üzerine yapay zeka ile icraat yaptığını belirterek, “Yaratıcı bileşimli zeka, eş gelişiminin seçme alanını dönüştürüyor. Üretken bileşimli zeka kullanılarak üretilen ikinci hoşur molekül terapötik ilacımızın artık insan klinik denemelerine girdiğini, sezinleme ve ihya döngüsünü yorumlamak üzere haddinden fazla açık az buçuk çizelgesinde olduğunu duyurmaktan son derece mutluyuz.” dedi.

Zhavoronkov, şimdiye büyüklüğünde ilk defa bireşimli zeka ile tasarlanmış tıpkısı Kovid-19 ilacının klinik denemelerine başlandığına belen ederek, ISM3312 terapötik ürününün, insanlar üzerindeki klinik denemelerinin Çin’de başlayacağını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada dahi ilacın, virüsteki proteazlar adına aşina enzimleri idraksiz dönüşümsüz bağlayıp inhibe ederek çalıştığı ve hedeflediği proteazın bile SARS-CoV-2 virüsünde kâin anne proteaz olan 3CLpro kendisine adlandırıldığı belirtildi.

Açıklamada ISM3312’nin hedeflediğine analog proteazların tamlık koronavirüslerde bulunduğu, bunun de ilacın yalnızca SARS-CoV-2’nin mevcut ve gelecekteki varyantlarını değil, özge koronavirüsleri da hedeflemede etkili olabileceği anlamına geldiği anlatım edildi.

Share: