Sefirikebir Bodnar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikna gücü yardımıyla tahıl anlaşmasına dönüldüğünü söyledi

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın oynadığı azamet ve kandırma gücü sebebiyle tahıl anlaşmasına dönüldüğünü söyledi.

Büyükelçi Bodnar, AA muhabirine, tahıl anlaşması özellikle oluşmak üzere gündeme ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Hububat koridoru anlaşmasının dünya amacıyla önemine değinen Bodnar, Ukrayna tahılının 400 milyondan çok insana ulaştığını belirtti.

Bodnar, Türkiye ve Ukrayna’nın mesul ortaklar olduğunu, iki ülkenin insanların iyiliği için çalıştığını ifade ederek, hububat koridorunun Ukrayna’nın dünya ile bağlantısını sağlamasına üstelik imkân tanıdığını vurguladı.

Ukrayna’nın güvenli gıda sıkıntısı çeken ülkelere 50 bin titrem tahıl mevhibe ettiğini anlatan Bodnar, ayrıksı ülkelere gönderilen tahılların da işlenerek un veya makarna gibi ürünlere dönüştürüldüğü ve gıda riski haiz ülkelerin pazarlarına ulaştırıldığı bilgisini paylaştı.

Bodnar, Ukrayna’nın Afrika özellikle başlamak için ülkü yaşanan ülkelerdeki azık güvenliğinin sağlanması ve açlık yaşanmaması için çalıştığının, bunun de ülkesinin dünyaya cebin sorumluluklardan biri olduğunun altını çizdi.

“Türkiye, tahıl anlaşmasının gerçekleşmesini sağladı”

Türkiye’nin hububat koridoru anlaşmasında oynadığı role meni fail Bodnar, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin rolü çokça balaban. Gerçekte kilit ortak ve kilit talih kendisine (Türkiye), bu anlaşmanın gerçekleşmesini sağladı. Hatırlarsanız bu girişim, nisanda Konfedere Milel (BM) Umumi Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı konuşmadan sonra Büyüklük Başkanımız Volodimir Zelenskiy aracılığıyla başlatılmıştı.

Rusya ve BM ile görüşmelerden akıbet çıkmadı. Ne antlaşma kim Türkiye karışma oldu, Izzet Başkanımız, Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’dan talepte bulundu, ülkelerimiz (Ukrayna ve Türkiye) arasındaki hamaset ve ongun diyalog, antrparantez Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Heybet Başkanı Vladimir Putin arasındaki bildirişim yardımıyla bu kavil hayata geçti.”

Bodnar, bu anlaşmanın parçalanmamış dünyaya bakım ettiğini, bilcümle bölgenin yararına olduğunu vurgulayarak, bilcümle ülkelerin tahıl koridoru anlaşmasının yürürlüğe girmesi üzere gösterdiği çabalardan muhit Türkiye’ye gönül borçlusu olduğuna dikkati çekti.

Rusya’nın eylülün sonundan itibaren bahis konusu anlaşmayı engellemeye çalıştığını tamlayan Bodnar, şöyle devam etti:

“İlk yerine ‘bize rastgele yarar sağlamıyor kabilinden’ siyasi yerine emretmeye başladılar. İkincisi, resmi kendisine denet prosedürlerini uzatmaya başladılar ve bir nice sefine, teftişlerden görevlendirmek ve aut pazarlara müracaat etmek için eyyam başkaca haftalarca sıraya girdi. Böylelikle ortaya çıkan dava buydu ve büyük ihtimalle Ruslar, bu anlaşmayı fesih ya birlikte sevgili folk kararını elan evvel bile almışlardı. Deminden cali bahanelerle hem dünyadaki hem bile bölgesel boyutta kamuoyunu manipüle etmeye çalışıyorlar ve bu anlaşmadan geçmek amacıyla fırsatlar yaratmaya çalışıyorlar.”

“Reisicumhur Erdoğan’ın yüce kurum oynayacağına inanıyoruz”

Bodnar, hububat anlaşmasına dönülmesine ilişik şu değerlendirmelerde bulundu:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oynadığı caka, onun ikna gücü, sözündeki ve duruşundaki berklik (hububat anlaşmasına dönülmesi konusunda) çözümü getirdi. Bunlar (Cumhur Reisi Erdoğan’ın oynadığı lüks, inandırma gücü, sözündeki ve duruşundaki katılık) 19 Kasım’de sona erecek anlaşmanın bitmeme etmesinin yanı sıra söz konusu anlaşmanın ant ve bozuk itibarıyla kullanılmamış olasılıklar açacağına inanıyoruz.”

Cumhur Reisi Erdoğan’ın 19 Kasım’bile sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının bitmeme etmesi üzere Zelenskiy ile konuştuğunu, Türkiye’nin bu konuda dahi cesim role erbap olduğunu ve bu anlaşmanın sürdürüleceğine inandıklarını vurgulayan Bodnar, anlaşmanın sürmesini haddinden fazla istediklerinin ve bunun amacıyla bile kabil olan değme şeyi yapacaklarının altını çizdi.

Ukrayna’nın hububat koridoru anlaşmasını Türkiye ve BM ile imzaladığına ve anlaşmanın uzatılması üzere amade olduğuna bel eden Bodnar ancak Rusya’nın anlaşmanın uzatılması üzere bazı şeyler isteyebileceğine dikkati çekti.

Bodnar, “(Hububat koridoru anlaşmasının süresinin uzatılması üzere) Türkiye’nin buradaki rolünün arz belirleyici olduğuna ve şahsen Reisicumhur Erdoğan’ın bu konuda majör tekellüf oynayacağına inanıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin, Ukrayna ile Rusya arasında tutukluların takası konusunda üstelik çok majör alım çalım oynadığına değinen Büyükelçi Bodnar, Ukrayna halkının bu sürece katkılarından ekolojik ortam Türkiye’ye minnettar olduğunu söyledi.

“Türkiye, kılgı sorunların çözümünü kolaylaştırdı”

Bodnar, Türkiye’nin Ukrayna’ya barışın gelmesi amacıyla yürüttüğü çabaların kendileri açısından eke olduğunu ve bunun hele çekişme eskiden oynadığı tarihi rolü gösterdiğini belirterek, “Bugün Türkiye, değme iki tarafı (Ukrayna ve Rusya) eskiden (savaşın başlamasının ardından) meşveret için bir araya getiren tek ülke. Ayrıca hububat anlaşması, esirlerin takası kadar ameliye sorunların çözümünü kolaylaştırdı, katkıda bulundu.” diyerek konuştu.

Büyükelçi Bodnar, ülkesi ve Ukrayna toprağı pahasına olmadıkça barışın sağlanmasından mutlu olacaklarını sözlerine ekledi.

Share: